Olivér
5 °C
8 °C

Bálaállítgatóé a sárga trikó a Tour de Hongrie-n

2004.07.27. 20:11
A szlovák Martin Prazdnovsky győzelmével ért véget a Tour de Hongrie első szakasza, de a balatonfüredi befutó után az a norvég Morten Christiansen húzhatta fel az összetett legjobbjának járó sárga trikót, aki két nappal korábban még a Tour szervezőinek segített szalmabálákat pakolni.
Négy szökevény kísérlete fokozta az izgalmakat a Tour első szakaszán: a balatonföldvári rajt után többen is megpróbáltak ellépni a mezőnytől, ez végül csak a szlovák Hecl, a norvég Christiansen, valamint az ukrán Jakovlev és Gyugya által alkotott kvartettnek sikerült, az ukrán pályaválogatott két kitűnősége a nagy szélben ügyesen vezényelte az akciót, a mezőny pedig láthatóan nem különösebben törődött a támadással.

A legerősebb csapatok közül a Podbrezová és a Cykelcity érdekelt volt az akcióban, ezért nem dolgozott a szökevények ellen, míg a legerősebb hazai együttes, a P Nívó-Betonexpressz-FTC nem tett meg mindent azért, hogy mindjárt az első szakaszon megőrizze Lengyel Tamás sárga trikóját, csupán arra ügyelt, hogy ne legyen túlságosan nagy Gyugyáék előnye.

A szökevények majdnem a befutóig kitartottak, ám Balatonfüred területén alaposan felgyorsított a mezőny, s a 178 kilométeres etap utolsó méterein befogták a szökevényeket: a szakaszgyőzelmet a szlovák Martin Prazdnovsky szerezte meg a norvég Christiansen és a címvédő Remák Zoltán előtt, míg a legjobb magyar kerekes ezúttal is Lengyel Tamás volt, aki az ötödik helyen haladt át a célvonalon.

Christiansen, a különös figura

Az összetettben a két nap alatt két második helyezést begyűjtő Morten Christiansen vette át a vezetést: a lelkes norvég bringás boldogan húzta fel a sárga trikót az eredményhirdetésnél. Különös figurája ő a mezőnynek, két nappal korábban még a Tour szervezőinek segített szalmabálákat pakolni - a "társadalmi munkára" ő maga jelentkezett. A svéd Cykelcity egyik vezetője, a magyar származású Veszprémi Dezső elárulta: mindenki kedveli a csapatban a lelkes norvégot, aki ezúttal meglehetősen sikeres is.

Jól vannak a tavalyi viadal sérültjei

Arról ugyancsak Veszprémi Dezső számolt be, hogy a tavalyi viadalon buszbalesetet szenvedett svéd csapat valamennyi tagja jól van, a balesetnek a nagy riadalom mellett szerencsére nem volt komolyabb következménye, sőt, a svéd kerekesek mihamarabb szeretnének újra Magyarországon versenyezni.

Eredmények:
1. szakasz a Balaton Nagydíjért, Balatonföldvár-Balatonfüred (178 km): 1. Martin Prazdnovsky (szlovák, Podbrezová) 3:50:15, 2. Christiansen (norvég, Cykelcity) 3 másodperc hátrány, 3. Remák (szlovákiai, Podbrezová) azonos idővel, ...5. Lengyel Tamás (P Nívó-Betonexpressz-FTC) a. i.
Összetett verseny a DHL Nagydíjért: 1. (sárga trikóban) Morten Christiansen (norvég, Cykelcity)
Gyorsasági pontverseny a Toyota Nagydíjért: 1. (piros trikóban) Martin Prazdnovsky (szlovák, Podbrezová)
Hegyi pontverseny a Michelin Nagydíjért: 1. (kék trikóban) Marian Hecl (szlovák, Podbrezová)
A legjobb magyar kerekes (Port.hu Nagydíj): Lengyel Tamás ( Nívó-Betonexpressz-FTC)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?