Árpád
-2 °C
4 °C

Nincs elég pénz a Lékó-Kramnyik vb-döntőre

2004.09.24. 10:17
A Lékó Péter-Vlagyimir Kramnyik klasszikus sakkvilágbajnoki mérkőzés jogaival rendelkező Einstein-csoportnak nem sikerült az eredetileg nyárra tervezett találkozó díjalapját biztosító támogatót találnia. A találkozót így legjobb esetben is csak az év végén rendezhetik meg, de az sem kizárt, hogy Lékó elveszíti a kihívó jogát.
A londoni székhelyű Kramnyik játékjogával rendelkező Einstein-csoport cég hosszú hallgatás után kiadott állásfoglalásában az iraki háború hatásaira és a nehéz gazdasági helyzetre hivatkozik, ugyanakkor reményét fejezi ki, hogy a szponzorkeresés hamarosan sikerrel jár. (Jóllehet már április első hetére megígérték, hogy megnevezik az isőpontot és ahelyszínt.) Az Einstein-csoport kiemeli, hogy Budapest a magyar kormány támogatásával kész otthont adni a világszerte nagy érdeklődéssel várt eseménynek és vállalni a rendezési költségeit.

Halasztásban bízik a szövetség

"Az Einstein-sajtóközleménye új helyzetet teremt, nagy bizonyossággal a nyárra tervezett párharc elmarad, de reményeink szerint csak későbbre halasztódik" - nyilatkozott Kállai Gábor, a Magyar Sakkszövetség szakmai igazgatója.

"Amennyiben a tőlünk független feltételek kedvezően változnak, mi továbbra is készen állunk a rendezésre. Az alapvető szándékunk, hogy Lékó Péter ne veszítse el a világbajnoki kihívó jogát, amelyet tavaly a dortmundi szupertorna megnyerésével megszerzett, sőt esetleg magyar világbajnokot adhassunk a sportágnak. Azt a rendezési modellt, amelyet júniusra felépítettünk, bármikor készek és képesek vagyunk megvalósítani."

"Minden feltétel adott"

"Az Einstein-csoportnak tisztáznia kell saját szerepét a döntő későbbi megrendezésével kapcsolatban, amelyet minden érdekelt összefogásával kíván megvalósítani. Ennek az anyagi és jogi feltételei is vannak, a cégnek nyilván meg kell állapodni a címvédő Kramnyikkal a folytatásról.

"Részünkről minden feltétel adott, amennyiben abszolút legális, a nemzetközi szövetség által hivatalosan elismert mérkőzésről van szó, a két játékos is kifejezi szándékát, hogy Budapesten szeretne játszani és teljesülnek azok az anyagi feltételek, amelyek nem minket érintenek, a kormány támogatásával készen állunk a döntő lebonyolítására" - mondta Kállai.

A Kaszparov-Ponomarjov sem most lesz

Nem megy zökkenőmentesen a világbajnoki címegyesítési folyamat másik összecsapása, a Garri Kaszparov-Ruszlan Ponomarjov mérkőzés megrendezése sem. Az egymillió dollár összdíjazású párharcot eredetileg júniusra írták ki Buenos Airesben, de a legújabb hírek szerint novemberre halasztják. Az elképzelések szerint a Lékó-Kramnyik párharc győztese ennek a találkozónak a nyertesével ülne asztalhoz az egyesített vb-címért.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?