Federer nyerte a US Open-t

2004.09.13. 09:26
Az első helyen kiemelt svájci Roger Federer nyerte a férfi egyes döntőjét az amerikai nyílt teniszbajnokságon, a US Openen. A világranglista-vezető, kétszeres wimbledoni bajnok 23 éves klasszis döntőben simán, három játszmában nyert a negyedikként rangsorolt ausztrál Lleyton Hewitt ellen az esztendő utolsó Grand Slam-tornáján.
Az első, mindössze 18 perces szettben Federer azonnal elvette a bizonytalankodó Hewitt adogatását, majd biztosan nyerte a sajátját, s ez így folytatódott a szett végéig. Az ausztrál mindent megpróbált, de egészen egyszerűen tehetetlen volt a kirobbanó formában teniszező svájcival szemben.

Csak a másodk játszma volt szoros

A második játszma (68 perc) ugyanúgy kezdődött, mint az első: Federer azonnal brékelt. A világelső szinte mindent bemutatott elképesztő repertoárjából: remekül adogatott, bombaerős tenyeresekkel, és pontos, nyesett fonákütéseivel kergette az őrületbe ellenfelét. Hewitt csak nyolc elvesztett játék után tudott szépíteni.

Természetesen az ausztrált nem abból a fából faragták, aki könnyen feladna egy meccset, ráadásul egy US Open-döntőt, így a folytatásban mindent elkövetett, hogy szorosabbá tegye a mérkőzést: labdája volt a 3:3-hoz, és 4:4-hez is, ám ekkor még nem tudott élni a lehetőségeivel. Végül mégis sikerült: szinte az utolsó pillanatban, óriási erőfeszítéssel 5:5-re kiegyenlített, úgy, hogy ellenfelének három szettlabdája is volt. Végül rövidítés döntötte el a második játszma sorsát, amelyet Federer simán megnyert.

Hewittnak sélye sem volt

Hewitt ezzel el is lőtte minden puskaporát, mert a harmadik felvonásban (25 p) a világelső pillanatok alatt elhúzott, újra, szinte tetszés szerint érte el a pontokat, majd 5:0-nál két meccslabdához is jutott. Az elsőt még hárította az ausztrál, a másodikkal azonban már nem tudott mit kezdeni.

Tizenhat éve nem volt ilyen sorozat

Federer ezzel a sikerrel az idén három GS-tornát nyert meg: győzött Ausztráliában, Wimbledonban és a US Openen. Utoljára 1988-ban a svéd Mats Wilandernek sikerült ez a bravúr (Melbourne, Párizs, New York)

Döntő, névjegy
Férfi egyes, döntő:
Roger Federer (svájci, 1.)-Lleyton Hewitt (ausztrál, 4.) 6:0, 7:6 (7-3), 6:0

Roger Federer (Svájc) névjegykártyája:
Született: 1981. augusztus 8., Bázel
Lakhely: Bottmingen (Svájc)
Testmagasság/testsúly: 185 cm, 80 kg
Ütőfogás: jobbkezes
Helyezése a hagyományos világranglistán, egyesben: 1., az ATP Race-ben: 1.
Legjobb helyezése a hagyományos világranglistán, egyesben: 1. (2004. február 2.), az ATP Race-ben: 1. (2003. július 7.)