Valér
4 °C
8 °C

Kanadai NHL-hokisok a Fradiban

2005.01.18. 12:32
A maga nemében páratlan esemény történt a magyar jégkorongsportban: két olyan kanadai hokis - a világbajnok, Stanley Kupa-döntős Rob Niedermayer, valamint Jason Strudwick - kerülhet a Ferencvároshoz, akik az előző idényben még az észak-amerikai profiligában (NHL) szerepeltek.
A nem mindennapi lépésért Kassai György, a fővárosi csapat egykori kiválósága a felelős. Az MTI-nek elmondta, miután kiderült, hogy az NHL-ben a játékosok és a klubtulajdonosok közötti bérvita miatt valószínűleg elmarad a teljes szezon, megkérte Kanadában élő, koncertszervezéssel foglalkozó gyermekkori barátját, próbáljon meg profi játékosokat Magyarországra irányítani.

Játék nélkül is milliókat keresnek

Az 58 esztendős Kassai hozzátette: Niedermayer és Strudwick játékjogát már megszerezték, szerződésüknek részleteiről most tárgyalnak, de nem a pénz motiválja őket, mivel speciális megállapodásuk révén előbbi 2 millió, utóbbi 625 ezer dollárt úgy is zsebre tehetett, hogy szünetel a tengerentúli bajnokság.

"Aki ismer, tudja, igazi fradista vagyok, így fel sem merült, hogy más magyarországi klub számára közreműködjek. Kizárólag az én ötletem, hogy ők idejönnek" - mondta a korábbi válogatott játékos, aki 1963 és 1973 között szerepelt a fővárosi klub felnőtt csapatában, s ötször nyert bajnokságot. Megjegyezte: vannak feltételei is volt klubjával szemben.

"Mivel a csapat most a Kisstadionban, nyitott pályán fogadja ellenfeleit, ezért vissza kellene térnie a káposztásmegyeri AstraZeneca-pályára, ahol kulturált, európai körülmények fogadják a szurkolókat és a játékosokat. Ezen kívül bízom abban, hogy a gárda szereplése, kiegészülve a világsztárokkal, alkalmas lesz arra, hogy az FTC döntőbe jusson a bajnokságban" - fogalmazott Kassai.

Februárban érkeznek Niedermayerék

A két NHL-es - ha sikerül velük megállapodni, akkor - február közepén, a kanadai-szlovák-német-magyar négyes torna után csatlakozik a zöld-fehérekhez.

A csatár Rob Niedermayer számára nem ismeretlen Magyarország, illetve Budapest, 2004. április 20-án pályára lépett a Papp László Arénában a hazai válogatott elleni 9-2-es győzelem alkalmával, mi több, kétszer eredményes volt. NHL-es pályafutásának legnagyobb eseménye az volt, amikor az Anaheim Mighty Ducks színeiben 2003-ban döntőt vívhatott, de 4-3-as összesítéssel a bátyjával, Scott-tal felálló New Jersey Devils győzött. A hátvéd Strudwick inkább megbízhatóságáról ismert, a kapu előtt remekül védekezik, és nem a ponttermésből veszi ki a részét.

A Fradinál el sem hiszik

Hudák János, az FTC szakosztályvezetője alig akarja elhinni, hogy ilyen történhetett a csapat életében: "Közismert, hogy nem dúskálunk az anyagiakban, és erre tessék, két NHL-es hokis játékengedélye lesz a mienk. Most kezdünk majd tárgyalni az AstraZeneca-csarnok tulajdonosaival, hogy visszaköltözhessünk. Remélem, a sztárok érkezése felkavarja az állóvizet, és esetleg szponzorok is felbukkannak."

A két sztár leigazolása már csak azért is érdekes, mert az ilyen jellegű "bombahírt" elsősorban a másfél hete még a Kontinentális Kupa négyesdöntőjében szereplő Alba Volán-FeVitától várták a rajongók, de a székesfehérvári klub többszöri próbálkozása sem járt sikerrel.

A riválisok is örülnek

A magyar hokiban ténykedők - még a Fradi riválisai is - örülnek annak, hogy NHL-esek érkezhetnek. Kovács Zoltán, a hazai szövetség főtitkára megjegyezte, tudja, hogy több klub is mennyit fáradozott azért, tengerentúlon megfordult klasszisokat igazoljon. "Kassai György ügyessége, szerencséje és kapcsolatrendszere kellett ahhoz, hogy legyen a két NHL-es hokisnak magyarországi játékjoga."

Joós Zoltán, a rivális Újpest szakosztályelnöke sajnálja, hogy nekik nem sikerült NHL-es jégkorongost igazolniuk, pedig sokat tettek ezért. "Most majd a két sztárral kell legyőznünk a Ferencvárost" - tette hozzá.

Ocskay Gábor szerint kisebb csoda, hogy ilyen előfordulhatott. "Legalább a bajnokság második szakasza is izgalmasan alakul majd. Minden gárda erősített és nézőcsalogató lesz a két kanadai vendégjátéka."

A két NHL-es játékos névjegykártyája:
Rob Niedermayer:
születési idő, hely: 1974. december 28., Cassiar (Kanada)
posztja: csatár, center
súly/magasság: 95 kg/188 cm
az amatőr játékosbörzén (draft) az előkelő ötödik helyen kelt el 1993-ban
NHL-es klubjai: Florida Panthers (1993-2001), Calgary Flames (2001-2002), Anaheim Mighty Ducks (2002-)
mutatói: alapszakasz: 696 mérkőzés, 129 gól, 207 gólpassz, 336 pont, 575 perc kiállítás, 43 emberelőnyös gól, 4 emberhátrányos gól, 23 győztes gól
rájátszás: 52 mérkőzés, 11 gól, 11 gólpassz, 22 pont, 3 emberelőnyös gól, 2 emberhátrányos gól, 2 győztes gól

Jason Strudwick:
születési idő, hely: 1975. július 17., Edmonton (Kanada)
posztja: hátvéd
súly/magasság: 102 kg/191 cm
az amatőr játékosbörzén (draft) a 63. helyen kelt el 1994-ben
NHL-es klubjai: New York Islanders (1995-97), Vancouver Canucks (1997-2002), Chicago Blackhawks (2002-04), New York Rangers (2004-
mutatói: alapszakasz: 363 mérkőzés, 7 gól, 22 gólpassz, 29 pont, 570 perc kiállítás, 1 győztes gól
a rájátszásban kétszer lépett pályára.