Kitüntették az olimpián és a paralimpián sikeres sportolókat

2004.10.08. 15:03
A Parlamentben Mádl Ferenc köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalinnak és Szili Katalin az Országgyűlés elnöke köszöntötte az athéni olimpián és paralimpián sikeresen szerepelt sportolókat és a felkészülésükben segédkező szakembereket. Összesen 149 sportoló, edző, orvos, sportági és klubvezető kapott állami elismerést.
"A kihívás maga a verseny, és különösen így van ez az olimpia és a paralimpia esetében. A viadal nem csak a küzdelemről, a centiméterekről, a gólokról, pontokról és a kilogrammokról szól. A siker nem csak a társ legyőzését jelenti, hanem komoly munkát, amelyhez nélkülözhetetlen a sportoló tehetsége és a felkészítésben segédkezők munkája" - fogalmazott Mádl Ferenc köztársasági elnök a Parlamentben, az athéni olimpián és paralimpián sikeresen szerepelt sportolók tiszteletére rendezett ünnepségen.

Egybeszámolt érmek

A köztársasági elnök az ötkarikás játékokon eredményesen szereplő sportolókat, valamint a felkészítésükben segédkező edzőket, orvosokat, sportági és klubvezetőket Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének társaságában tüntette ki.

A magyar sportolók az olimpián - megismételve a sydneyi produkciót - nyolc arany-, hat ezüst- és három bronzérmet, a paralimpián pedig egy arany-, nyolc ezüst- és kilenc bronzérmet szereztek. Mádl Ferenc azonban nem tett különbséget a játékok között, ő kilenc arany-, 14 ezüst- és 12 bronzéremről beszélt.

Kemény Dénes kapta a legmagasabb rangú kitüntetést

A díjazottak hosszú sorát Kemény Dénes, a sydneyi aranyérmét Athénban megvédő férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya nyitotta. A népszerű szakember a kitüntetettek között a legmagasabb rangú elismerést, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal (polgári tagozat) kitüntetést vehette át.

Összesen 149-en részesültek kitüntetésben vagy elismerésben. A jogszabály szerint azok, akik már vehettek át kitüntetést, ugyanazt vagy annál alacsonyabb rangú díjat nem kaphatnak meg még egyszer. Többen - főleg sportbeli elfoglaltságuk miatt - nem tudtak megjelenni az ünnepségen.

Az olimpián és a paralimpián szerepelt sportolók top 10-es kereseti listája:
1. Pásztory Dóra (úszó, paralimpikon) 26 millió forint, 2. Kovács Ervin (úszó, paralimpikon) 24 millió forint, 3. Dani Gyöngyi (vívó, paralimpikon) 20 millió forint, 4. Janics Natasa (kajakos) 18.5 millió forint, 5. Krajnyák Zsuzsanna (vívó, paralimpikon) 18 millió forint, 6. Kovács Katalin (kajakos) 14.5 millió forint, 7. Cseh László (úszó) 14 millió forint, 8. Nagy Tímea (vívó) 13 millió forint, 9. Vereckei Ákos (kajakos) 11.5 millió forint, 10. Nemcsik Zsolt (vívó) 11 millió forint

Azonos mértékű pénzjutalom

"Hosszú a sor, amire ennek az országnak szüksége van, de ennek a sornak az elején szerepel a hazafiasság, amiről önök teljesítményükkel, eredményeikkel bizonyosságot adtak. Engedték az országot és sok millió magyart izgulni, örülni és csalódni, hogy utána édes öröm legyen minden újabb győzelem. Köszönet jár a szép eredményekért, melyeket a köztársaságért, Magyarországért tettek. Nincs különbség, hogy épek és fogyatékkal élők miként mutatnak utat egy sikeres Magyarország felé" - mondta köszöntőjében Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök beszédében hangsúlyozta: az ország történetében először fordul elő, hogy olimpikonok és paralimpikonok ugyanolyan mértékű állami jutalomban és elismerésben részesülnek. (A kormány a héten döntött arról, hogy a paralimpián eredményesen szerepelt sportolók ugyanolyan mértékű állami pénzjutalomban részesülnek, mint olimpikon társaik.)

A kitüntetett sportolók:
A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (polgári tagozat): Nagy Tímea párbajtőröző, Horváth Gábor kajakozó, Kammerer Zoltán kajakozó, Storcz Botond kajakozó, Vereckei Ákos kajakozó, valamint a magyar vízilabda-válogatott tagjai: Benedek Tibor, Biros Péter, Fodor Rajmund, Kásás Tamás, Kiss Gergely, dr. Molnár Tamás, Steinmetz Barnabás, Szécsi Zoltán,Vári Attila.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje (polgári tagozat): Igaly Diána sportlövő, Janics Natasa kajakozó, Kovács Katalin kajakozó, Majoros István birkózó, Szabó Szilvia kajakozó, Viski Erzsébet kajakozó, Vörös Zsuzsanna öttusázó, a magyar vízilabda-válogatott tagjai: Gergely István, Madaras Norbert, Steinmetz Ádám, Varga Tamás, Pásztory Dóra úszó.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje (polgári tagozat): Boczkó Gábor párbajtőröző, Bóta Kinga kajakozó, Gyurta Dániel úszó, Imre Géza párbajtőröző, Kovács Iván párbajtőröző, Krutzler Eszter súlyemelő, Kulcsár Krisztián párbajtőröző, Nemcsik Zsolt kardozó, Dani Gyöngyi párbajtőröző, Kovács Ervin úszó, Krajnyák Zsuzsanna párbajtőröző.

A Magyar Köztársaság elnöke - a gyermek-, ifjúsági és sportminiszter előterjesztésére - a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt (polgári tagozat): Cseh László úszó, Kozmann György kenuzó, Kővágó Zoltán diszkoszvető, Mincza Ildikó párbajtőröző, Vajda Attila kenuzó, Jurák Andrea párbajtőröző, Vincze Gábor cselgáncsozó.

A Magyar Köztársaság elnöke - a gyermek-, ifjúsági és sportminiszter előterjesztésére - a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt (polgári tagozata): a férfi kézilabda-válogatott tagjai, Ferjancsik Domonkos kardozó, Likerecz Gyöngyi súlyemelő, Mohamed Aida tőrvívó, Risztov Éva úszó, Varga Viktória súlyemelő, Béres Dezső bocciázó, Bíró Norbert cselgáncsozó, Gyurkota József bocciázó, Ráczkó Gitta úszó, Nagy Sándorné Szabó Nikolett cselgáncsozó.

A Magyar Köztársaság elnöke Köztársasági Elnöki Elismerésben részesítette: Kolonics György kenuzót, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjének és Tisztikeresztjének tulajdonosát, Kovács Ágnes úszót, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjének és a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjének tulajdonosát, A női kézilabda-válogatott tagjait, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjének tulajdonosait: Farkas Ágnest, Kulcsár Anitát, Pálinger Katalint, Pigniczki Krisztinát, Radulovics Bojanát, Engelhardt Katalin úszót, a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjének tulajdonosát, Pálfi Judit párbajtőrvívót, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjének és a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjének Tulajdonosát, Szekeres Pál vívót, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjének és Kiskeresztjének tulajdonosát, Vereczkei Zsolt úszót, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjének és Kiskeresztjének tulajdonosát

A Magyar Köztársaság elnöke - a gyermek-, ifjúsági és sportminiszter előterjesztésére - a Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszt (polgári tagozata) kitüntetést adományozta: A női vízilabda-válogatottnak, Bohus Beáta, Ferling Bernadett, Görbitz Anita, Kis Máténé Kirsner Erika, Mehlmann Ibolya, Pavlikné Lovász Zsuzsanna, Pálffy Zsuzsanna, Sirina Irina, Siti Eszter Ágnes, Tóth Tímea kézilabdázóknak, Fodor Kende kardozónak, Gál Róbert tornásznak, Hirling Zsolt evezősnek, Hormay Adrien párbajtőrözőnek, Kökény Roland kajakozónak, Lengyel Balázs kardozónak, Pars Krisztián kalapácsvetőnek, Tóth Hajnalka párbajtőrözőnek, Varga Gabriella tőrvívónak, Varga Tamás evezősnek, Zsivoczky Attila tízpróbázónak