Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Armstrong nyerte a Tour királyetapját

2004.07.17. 18:47
Az elmúlt öt alkalommal győztes amerikai Lance Armstrong nyerte a francia országúti kerékpáros körverseny, a Tour de France 13. szakaszát, de az összetettben élen állónak járó sárga trikót továbbra is a francia Thomas Voeckler viselheti, mivel hősies versenyzésével 22 másodpercet megőrzött több mint ötperces előnyéből a "királyetapon".
A Lannemezan és Plateau de Beille közötti 205,5 km-es szakasz során hét hegy várt a mezőnyre, köztük két első és egy kiemelt kategóriás, ráadásul utóbbin volt a befutó.

Az esélyesek az utolsó, 15,9 km hosszú, átlagosan 7,8 százalékos meredekségű emelkedőt együtt kezdték meg, sőt a mintegy harminc fős élbolyban ott volt Voeckler is, aki ugyan több kaptatón is lemaradt, de a lejtőkön és a sík részeken mindig felzárkózott.

A forgatókönyv szinte semmit nem változott a pénteki hegyi szakaszhoz képest, ugyanis Armstrongnak ezúttal sem kellett támadnia ahhoz, hogy a legnagyobb riválisának tartott, 1997-ben bajnok német Jan Ullrich lemaradjon. A US Postal kapitánya által diktált tempót egyedül az előző nap diadalmaskodó olasz Ivan Basso bírta. Az utolsó nyolc kilométert együtt tették meg, de ezúttal Armstrong lehajrázta a CSC versenyzőjét.

Voeckler hatalmas akaraterejének köszönhetően több hegyi specialistát megelőzve, 4:42 perccel a győztes duó mögött ért célba, így a két pireneusi szakasz után is ő birtokolja a sárga trikót.

Az idei viadal legnehezebb etapja során több kitűnő kerekes is feladta a további küzdelmet: a végső sikerre is esélyesnek tartott amerikai Tyler Hamilton mellett, a spanyol hegyimenő Haimar Zubeldia, valamint az orosz Gyenyisz Mencsov sem ért célba.

Eredmények:
13. szakasz, Lannemezan-Plateau de Beille, 205,5 km:
1. Armstrong (amerikai, US Postal) 6:04:38 ó
2. Basso (olasz, CSC) azonos idővel
3. Totschnig (osztrák, Gerolsteiner) 1:05 p hátrány
4. Klöden (német, T-Mobile) 1:27 p h.
5. Mancebo (spanyol, Illes Baleares) a.i.
6. Ullrich (német, T-Mobile) 2:42 p h.
..10. Simoni (olasz, Saeco) 3:43 p h.
..13. Voeckler (francia, Brioches La Boulangere) 4:42 p h.
..33. Virenque (francia, QuickStep-Davitamon) 11:28 p h.

Az összetettben (sárga trikó):
1. Voeckler 58:00:27 ó
2. Armstrong 22 mp hátrány
3. Basso 1:39 p h.
4. Klöden 3:18 p h.
5. Mancebo 3:28 p h.
6. Totschnig 6:08 p h.
..8 Ullrich 7:01 p h.