Épülhet a margitszigeti Széchy-uszoda

2004.10.30. 16:06
A Margitszigeten épülő Széchy Tamás-uszodánál ültetett fát neves sportolók társaságában Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Az új növények azokat pótolják majd, amelyeket az építkezés miatt kell kivágni.
Szombaton a magyar sport egykori és mai kiválóságai, valamint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Ábrahám Attila, sportügyekért felelős címzetes államtitkár is részt vett a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) által rendezett margitszigeti faültetésen a 2006-os Európa-bajnokságra tervezett Széchy Tamás-uszoda mellett, amelynek építése a miniszteri biztos szerint februárban kezdődhet meg.

Korábbi és mai klasszisok ültettek

A fővárosi önkormányzat által engedélyezett tíz fa elültetésével - amelyben többek között Darnyi Tamás, Hargitay András, Cseh László, Gyurta Dániel és Kőbán Rita is segédkezett - a MÚSZ jelezni kívánta, hogy a munkálatok nem károsítják majd a szigetet, és kész az uszoda emelése miatt kivágandó fákat pótolni.

Az eseményre a családjával érkező kormányfő a szervezők és környezetvédők nézetkülönbségeire utalva hangsúlyozta, hogy a vitákat csak úgy lehet megoldani, ha a felek megfelelő gesztusokat gyakorolnak a másik felé, a MÚSZ pedig ezennel megtette az első lépést.

"Már kezünkben van a környezetvédelmi és vízügyi szakbizottság módosított álláspontja, ebben a korábbi elutasítással ellentétben csak mintegy húsz építési feltétel szerepel. Az elvi engedély így már a jövő héten megszülethet" - mondta az MTI-nek Görözdi György. A beruházás miniszteri biztosa reményét fejezte ki, hogy a fővárosi közgyűlés is hamarosan megadja tulajdonosi hozzájárulását, s akkor a tényleges engedély kiadásának sem lesz akadálya. Ezt követően pályáztatni kell a munkálatok kivitelezésére.

Jövőre már ifjúsági Eb a szigeten

Görözdi György szerint február végén megkezdődhet a beruházás, így a jövő évi ifjúsági Eb-nek már az új uszoda adhat otthont. Ugyanakkor kiemelte, hogy a létesítménynek a 2006-os felnőtt kontinenstornára kell teljesen elkészülnie.

Ruza József, a MÚSZ főtitkára a 2009-es vb-pályázat kapcsán közölte, hogy pénteken a főváros hozzájárulását is elküldték, így a teljes előzetes pályázat megérkezett a nemzetközi szövetséghez (FINA), amely november 18-ra várja a magyar vezetőket a kandidálással kapcsolatos megbeszélésre.