Bemutatták a 2006-os torinói téli olimpia kabalafiguráit

2004.09.29. 14:48
Az olaszok már most szeretik a minden bizonnyal sokak számára furcsa női hógolyót és a férfi jégkockát, amelyek a másfél év múlva esedékes torinói téli játékok arcai lesznek.
Torinóban bemutatták a másfél év múlva sorra kerülő téli olimpiai játékok kabalafiguráit. A nemzetközi pályázatra kétszáz alkotás érkezett, melyek közül a portugál Pedro Albuquerque két figurája lett a befutó. A Neve névre hallgató piros ruhás női testű hógolyó és a Gliz névre hallgató kékruhás férfi jégkocka minden bizonnyal az eddigi olimpiák történetének legfurcsább kabalái.

Az olaszok mindenesetre már most kedvelik őket, hiszen a bemutatón úgy értékelték, a két figura jól jelképezi az olasz szellemet, mely a részvétel, a tisztelet, a barátság és a becsület.

A Gazzetta Dello Sport szerint a kabalák személyisége jól mutatja az ötszáz nap múlva, 2006. február 10-én kezdődő és 26-ig tartó torinói olimpia különleges hangulatát, hiszen egyszerre látszik rajtuk a szenvedély, a lelkesedés, a kultúra, a jó ízlés, a környezet fontossága és a sport.

Az olasz nagyváros 1999-ben, Szöulban nyerte el a rendezés jogát. Torinó a finn fővárost, Helsinkit, az osztrák Klagenfurtot, a szlovákiai Poprádot, a svájci Siont és a lengyel Zakopanét előzte meg. Olaszországban másodszor rendeznek téli játékokat; 1936-ban Cortina d'Ampezzóban rendezték a harmadik jeges olimpiát.