Lázár dopping miatt újabb vb-aranyat nyerhet

2004.11.10. 15:42
A magyarországi négyesfogathajtó vb-n első helyen végző német Freund lovának B-tesztje is pozitívnak bizonyult, így Lázár Zoltán aranyérmes lehet.
Fugli Károly, a Magyar Lovasszövetség főtitkára a szerdai sajtótájékoztatón bejelentette: a kecskeméti négyesfogathajtó-világbajnokságon egyéniben győztes német Michael Freund doppingoláson ért lovának B-próbája is pozitív lett, így jó esély kínálkozik arra, hogy a mögötte második Lázár Zoltán legyen az aranyérmes.

A szénában lett volna a nyugtató?

"Ilyen esetekben mindig elmarasztaló ítélet szokott születni. Csak hibás eljárás esetén ejtenék az ügyet, de erről nincs szó. Freund szerint a vb istállójában megevett szénában lehetett a nyugtatóként használt valériánsav, ám az ilyen jellegű magyarázatokat egyszer sem követte felmentő határozat" - mondta Fugli.

A főtitkár szerint elképzelhetetlen, hogy az állat szervezetébe a vb-n került volna a tiltó listán lévő szer, mivel a nemzetközi szövetség (FEI) állásfoglalásában is az áll, hogy kiváló volt az istálló biztonsága és illetéktelen személy oda nem léphetett be.

A magyar lovak tiszták voltak

Fugli arról is tájékoztatást adott, hogy a csapatban aranyérmes magyar indulók mindegyikének ellenőrizték egy-egy lovát, de tesztjük negatív eredményt hozott.

Az athéni olimpián négy ló is fennakadt az ellenőrzéseken, közülük kettő aranyérmes lett - az írek egyetlen veszhet oda -, de a B-próba eddig nem került nyilvánosságra. A másik dopping miatt érintett aranyérmes ló a német díjugrató-csapat aranyát veszélyeztetheti.