Dávidékkal az Európa-bajnokságért

2005.08.18. 17:42
Miután nem túl erős selejtezőcsoportjából nem tudta kiharcolni az Eb-részvételt a magyar férfi kosárlabda-válogatott, pótvizsgázhat. A kapitány, Meszlényi Róbert már számíthat korábban távolmaradó két klasszisára, Dávid Kornélra és Gulyás Róbertre, és a küldetés nem tűnik lehetetlennek, de könnyűnek sem.
A magyar női kosárlabda-válogatottnak még egy mérkőzése van hátra az Európa-bajnoki pótselejtezőkből, és mivel a lengyelek elleni idegenbeli győzelem után hazai pályán kikapott, továbbjutási esélye megcsappant valamelyest, de helyzete nem reménytelen. Finnországban, péntek este minél nagyobb arányban kell nyernie Sterbenz Tamás csapatának a továbblépés érdekében.

Észrevették a hibákat

A férfiak szombaton kezdik a pótselejtezős sorozatot, és szintén az Európa-bajnokság a cél. A korábban a biztosítási problémák miatt távolmaradó Dávid Kornélt valamint Gulyás Róbertet is a soraiban tudó alakulat az első körből mindenképpen szeretne továbbkerülni, hogy aztán még két mérkőzést nyerve ott lehessen a szeptember közepén kezdődő szerbiai Eb-n.

"Július huszonötödikén kezdtük meg a felkészülésünket, akkor még nem volt teljes a csapatunk, de az edzőtábor után le tudtuk győzni a szerb ligaválogatottat, amelyiknek ugyancsak nem volt teljes, de nem képviselt csekély erőt. Emellett arra is jó volt a két mérkőzés, hogy észrevehettük hibáinkat" - jelentette ki Meszlényi Róbert kapitány.

Önbizalomnövelő győzelem a litvánok ellen

A szakember elismerte, a szombaton kezdődő Eb-pótselejtezők előtt a címvédő tartalékos litván csapat ellen az első mérkőzésen némileg megilletődötten játszottak, a másodikon azonban már jobban, emiatt is sikerült nyerni.

"Szerencsénk is volt, hiszen Dávid Kornél hárompontosára nagy szükség volt az utolsó másodpercekben. Kétségtelen viszont, hogy az erőnket megmutattuk, és az önbizalmunknak is jót tett a hosszabbítás után elért kétpontos diadal" - nyilatkozott.

A csoportgyőzelem után még két meccs jöhet

Mivel a továbbjutás csak akkor jöhet össze, ha a hármas csoport első helyen végez a társulat, a kapitány szerint ezért döntő fontosságú Portugália - szombati - idegenbeli legyőzése. A svédek könnyebb ellenfélnek ígérkeznek. Az elsőség azonban még nem jelent automatikus Eb-részvételt, Újvidéken még egy kör vár a csapatra. (A másik két csoportelső vélhetően Csehország és Izrael lesz, és mindkét ország a magyarhoz hasonló erőt képvisel.)

"Nem gondolunk vereségre, bár akkor sem dől össze a világ, ha esetleg alulmaradunk" - mondta Dávid Kornél. A spanyol Tau Ceramica bedobója úgy véli, egyelőre nem szabad az újvidéki újabb selejtezőre gondolni.

Nagy lökést ad Dávidék visszatérése

A Cibona Zagreb játékosa, Báder Márton szerint nagy reményekkel tekinthetünk a mérkőzések elé, és a csapatnak nagy lökést adott, hogy a két rutinos játékos visszatért.

Báder humorosan megjegyezte, amennyiben továbbjutunk "hazai pályán" játszhatunk, mert valószínűsíthető, hogy a vajdasági magyarok megtekintik a soron következő két újabb meccset.

Nehéz ellenfelek várnának ránk az Eb-n

Ha a magyar válogatott sikeresen veszi az akadályokat, akkor maradhat a városban és az első, immár Eb-mérkőzésen, szeptember tizenhatodikán a lettekkel mérheti össze erejét. A négyes csoportban Szerbia és Spanyolország kap még helyet.

Báderrel kapcsolatos hír még, hogy a Nike Magyarország egyéves szponzori szerződést kötött vele, és egy olyan kosarascipőt kapott, amelyet ő maga tervezett meg a sportszergyártó internetes oldalán.

Köszöntik az ötven éve győztes magyar férfi csapatot

A pótselejtező második állomásán, jövő kedden, a svédek elleni összecsapás nagyszünetében kisebb ünnepségen köszöntik majd az 1955-ben hazai pályán Európa-bajnoki címet nyert válogatott még életben lévő tizenegy tagját.

A program és a keret:
aug. 20.: Portugália-Magyarország, Lisszabon 18 ó
aug. 23.: Magyarország-Svédország, Budapest (Körcsarnok) 17 ó
aug. 30.: Magyarország-Portugália, Székesfehérvár 18 ó
szept. 1.: Svédország-Magyarország, Östersund, 19 ó

A csapat tagjai:
Sitku Ernő (Nyíregyháza), Horváth Ákos (Albacomp), Báder Márton (Cibona Zagreb), Dénes Gábor (Pécs), Kálmán László (Szombathely), Dávid Kornél (Tau Vitoria), Hotváth Zoltán (Atomerőmű), Kámán Tamás (Albacomp), Fodor Gergely (Fürstenfeld), Gulyás Róbert (Panelliniosz), Mászáros Zalán (Atomerőmű), Németh István (Sopot)