Bálaállítgatóé a sárga trikó a Tour de Hongrie-n

2004.07.27. 20:11
A szlovák Martin Prazdnovsky győzelmével ért véget a Tour de Hongrie első szakasza, de a balatonfüredi befutó után az a norvég Morten Christiansen húzhatta fel az összetett legjobbjának járó sárga trikót, aki két nappal korábban még a Tour szervezőinek segített szalmabálákat pakolni.
Négy szökevény kísérlete fokozta az izgalmakat a Tour első szakaszán: a balatonföldvári rajt után többen is megpróbáltak ellépni a mezőnytől, ez végül csak a szlovák Hecl, a norvég Christiansen, valamint az ukrán Jakovlev és Gyugya által alkotott kvartettnek sikerült, az ukrán pályaválogatott két kitűnősége a nagy szélben ügyesen vezényelte az akciót, a mezőny pedig láthatóan nem különösebben törődött a támadással.

A legerősebb csapatok közül a Podbrezová és a Cykelcity érdekelt volt az akcióban, ezért nem dolgozott a szökevények ellen, míg a legerősebb hazai együttes, a P Nívó-Betonexpressz-FTC nem tett meg mindent azért, hogy mindjárt az első szakaszon megőrizze Lengyel Tamás sárga trikóját, csupán arra ügyelt, hogy ne legyen túlságosan nagy Gyugyáék előnye.

A szökevények majdnem a befutóig kitartottak, ám Balatonfüred területén alaposan felgyorsított a mezőny, s a 178 kilométeres etap utolsó méterein befogták a szökevényeket: a szakaszgyőzelmet a szlovák Martin Prazdnovsky szerezte meg a norvég Christiansen és a címvédő Remák Zoltán előtt, míg a legjobb magyar kerekes ezúttal is Lengyel Tamás volt, aki az ötödik helyen haladt át a célvonalon.

Christiansen, a különös figura

Az összetettben a két nap alatt két második helyezést begyűjtő Morten Christiansen vette át a vezetést: a lelkes norvég bringás boldogan húzta fel a sárga trikót az eredményhirdetésnél. Különös figurája ő a mezőnynek, két nappal korábban még a Tour szervezőinek segített szalmabálákat pakolni - a "társadalmi munkára" ő maga jelentkezett. A svéd Cykelcity egyik vezetője, a magyar származású Veszprémi Dezső elárulta: mindenki kedveli a csapatban a lelkes norvégot, aki ezúttal meglehetősen sikeres is.

Jól vannak a tavalyi viadal sérültjei

Arról ugyancsak Veszprémi Dezső számolt be, hogy a tavalyi viadalon buszbalesetet szenvedett svéd csapat valamennyi tagja jól van, a balesetnek a nagy riadalom mellett szerencsére nem volt komolyabb következménye, sőt, a svéd kerekesek mihamarabb szeretnének újra Magyarországon versenyezni.

Eredmények:
1. szakasz a Balaton Nagydíjért, Balatonföldvár-Balatonfüred (178 km): 1. Martin Prazdnovsky (szlovák, Podbrezová) 3:50:15, 2. Christiansen (norvég, Cykelcity) 3 másodperc hátrány, 3. Remák (szlovákiai, Podbrezová) azonos idővel, ...5. Lengyel Tamás (P Nívó-Betonexpressz-FTC) a. i.
Összetett verseny a DHL Nagydíjért: 1. (sárga trikóban) Morten Christiansen (norvég, Cykelcity)
Gyorsasági pontverseny a Toyota Nagydíjért: 1. (piros trikóban) Martin Prazdnovsky (szlovák, Podbrezová)
Hegyi pontverseny a Michelin Nagydíjért: 1. (kék trikóban) Marian Hecl (szlovák, Podbrezová)
A legjobb magyar kerekes (Port.hu Nagydíj): Lengyel Tamás ( Nívó-Betonexpressz-FTC)