Kaszimdzsanov hívhatja ki Kaszparovot

2004.07.14. 09:45
Az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov lehet a sakk-világbajnoki döntőben az orosz Garri Kaszparov kihívója. A nagymester csak a 28. a ranglistán, ám az egyenes kiesés viadal neki kedvezett. Sikeréért 100 ezer dollárt kap.
A nyolcaddöntőben Almási Zoltánt búcsúztató üzbég Rusztam Kaszimdzsanov nyerte a Tripoliban rendezett kieséses rendszerű, 1,5 millió dollár összdíjazású sakk-világbajnokságot, miután a döntőben 4,5-3,5-re győzött az angol Michael Adams ellen.

Hat játszma után 3-3 volt az állás, így rapid partikra került sor. Kaszimdzsanov az elsőt sötéttel megnyerte, a második döntetlenre végződött. Az üzbég nagymester sikere meglepetés, hiszen csak 28. volt az Élő-pontszámok alapján az indulók között, döntőbeli riválisa, Adams pedig a harmadik.

A Németországban élő, és a Bundesligában szereplő 24 éves Kaszimdzsanov, aki jelenleg az 54. a világranglistán, 100 ezer dollárt kapott győzelméért, míg ellenfele 60 ezerrel vigasztalódhatott.

Kaszimdzsanov ezzel megszerezte a jogot, hogy az év végén megmérkőzzön a világranglista-vezető orosz Garri Kaszparovval, a mérkőzés helyszínére az EFE spanyol hírügynökség értesülése szerint a vietnami szövetségnek van opciója. Ennek a párharcnak a nyertese csatázik majd a szeptemberben kezdődő Lékó Péter-Vlagyimir Kramnyik klasszikus vb-döntő győztesével az egyesített világbajnoki címért.