Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kaszimdzsanov hívhatja ki Kaszparovot

2004.07.14. 09:45
Az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov lehet a sakk-világbajnoki döntőben az orosz Garri Kaszparov kihívója. A nagymester csak a 28. a ranglistán, ám az egyenes kiesés viadal neki kedvezett. Sikeréért 100 ezer dollárt kap.
A nyolcaddöntőben Almási Zoltánt búcsúztató üzbég Rusztam Kaszimdzsanov nyerte a Tripoliban rendezett kieséses rendszerű, 1,5 millió dollár összdíjazású sakk-világbajnokságot, miután a döntőben 4,5-3,5-re győzött az angol Michael Adams ellen.

Hat játszma után 3-3 volt az állás, így rapid partikra került sor. Kaszimdzsanov az elsőt sötéttel megnyerte, a második döntetlenre végződött. Az üzbég nagymester sikere meglepetés, hiszen csak 28. volt az Élő-pontszámok alapján az indulók között, döntőbeli riválisa, Adams pedig a harmadik.

A Németországban élő, és a Bundesligában szereplő 24 éves Kaszimdzsanov, aki jelenleg az 54. a világranglistán, 100 ezer dollárt kapott győzelméért, míg ellenfele 60 ezerrel vigasztalódhatott.

Kaszimdzsanov ezzel megszerezte a jogot, hogy az év végén megmérkőzzön a világranglista-vezető orosz Garri Kaszparovval, a mérkőzés helyszínére az EFE spanyol hírügynökség értesülése szerint a vietnami szövetségnek van opciója. Ennek a párharcnak a nyertese csatázik majd a szeptemberben kezdődő Lékó Péter-Vlagyimir Kramnyik klasszikus vb-döntő győztesével az egyesített világbajnoki címért.