Az olasz rendőrség keresi a doppingolással gyanúsított magyar kerékpárost

2004.06.11. 14:21
Magyar érintettje is van a legújabb olasz doppingbotránynak, amelynek során a csendőrség több városban 21 gyanúsítottat gyűjtött be, s végül nyolcukat házi őrizet alatt tartott. Bebtó Zoltán már márciusban is gyanúba keveredett. Most újból felbukkant a neve a Giro d,Italia doppingellenőrzése során.
Két olasz lap arról számolt be, hogy Bebtó Zoltánt is keresi a rendőrség. A csendőrök május végén a Giro d,Italia kerékpáros körverseny nyolc résztvevőjét és hat csapatát is ellenőrizték, s ennek nyomán került sor a doppinghálózat felgöngyölítésére.

A kéthetes csendőri nyomozás, valamint a csütörtöki akciók és házkutatások eredményeit ismertetve a La Gazetta dello Sport röviden beszámolt arról, hogy a római ügyészség utasítására eljáró rendőri és csendőri szervek orvosokat, gyógyszerészeket és a kerékpáros szövetség egyik vezetőjét is őrizetbe vették, megemlítve végül, hogy "egy magyar állampolgárt, nevezetesen Bebtó Zoltánt ugyanakkor nem tudták felkutatni".

eritropoetin és növekedési hormon

A La Repubblica című liberális napilap pénteki számának római mellékletében ad hírt arról, hogy a tiltott teljesítménynövelő szerek kiterjedt kereskedésével és terítésével vádolt doppinghálózatban való közreműködés miatt keresett gyanúsítottak között van Bebtó Zoltán magyar profi sportoló is.

Már idén márciusban vizsgálatot indítottak az olasz hatóságok Triesztben a magyar kerékpáros ellen, mert az olasz csendőrség és pénzügyőrség akciócsoportja 30 flakon doppingszert talált a szállodai szobájában tartott házkutatás során. Az olasz nyomozók állítása szerint eritropoetint (EPO), valamint növekedési hormont tartalmazó készítményeket foglaltak le. A humán eredetű növekedési hormonokat (GH) tartalmazó fiolákon - ilyenből 30 darabot találtak - cirill betűs felirat volt.

Felfüggesztett, masjd visszaadott engedély

A doppinggyanúba keveredett 28 éves kerekes olimpiai kerettagságát és versenyzői engedélyét akkor a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) felfüggesztette. Többen az esettel kapcsolatban a kerékpársport halálát látták eljönni, ennek ellenére április végén a ferencvárosi sportoló visszakapta az MKSZ elnökségétől a hazai versenyzés lehetőségét. Bebtó ügyében azután született e budapesti döntés, hogy Olaszországból megérkezett a védelmét ellátó ügyvédi iroda tájékoztatója, amely felveti, lehet-e valakit eltiltani addig, amíg hivatalosan senki sem mondta ki róla, hogy bűnös, s még csak vádemelésre sem került sor.

Bebtó Zoltán, aki az MTI-től értesült az újabb ellene folyó ügyről, elmondta: semmilyen hivatalos levelet nem kapott, sem az olasz, sem a magyar hatóságoktól. Olaszországi ügyvédje nem jelentkezett az újabb esettel kapcsolatban. "Megráz a hír, és nem tudom, mi ez az egész...2 - tette hozzá Bebtó.

Megverték mert fradista

Bebtó alig egy éve önhibáján kívül került először - egy negatív hír kapcsán - az újságok lapjaira. A Ferencváros kerekese 2003 húsvét hétfőjén indult edzeni, de vesztére ezt zöld-fehér mezben, és Újpesten tette. Az 1997-es Tour de Hongrie győztese mindössze száz métert tudott tekerni csapattársával, Víg Auréllal, amikor egy Opel leszorította őket az útról. Négy kigyúrt férfi szállt ki a kocsiból, majd meg sem várva, hogy leszálljon a kerékpárjáról, többször arcon ütötték a mindössze hatvanhét kilós versenyzőt.