Árpád
-2 °C
4 °C

Elmarad az NHL októberi rajtja

2004.09.16. 12:46
Magyar idő szerint csütörtök hajnalban lejárt az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) klubtulajdonosai és a játékosok közötti kollektív szerződés. Így a hokisok jelenleg jogilag nem tartoznak az NHL-hez - egyszerűen kizárták őket -, és most már szinte biztosra vehető, hogy késik a bajnokság október 13-ára kiírt rajtja.
A négy nagy észak-amerikai profi sportliga - az amerikaifutball (NFL), a baseball (MLB), a kosárlabda (NBA) és a jégkorong (NHL) - a versenyzők és a klubtulajdonosok közötti kollektív szerződés alapján működik.

Mindenre kiterjedő szerződések

Ebben a legapróbb részletekig rögzítik - többek között - a bajnokságok által termelt javak elosztási mértékét, a játékszabályokat, a doppingvizsgálatok módszereit, az újoncoknak adható legmagasabb fizetési összeget, de kitérnek a nézők kiszolgálására, és arra is, hogy a csapatokkal kapcsolatos híreknek milyen gyorsan kell felkerülniük az internetre, és milyen klubrepülőgépen kell utazni a különböző városokba.

A csúszás oka: a pénz

A négy liga működése között vannak különbségek is, például a kosárlabdában meghatározták, hogy egy-egy játékos legfeljebb mennyi pénzt kaphat, hokiban nincs így, és most ez a fő oka az NHL-ben a sztrájknak.

A hokiliga 30 csapata közül csupán féltucat nyereséges, a többiek tíz esztendő alatt összesen 1,8 milliárd dollárnyi veszteséget értek el. Ezért aztán a tulajdonosok új kollektív szerződést kívánnak kötni, azonban a hokisok - akiknek átlagkeresetük 1994 óta 600 ezerről 1,8 millióra nőtt - ebben nem partnerek.

Amennyiben január közepéig nem születik megállapodás, akkor a teljes 2004-05-ös szezont törlik.

Nem az első csúszás

A profiligák közül utoljára az NBA-ben volt ilyen jellegű kényszerszünet. Az 1998-99-es évadban, a klubok az alapszakaszban 82 találkozó helyett 50-et játszottak le.

Az NHL-ben ez a harmadik sztrájk. 1992-ben csak másfél hétig tartott, azonban 1994-ben már 103 napos volt, ezért 468 összecsapást kellett törölni, és a csapatok 84 helyett 48 találkozót vívtak a rájátszás előtt.

Baseballban már nyolc kényszerszünet volt, az egyik viszont két évig (!) tartott. Az amerikaifutballisták négyszer sztrájkoltak, de 1987 óta béke van a játékosok és a klubtulajdonosok között.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?