Megkezdték a pekingi olimpiai stadion építését

2004.05.05. 13:43
Alig négy hónap múlva kezdődik az athéni olimpia, de a pekingieket már a négy év múlva sorra kerülő izgatja. Elkezdődött ugyanis a pekingi olimpiai stadion építése. A százezer férőhelyes stadionon kívül tizenhárom új sportkomplexum épül, és a szervezők ígérik, 2007 első negyedévére mindennel kész lesznek.
Pekingben megkezdték a 2008-as olimpiai játékok fő létesítményének, a százezer férőhelyes stadionnak a földmunkáit. A szervezők szeretnék az arénát, illetve valamennyi sportcsarnokot, uszodát és az olimpiai falut is másfél évvel a rajt előtt átadni. A kínaiak törekvése szöges ellentéte az idei, athéni játékok előkészítése során tapasztaltaknak: a görög fővárosban alig egy hónappal a láng nyitóünnepség előtt lesz minden létesítmény üzemképes.

A stadionon kívül megkezdték a szászhúszmillió dolláros költségvetéssel készülő uszoda építését is. Pekingben a 2008-as olimpiára összesen tizenhárom új sportkomplexum épül.

"Terveink szerint 2006 végéig, legkésőbb 2007 első negyedévében minden elkészül, így lesz időnk a tesztversenyekre, és a sportolók belakhatják a helyszíneket" - mondta Liu Csing-min (Liu Jingmin), a tizenhárommilliós metropolisz polgármester-helyettese.

Csing-min azt is elárulta, hogy a seregszemle 3,2 milliárd dolláros összkötlségének jelentős részét magánbefektetők állják. A városfejlesztés része lesz többek között egy új metróvonal, és korszerűsítik, kibővítik a közúthálózatot is.