Nincs elég pénz a Lékó-Kramnyik vb-döntőre

2004.09.24. 10:17
A Lékó Péter-Vlagyimir Kramnyik klasszikus sakkvilágbajnoki mérkőzés jogaival rendelkező Einstein-csoportnak nem sikerült az eredetileg nyárra tervezett találkozó díjalapját biztosító támogatót találnia. A találkozót így legjobb esetben is csak az év végén rendezhetik meg, de az sem kizárt, hogy Lékó elveszíti a kihívó jogát.
A londoni székhelyű Kramnyik játékjogával rendelkező Einstein-csoport cég hosszú hallgatás után kiadott állásfoglalásában az iraki háború hatásaira és a nehéz gazdasági helyzetre hivatkozik, ugyanakkor reményét fejezi ki, hogy a szponzorkeresés hamarosan sikerrel jár. (Jóllehet már április első hetére megígérték, hogy megnevezik az isőpontot és ahelyszínt.) Az Einstein-csoport kiemeli, hogy Budapest a magyar kormány támogatásával kész otthont adni a világszerte nagy érdeklődéssel várt eseménynek és vállalni a rendezési költségeit.

Halasztásban bízik a szövetség

"Az Einstein-sajtóközleménye új helyzetet teremt, nagy bizonyossággal a nyárra tervezett párharc elmarad, de reményeink szerint csak későbbre halasztódik" - nyilatkozott Kállai Gábor, a Magyar Sakkszövetség szakmai igazgatója.

"Amennyiben a tőlünk független feltételek kedvezően változnak, mi továbbra is készen állunk a rendezésre. Az alapvető szándékunk, hogy Lékó Péter ne veszítse el a világbajnoki kihívó jogát, amelyet tavaly a dortmundi szupertorna megnyerésével megszerzett, sőt esetleg magyar világbajnokot adhassunk a sportágnak. Azt a rendezési modellt, amelyet júniusra felépítettünk, bármikor készek és képesek vagyunk megvalósítani."

"Minden feltétel adott"

"Az Einstein-csoportnak tisztáznia kell saját szerepét a döntő későbbi megrendezésével kapcsolatban, amelyet minden érdekelt összefogásával kíván megvalósítani. Ennek az anyagi és jogi feltételei is vannak, a cégnek nyilván meg kell állapodni a címvédő Kramnyikkal a folytatásról.

"Részünkről minden feltétel adott, amennyiben abszolút legális, a nemzetközi szövetség által hivatalosan elismert mérkőzésről van szó, a két játékos is kifejezi szándékát, hogy Budapesten szeretne játszani és teljesülnek azok az anyagi feltételek, amelyek nem minket érintenek, a kormány támogatásával készen állunk a döntő lebonyolítására" - mondta Kállai.

A Kaszparov-Ponomarjov sem most lesz

Nem megy zökkenőmentesen a világbajnoki címegyesítési folyamat másik összecsapása, a Garri Kaszparov-Ruszlan Ponomarjov mérkőzés megrendezése sem. Az egymillió dollár összdíjazású párharcot eredetileg júniusra írták ki Buenos Airesben, de a legújabb hírek szerint novemberre halasztják. Az elképzelések szerint a Lékó-Kramnyik párharc győztese ennek a találkozónak a nyertesével ülne asztalhoz az egyesített vb-címért.