Magyar arannyal zárult a kendó-Eb

2004.04.26. 09:35
A magyar válogatott elismerésre méltó éremgyűjteménnyel zárta a 19. Kendo Európa-bajnokságot: két arany- és két bronzérmet, valamint két küzdőszellemért kapott különdíjat gyűjtöttek be a magyar bambuszkard-forgatók, és ezzel az eredménnyel a képzeletbeli éremtábla első helyén végeztek.
Szép magyar siker született a vasárnap befejeződött 19. Kendo Európa-bajnokságon. A japán küzdősport Magyarországon immár másodjára rendezett kontinensviadalán két aranyat és két bronzérmet nyertek a magyar kendósok, és ezek mellé begyűjtöttek egy-egy küzdőszellem elismeréséért járó különdíjat. Ha lett volna országokat rangsoroló éremtábla és pontverseny - és ha számítana ilyesfajta versengés a kendóban -, akkor a magyar válogatott az élen végzett volna, megelőzve a német és az igen erős francia csapatot.

Két csuklótalálat

Egyéni küzdelmek
Klikk a képre!
A pénteki női csapatverseny és a juniorok küzdelmei, a szombati férfi csapatverseny után vasárnap a női és férfi egyéni kendo versenyek zajlottak a Körcsarnokban. Az ezúttal is teltházas érdeklődéssel kísért párharcoktól reggel nyolctól este hétig visszhangzott a terem, a teljes erőbedobással egymásnak feszülő küzdők harci kiáltásai keveredtek a négy darabból összeállított bambuszkardok csattogásával, és a magyar válogatottat buzdító tapssal. Először a nők között dőlt el az aranyérem sorsa: a legjobb négy közé két magyar és két francia kendós jutott, a döntőbe jutásért Király Barbara a francia Destobbeleert verte, míg másik ágon Garcia búcsúztatta Sipos Arankát. Az első helyért vívott kardpárbajban megggyőző fölénnyel - két csuklótalálattal - bizonyult jobbnak Király.

A férfiaknál a több mint száz küzdelem során végül az olasz Mandia lett Európa legjobb egyéni kendóbajnoka, míg a német Ulmer ezüstérmet, a spanyol Castro és a szintén német Sengfelder megosztott bronzot vihettek haza. A magyar férfiak közül egyedül Erdélyi Gábor jutott a legjobb nyolc közé, ő kiemelkedő küzdőszelleméért kapott különdíjat.

A test elvetése

A férfi csapatverseny (szombat)
Klikk a képre!
A díjátadó ünnepélyen Kobajashi sensei elismeréssel beszélt a bajnokságról, mint elmondta jó benyomást tett rá a versenyzők támadó szelleme, kiválóak és dinamikusak voltak a küzdelmek. Az idős japán mester végszóként a "test elvetéséről" szólt: filozófiája szerint ennek elérésére a verseny a legjobb alkalom, értelme pedig saját magunk eldobása annak tükrében, hogy a két kard összecsapásakor elfogadjuk az ellenfél létét, ami pedig önmagában túlmutat egy adott küzdelem elvesztésén vagy megnyerésén.

19. Kendo Európa-bajnokság - 2004. április 24-26.
A magyar csapat eredményei:
  • Női csapatverseny: magyar női csapat - arany,
  • Junior egyéni: Babos Gábor - megosztott bronz,
  • Női egyéni: Király Barbara - arany, Sipos Aranka bronz,
  • Küzdőszellemért különdíj: Bárány Tibor és Erdélyi Gábor.