Vitray: 'Befejeztem, minden jót'

2004.11.04. 12:15
"Csisztu az én hibám volt" - ismerte el az Index Törzsasztalában a Telesport éléről nemrég távozott Vitray Tamás, az athéni olimpia megnyitóünnepségének sokat vitatott közvetítésével kapcsolatban. Az ismert tévés beszélt saját vagyonáról is és sajnálja, de megérti, hogy a fiatal és tehetséges riporterek sorra hagyják el a sportnak hátat fordító MTV-t.
"Negyvenhat évvel ezelőtt kezdtem. Szerelemmel, hosszan tartó szenvedéllyel. Egyik példaképem, Walter Cronkite elmesélte, pályája befejezése után volt egy irodája a cbs-nél, melyre bármikor igényt tarthatott. Emellett évente egyszer-kétszer el-elküldték, hol Bécsbe, hol máshová Európába, hogy legalább egy-egy mondattal jelentkezzen egy hangverseny, vagy hasonló kulturális esemény közvetítésének kezdetén, szemben a fórum néhány kérdésével és olyan lapfőcímmel mint "Lapáton Vitray". Apró példa ez, de azért kicsiben benne van a két világ különbsége" - érzékeltette Vitray Tamás a magyarországi fogadtatást, miszerint többé nem lesz látható a képernyőn.

Nincsenek mesés keresetek

Fotók: Barakonyi Szabolcs
A Sportfőszerkesztőség éléről az elmúlt héten távozó riporter az állítólagos mesés jövedelmekről elmondta, az MTV-ben a bérekből "horribilis" jövedelemre szert tenni lehetetlen. Az lehet, hogy külső produkciókból szép summákhoz juthatnak azok vállalkozói, de a bérek nem igen haladják meg az újságíró szakma kategóriáit. Saját "vagyonáról" is beszélt, miszerint van egy három szobás családi háza, autója (a feleségének is) és három gyereke, valamint öt unokája.

Ugyanakkor az elharapódzott "gagyitelevíziózást" illetően, melyben az MTV is egyre inkább társ, nem lát esélyt a változásra az MTV Örökös Tagjának választott Vitray.

"Csisztu az én hibám"

Az athéni olimpia televíziós közvetítését négyesre osztályozta és a hibákról is beszélt. "Az elmúlt olimpiákon sok évre visszamenően általában az egyik kommentátor én voltam a megnyitón. Megvallom, sosem szerettem, különösképpen azóta, hogy show-műsorrá alakították azt, ami egykor egy nagy sportünnep ünnepélyes megnyitása volt" - mondta.

"Úgy gondoltam, végre legyen először akkor egy női hang is, akinek bizonnyal sokkal nagyobb a fogékonysága a show jelleg iránt. Így lett a már közel két évtizedes tapasztalattal rendelkező Csisztu Zsuzsa az egyik. Faragó Richárd pedig a csapat egyik legfelkészültebb tagja, akiben bizonyos voltam, hogy nem locsog, tényszerű, informatív lesz a közvetítése."

Elismerte ő is nagyot hibázott: "Én arra a Csisztu Zsuzsára emlékeztem, aki egykor az MTV sportosztályán kezdett és elfeledkeztem a kereskedelmi tv-nél töltött évekről, amelyek felszínessé tehetik az embert. Sajnálom, az én hibám".

Kapott anyagból dolgozott

Ezzel szemben azt is el kell fogadni, hogy amikor két évvel ezelőtt visszakerült, sportfőszerkesztő lett, a két év alatt csak olyan távozott, aki maga talált jobb megoldást. "Én mindvégig, beleértve az olimpiát is, a kapott anyagból válogathattam. Ebbe még az is beletartozott, hogy a rendkívül tehetséges Méhes Gábort az akkori elnök "jóvoltából" nem engedték felvenni".

Azon sem csodálkozik, sorra hagyják el az MTV-t a fiatal tehetséges riporterek, hiszen az olimpia után és jelenleg is napi háromszor három perc sporthír maradt a sportfőszerkesztőség helye a struktúrában, néha egy-egy közvetítéssel. "Ezek a fiúk pedig jó képességű sportkommentátorok és a Sport1 és 2 csatorna pedig felvevő piac" - mondta.

Schulek jó választás

Utódjáról, Schulek Csabáról is véleményt mondott. Szerinte a volt Duna Tv-s mind életkora, mind szakmai teljesítménye, mind pedig gondolkodásmódja alapján alkalmas az MTV Rt sportfőnökének. Saját jövőjéről pedig elmondta, az athéni utolsó kajak-kenu szám utáni elköszönése érvényes: "A magam részéről én is befejeztem, mindannyiuknak minden jót kívánok".