Ödön
2 °C
11 °C

Elhunyt a háromszoros Dakar-győztes

2004.09.30. 08:54
A 34 éves motoros klasszis, Richard Sainct a Fáraó-ralin kétszer is bukott, és a második halálos volt. Végzetes sérüléseit viszont minden bizonnyal az első balesetekor szerezte.
Balesetben életét vesztette Richard Sainct, a Dakar-rali háromszoros győztese.

A francia motoros a Fáraó-rali negyedik szakaszán kétszer bukott KTM-motorkerékpárján, a második végzetes volt.

Richard Sainct
Halálának részletei viszont még tisztázatlanok. A 34 éves versenyző az első ellenőrzőpont előtt esett el először, ám miután csapattársa, Fabrizio Meoni segített neki felállítania a motorját, visszaült és folytatta a száguldást. Meoni elmondta, Sainct kissé zavartnak tűnt, de ragaszkodott a folytatáshoz, így kénytelen volt útjára engedni.

A KTM-es rendben el is érte a második pihenőpontot, ahol a szerelői - mint később kiderült - semmi rendelleneset nem tapasztaltak vele kapcsolatban.

Az etap hajrájában viszont újra a földön fekve találták meg a francia motorost. Bár szemtanúja valószínűleg nem volt a bukásának, néhány perccel korábban újságírók és más versenyzők még látták, amint nagyon lassan haladt, de nyeregben volt. Ők arra gyanakodtak, hogy a gépével lehetett valami baj, ám valószínűbb, hogy Sainct az első balesetekor belső- vagy agysérülést szenvedett, mely csak órákkal később éreztette hatását.

Bár a mentőhelikopter alig öt perc alatt felvette a szerencsétlenül járt versenyzőt, az életét már nem tudták megmenteni.

Sainct 1999-ben, 2000-ben és tavaly diadalmaskodott a Párizs-Dakar-ralin, az egyik legjobb és legtapasztaltabb terepralisnak tartották.

"Mi is csak a mai verseny végén értesültünk a tragédiáról, nem tudjuk, mi történhetett" - mondta Palik László, aki Darázsi Gábor navigátorral vesz részt a viadalon.

"A mai 435 km-es táv pokoli nehéz volt, amelyen 230 km-en keresztül homokdűnéket kellett megmászni, és némelyiknél a szakadék volt a vége."

A tragédia után a KTM-csapat bejelentette, hogy visszalép a versenytől, amely viszont folytatódik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?