Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C
Tóth Ivett
szerda 02:00
Tóth Ivett
Műkorcsolya

A MOB továbbra is elhatárolódik a doppingolóktól

2004.10.16. 14:52
A Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége pénteki ülésén a fegyelmi vizsgálatok eredményeinek ismeretében a leghatározottabban elítélte mindazokat, akik Athénban a doppingszabályokat megsértették.
A szervezet vezetősége az MTI-hez eljuttatott határozat értelmében a kalapácsvető Annus Adrián és a diszkoszvető Fazekas Róbert kétéves eltiltását tudomásul vette, egyúttal ismételten és nyomatékkal kérte a Magyar Atlétikai Szövetséget, hogy szólítsa fel Annus Adriánt aranyérme visszaszolgáltatására, a versenyzőt pedig felszólította, hogy helyzete tisztázása érdekében vesse alá magát DNS-vizsgálatnak.

Folytatni kell az ügy kivizsgálását

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság fegyelmi határozatában felmerült, csalásra vonatkozó gyanú miatt a MOB elöljárói úgy vélik, az ügy kivizsgálását folytatni kell, ezért az elnökség felszólította az atlétikai szövetséget a doppingvétség elkövetéséhez esetleg segítséget nyújtó, abban közreműködő személyek szerepének tisztázására, s ha kell, felelősségük megállapítására. Az elnökség az atlétikai doppingügyek lezárásáig kezdeményezte dr. Pikó Károly visszahívását a MOB orvosi bizottságából.

A súlyemelők és a mintavevők

A Magyar Súlyemelő Szövetség jelentését a MOB vezetősége ismételten nem fogadta el, mivel tényleges fegyelmi eljárásra nem került sor.

A MOB vezető testülete határozatában még kitér arra: "a történtek ismeretében joggal feltételezi, hogy az olimpiát megelőző hazai és nemzetközi doppingellenőrzések során a mintavételt végző személyek nem látták el megfelelő körültekintéssel és szigorral feladataikat. A több száz elvégzett vizsgálat negatív eredménye azt igazolta, hogy a közölt eredményekkel a Magyar Olimpiai Bizottságnak és a szaktárcának azt bizonyították, hogy a versenyzők tisztán készültek fel az olimpiai játékokra. Az elnökség szükségesnek tartja a magyarországi doppingellenőrzés átfogó, teljes körű átvilágítását és felülvizsgálatát a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség közreműködésével."

Program a "Doppingmentes sportért"

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége ezzel összefüggésben előterjesztette a "Doppingmentes sportért" címet viselő programját, amelynek végrehajtását a december 11-én ülésező közgyűlés jóváhagyása után széleskörű összefogással az állami sportvezetés közreműködésével kíván megvalósítani.

A MOB elnöksége egyúttal tudomásul vette, hogy az érintett sportolók jogorvoslattal élnek, egyben leszögezte, hogy jogerős határozat meghozataláig a doppingügyekkel nem foglalkozik.