Haza érkezett Lékó Péter

2004.10.20. 20:22
Szerdán haza érkezett a svájci Brissagóból Lékó Péter sakkozó nagymester, aki ugyan a világbajnoki címet nem szerezte meg, de két partit is nyert Vlagyimir Kramnyik ellen, ami korábban még Garry Kaszparovnak sem sikerült. A 25 éves sportembert a reptéren politikusok várták: Mesterházy Attila, a megszűnő Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium politikai államtitkára egy Lothar Matthäus által dedikált futballmezt és egy 'Ki nevet a végén?' társasjátékot nyújtott át Lékónak.
Szerdán megérkezett Budapestre a sakkozó Lékó Péter, aki a hétfőn befejeződött világbajnoki döntőn 7-7-re végzett Vlagyimir Kramnyikkal, ám az orosz játékos ezzel megvédte klasszikus világbajnoki címét.

"Nagyon elfáradtam, és mióta befejeződött a mérkőzés, egyre fáradtabb vagyok, de még nem tudok pihenni" - mondta Lékó Péter, aki felidézte a drámai pillanatot, amikor szembesülnie kellett azzal, hogy 7-6-os vezetése után elveszíti az utolsó partit, és így nem sikerül megszereznie a vb-címet.

"Amikor rádöbbentem, hogy vége, arra gondoltam, miért nincs még egy parti, amelyben megpróbálhatnék visszavágni. A következő percekben igyekeztem összeszedni magam, hogy gratuláljak Kramnyiknak. Ugyanakkor a konkrét eredmény miatt nincs keserű szájízem, hiszen Kaszparov egyszer sem tudta legyőzni annak idején Kramnyikot, míg nekem kétszer is sikerült, ami óriási tett. Kramnyik mögött gyakorlatilag ott állt egész Oroszország, fantasztikusan felkészült, szinte minden változatot csontig kielemzett segítőivel. Ezért az volt a taktikám, hogy úgymond tábla melletti játékra kényszerítsem. Ez rengeteg energiát elvett, de ez volt az az út, az egyetlen esély, ami sikerre vezethetett. Amikor néha séta közben a városban összefutottunk, láttam rajta, hogy szinte őrületbe kergettük azzal, hogy mindenre volt válaszunk."

Felmerült, hogy a 12. partiban Lékó előnyösebb állásnál ajánlott döntetlent, erre a szegedi sakkozó azt mondta, abban a pillanatban ezt nagyon jó eredménynek érezte.

"Abban a partiban Kramnyik újra csak egy nagyon erős ötlettel állt elő, és nagyon sok időmbe telt, hogy kiegyenlítsem az állást. Annyira örültem a veszély elhárításának, hogy nem is gondoltam a nyerésre. A parti után már higgadtabban mértem fel, hogy nekem volt előnyösebb az állás, és ha tovább játszom, talán eldönthettem volna a parti és a mérkőzés sorsát. Persze utólag könnyű okosnak lenni. Korábban a nyolcadik partit is szinte csodával határos módon nyertem meg, és a tizedikben is úgy értem el remit, hogy reménytelennek látszott a helyzet."

Lékó elárulta, hogy most egy ideig kerüli a sakktáblát és inkább kedvenc sportjának, a labdarúgásnak hódol. Ennek kapcsán Mesterházy Attila Lothar Matthäusnak, a magyar válogatott szövetségi kapitányának üdvözletét és ezzel együtt azt a válogatott mezt adta át, amit a német szakember dedikált. Egyben egy Ki nevet a végén? társasjátékot is átnyújtott Lékónak.

Mesterházy Attila elmondta: a kormány tartja ígéretét egy sakkvilágbajnoki döntő rendezését illetően, erről már egyeztetett Ábrahám Attilával, így ha az új rendszer is ennek megfelelően alakul, Lékó Péter legközelebb Magyarországon szállhat harcba a vb-címért.

A jelenlegi elképzelés szerint Kramnyik a Garri Kaszparov (orosz)-Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég) párharc győztesével mérkőzik az egyesített vb-címért, de hogy ezt követően mi módon lehet majd kihívni a világbajnokot, az egyelőre nyitott kérdés.