Az edzőkön múlik a torna-Eb menetrendje

2005.06.01. 12:48
Megtartották a júniusi debreceni Tornász Európa-bajnokság első sorsolását. Mivel a nevezési határidő május 12., így nevek még nem szerepeltek a húzáson, csak az induló országok csoportbeosztása vált ismertté. Ennek valószínűleg az edzők örülnek a legjobban, hiszen így ők dönthetik majd el, melyik tornászuk mikor szerepeljen.
Kedélyes bábeli zűrzavar uralkodott a június 2. és 5. közötti I. Férfi és Női Egyéni Tornász Európa-bajnokság pénteki sorsolásán. Az éppen Budapesten ülésező Európai Torna Szövetség (UEG) Férfi és Női Technikai Bizottságának olasz, francia, német tagjai húzták ki az induló országok borítékjait. Gyakori értetlenkedésre adott okot, hogy anyanyelveiket felváltva használták, így az ott tartózkodóknak a legjobb nyelvtudását kellett elővenni, hogy nyomon követhessék a sorsolás menetét. A Magyar Torna Szövetség alelnöke, Dr. Karácsony István humorosan gyorsan le is szögezte, ha ő vezényelné a rendezvényt, bizony magyarul tenné.

Sorsoltak, de neveket még nem tudni

Első körben a női versenyzőket húzták ki, utána következett a férfi tornászok sorsolása. Mindkét esetben csak az országok neve került a rubrikába, hiszen a szövetségek csak azt jelezték eddig, hogy hány embert kívánnak versenyeztetni, név szerint egyelőre nem tudni kik indulnak. Így, hogy nincsenek még konkrét nevek - csak azt tudni: a nemzetek versenyzői hányas számú csoportba kerültek -, az edzőkre bízzák, hogy melyik tornászukat mikor indítják.

Gianfranco Marzolla, az UEG Férfi Technikai Bizottság elnöke a sorsolás végeztével megelégedetten nyugtázta: sikerült az összes üres helyet megtölteni a már előre elkészített táblázatban. A mostani adatok szerint harmincnégy ország 172 férfi és 106 női sportolóit várják Debrecenbe.

Tíz magyar tornász indul

A Magyar Torna Szövetség hat férfi és négy női versenyzőt indít. A legesélyesebbként számon tartott versenyzők: Berki Krisztián, Fekete Levente, Gál Róbert és Szarka Krisztina. Gál és Fekete március 17. és 21. közt Cottbusban Világkupa rendezvényen hangolódhat a Hajdú-Bihar megyei Eb-re. Berki a Világkupa sorozat első állomásán New Yorkban legjobbként került a döntőbe, ám gyakorlata végén hibázott, ezért nem állhatott föl a dobogóra. Szarka Krisztina itthon készül a megmérettetésre, de azt még nem tudni indul-e valamilyen versenyen a júniusi Eb-t megelőzően.

A debreceni kontinensviadalon már lehet, hogy az új szabályok szerint fogják pontozni a tornászokat, hiszen mint ismeretes a nemzetközi szövetség változásokat kezdeményez az értékelésében. Ha április végén elfogadják az új szabályokat, akkor a magyar rendezésű európa-bajnokságon már két zsűri döntheti el: ki kapja a legmagasabb pontszámot.

Ezzel a változtatással már felfelé "nyitott" lenne a pontszám, és lehetőség nyílna a rekordok nyilvántartására is. Az új rendszert azért dolgozták ki az illetékesek, mert az athéni ötkarikás játékokon több vitatott értékelés született, aminek következtében hét bírót felfüggesztettek.