Újra torna Debrecenben, már magyar hölgyek nélkül

2005.06.03. 00:15
Hat férfi és három női magyar versenyző nevezett a csütörtökön indult, erős mezőnyű debreceni I. Férfi és Női Egyéni Tornász Európa-bajnokságra. A négynapos rendezvényen a mieink közül a legesélyesebbek közé Berki Krisztián és Gál Róbert tartoznak, a hölgyek már a selejtezőben búcsúztak.
2002. után ismét a tornászoké Debrecen, akkor is, és most is a Főnix-csarnok a helyszín. Három évvel ezelőtt Sydney olimpiai bajnoka, Csollány Szilveszter koronázta meg a pályafutását egy vb-arannyal, ő már nem indul, más reménységek léptek a helyébe.

A hölgyek búcsúztak

Csütörtökön elkezdődött az I. Férfi és Női Egyéni Tornász Európa-bajnokság, ahol már csak a férfiakért izgulhatunk, ugyanis egyetlen magyar női versenyző sem lett finalista a selejtezőket követően.

Az olimpikon Szarka Krisztina, valamint a szintén négy szeren érdekelt Simon Ágnes, illetve a csak a talajra összpontosító Péntek Tünde komolyabb rontás nélkül fejezte be a nyitónapi selejtezőt, ám nem éppen anyagerős gyakorlataik keveset értek, még a kilencpontos határt sem sikerült elérniük.

Szarka Krisztina a huszonharmadik, Simon Ágnes pedig a huszonhatodik helyet foglalja el. Mivel egy országból csak ketten kerülhetnek a 24-es fináléba, egyelőre mindkét versenyzőnk továbbjutást érő helyen áll, ám mivel még hátravan egy teljes csoport, egyikük sem bízik a döntőbe kerülésben. Szarka végül a negyedik (utolsó) számú tartalék, vagyis visszalépések esetén még bekerülhet a szombati programba.

A magyar tornászok eddig harmincnégy érmet (tizenegy arany, hét ezüst, tizenhat bronz) szereztek a kontinensviadalok történetében, és igazi esélye most már csak Berki Krisztiánnak és Gál Róbertnek van a szép sorozat folytatására, mivel a női versenyzők nem jutottak döntőbe.

Gál kisebb sérüléssel küszködik

A kiváló formában lévő Berki egyetlen szeren, lólengésben indul a pénteki selejtezőben, így nem kell másra összpontosítania. Ugyanakkor az olimpián és vb-n ugrásban, valamint talajon is finalista Gál az elmúlt időszakban bizonytalankodott, ebben közre játszott makacs nyakizom-húzódása is. "Szerencsére már nem fáj. Nem hagyok ki edzéseket, és érzem, egyre inkább kezdek belelendülni. Bízom benne, hogy a hazai közönség előtt szép gyakorlatokkal rukkolok elő" - mondta Gál.

A magyar csapat
férfiak:
Gál Róbert (talaj, ugrás)
Berki Krisztián (lólengés)
Hetrovics Marcell (talaj, ugrás, lólengés, gyűrű, korlát, nyújtó)
Horváth Csaba (korlát, nyújtó)
Király Roland (talaj, gyűrű)
Fekete Levente (lólengés, gyűrű)
nők:
Szarka Krisztina (ugrás, talaj, gerenda, felemáskorlát)
Simon Ágnes (ugrás, talaj, gerenda, felemáskorlát)
Péntek Tünde (talaj, gerenda, felemáskorlát)
Berki már nagyon várja

Berki viszont szíve szerint már akár két hete letudta volna az Eb-t. "A gyakorlatom összeállt, az elmúlt versenyeken jól szerepeltem, dobogóra állhattam komoly mezőnyben. Most a ráhangolódáson van a hangsúly, de a várakozást is meg kell szokni. Kezdődhetne már az Eb!" - mondta a rajt előtti napon.

A férfiak között Gál és Berki mellett Horváth Csaba, Fekete Levente, Király Roland és az összetettben is érdekelt Hetrovics Marcell szerepel.

Erős a mezőny

A kontinensviadalon az előzetes jelentések szerint tíz olimpiai bajnok tornázik, a férfiak között harminchárom, a nők mezőnyében pedig harmincnégy ország indít versenyzőt. Összesen harmincnégy nemzetből százötvenhét férfi és százegy nő lép a szerekhez.

Ezekkel a számokkal ellentéteben volt, aki nem érkezett meg a helyszínre. A moldáv csapat egyik tagja, Vaszilij Szkuratkov azért nem utazott Debrecenbe, mert edzője nem kapott vízumot. Akadtak azoban olyan versenyzők is, akik sérülés miatt kénytelenek kihagyni az Eb-t, vagy legalábbis valamelyik számukat. A románok egyik várományosa, Daniela Sofronie Debrecenben sérült meg, indulása kétséges. Catalina Ponor, Athén háromszoros olimpiai bajnoka pedig biztos nem szerepel az egyéni összetett versenyben.

A csütörtöki és pénteki selejtezők után szombaton az egyéni összetett fináléját, vasárnap pedig a szerenkénti döntőket rendezik.

A selejtezőben nyújtott teljesítmény alapján az összetett döntőben a legjobb huszonnégy versenyző indulhat, de országonként legfeljebb két tornász. A szerfináléban nyolc-nyolc versenyző szerepel, de ugyancsak nemzetenként legfeljebb két indulóval.

A debreceni I. Férfi és Női Egyéni Tornász Európa-bajnokság programja:
2005.06.02. péntek, férfi selejtező, csoportok: 10:30-13 ó, 14:30-17 (Király, Horváth, Fekete, Berki), 17:30-20 (Hetrovics, Gál)
2005.06.03. szombat, egyéni összetett, nők: 13-14:30 ó, férfiak: 16-18
2005.06.04. vasárnap, szerenkénti döntők:11-13:30 ó (férfiak: talaj, lólengés, gyűrű, nők: ugrás, felemáskorlát), 15:30-18:30 (férfiak: ugrás, korlát, nyújtó, nők: gerenda, talaj)