Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C
Jégkorong
Percről Percre

A Fővárosi Közgyűlés nem támogatja az úszó-vb rendezését

2004.12.13. 16:53
A Magyar Úszó-szövetség elnöke, Gyárfás Tamás bevallotta: a 2006-os budapesti Eb nehézségeit látva, neki is elment a kedve a 2009-es világbajnokság megrendezésének ötletétől.
A fővárosi önkormányzat vezetése nem támogatja, hogy a 2006-os Európa-bajnokság után a 2009-es úszó vb-t is a Margitszigeten rendezzék meg.

A Főpolgármesteri Kabinet hétfői ülésén megállapította, hogy egy vb rendezésének sokkal nagyobbak a követelményei, a költségei, mint a 2006-os úszó Eb-nek. Egyebek közt például amiatt, hogy be kellene fedni a nyitott létesítményeket. Ha az állam szorgalmazza ennek a vb-nek a rendezését, döntenie kell arról, hogy hol, illetve milyen pénzből legyen az - mondta Hubert Béla, a fővárosi SZDSZ-frakció helyettes vezetője.

Január végéig pályázni kell

Hozzátette: a Fővárosi Közgyűlés a 2006-os úszó Eb-vel kapcsolatos kérdésekről várhatóan csütörtökön tárgyal, a 2009-es vb-vel összefüggő ügyekről a jövő hónapban kellene határoznia, mivel január végéig lehet jelentkezni a rendezésért.

Az elhangzottakra Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség (MUSZ) elnöke, az európai szövetség, a LEN vezető testületének, a Bürónak a tagja ekképpen reagált a távirati irodának: "A 2006. évi Eb támogatását - mert a megfogalmazásból azt vélem felfedezni - köszönjük. Ez esetben a visszaút felmérhetetlen következményekkel járt volna, hiszen a megkurtított pénzből önálló, Eb-színvonalú uszodát már nem lehetne felépíteni. Tehát csak meglévőhöz lehet csatolni hiányzó medencét. A Komjádi uszodában van ötvenes, de ott házakat kéne lebontani a bővítéshez, a Margitszigeten fákat kellene kivágni, de már ültettünk, és ha kell, ültetünk."

Számos félinformáció kering

"Az az igazság, hogy az Eb-előkészületek alapján már nekem is elment a kedvem a vb-től. Bécsben, a rövidpályás úszó Eb-n most tapasztalhattuk, hogy más országok részéről mekkora erők mozdulnak meg egy úszó-vízilabda vb rendezése érdekében. Nálunk ez inkább újabb elmarasztalást eredményezhetne. Pusztán a teljesség kedvéért: a világbajnokságot nyitott uszodában szerettük volna megrendezni, de az Eb esetében számos félinformáció kering. Tehát ehhez már csak hozzá kell szoknunk" - tette hozzá keserűen.

Montrealban is problémák adódhatnak

Arra a felvetésre, hogy a Főpolgármesteri Kabinet álláspontja a margitszigeti vb-rendezést teljesen ellehetetleníti-e, Gyárfás így válaszolt: "A LEN-Büro bécsi ülésén téma volt a 2005. évi montreali vb. Híre ment, hogy anyagi okok miatt elmarad. A kanadai szövetségtől érkezett a tájékoztatás: taktikai lépésről van szó csupán, a kormányt akarják ösztönözni. Általános vélemény volt, hogy ha a vb elmaradna, akkor Kanada nemhogy úszó-, de semmiféle nemzetközi sportesemény rendezői jogát hosszú ideig aligha nyerhetné el. A LEN elnöke a leghatározottabban jelentette ki: Montreal 2005-ben várja a világ úszóit, vízilabdázóit" - összegzett.