Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hétpontos hátrányból nyert a magyar kosárválogatott

2005.08.23. 19:21
Szombati portugáliai sikere után hazai pályán a svédeket a vártnál nehezebben győzte le a magyar férfi kosárlabda-válogatott az Európa-bajnoki pótselejtező második fordulójában. A svédek az utolsó negyedben még hét ponttal vezettek, de Németh és Gulyás vezérletével sikerült a fordítás.
Ünnepi díszletek és csaknem teltház várta a szerbiai Eb-re pályázó magyarokat a budapesti Körcsarnokban: a parkett körül a szervezők páholyokat alakítottak ki a prominens vendégek számára, a lelátón pedig errefelé rég látott tömeg buzdította a Meszlényi-gárdát.

A mieink lendületes kezdéssel a nyitónegyed felénél már tíz ponttal elhúztak a szorgos, de kissé körülményes vendégektől. A lisszaboni mérkőzéshez hasonlóan a hazaiak ezúttal is a palánk alatti játékot erőltették, kihasználva Gulyás és Dávid erejét, de a többször is lejáró támadóidő jelezte: nincs még csúcsformában a csapat.

A második játékrészben a svédek egy 7-0-ás rohammal kiegyenlítettek - főként öt színes bőrű kosarasuk egyike, Norville révén -, sőt 26-28-nál a vezetést is átvették. A Görögországban légióskodó Gulyás azonban vállaira vette az együttest, így a félidőben 37-36 volt az állás.

Emlékgyűrűk a bajnokoknak
A nagyszünetben Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal vezetője és Bartha Ferenc MKOSZ-elnök arany emlékgyűrűket adott át az 1955-ben Európa-bajnok férfi válogatott azon tagjainak, akik nem tudtak jelen lenni júniusban a Lamperth Mónika által adott fogadáson: Bánhegyi Lászlónak, Bogár Pálnak, Cselkó Tibornak, Greminger Jánosnak, Hódy Lászlónak, Tóth Lászlónak és Zsíros Tibornak. Két hónapja a sportot felügyelő belügyminiszter hivatalában megjutalmazta Bencze Jánost, Czinkán Tibort, Dallos Jánost és Simon Jánost. A csarnok közönsége egyperces néma felállással adózott a már elhunyt Hódy János, Mezőfi Tibor és Papp Péter emlékének.

A pihenő után egyik fél sem tudott egy pontnál jobban meglépni, rengeteg hiba és csökkenő színvonal jellemezte az összecsapást, majd Németh hármasa nyomán ismét feléledt a szurkolótábor. A hazai szakvezető cserékkel próbálta fokozni a tempót, ennek ellenére a csapatok 53-53-mal fordultak a "célegyenesbe".

A zárófelvonás a házigazdák magassági fölényét remekül kompenzáló skandinávok hetedik triplájával kezdődött, majd Dávid megkapta negyedik személy hibáját, ekkor már 55-61-et mutatott az eredményjelző. Már-már veszni látszott a meccs, amikor jött az utolsó fordulat: Németh kétszer is betalált távolról, a tizennégy pontos Kjellbom kipontozódott, és megint "itt" volt az előny.

Gulyás a dudaszókor dobott egy hármast

A fantasztikus hangulatú hajrában a kék-sárgák többet rontottak, így az álló ovációval köszöntött magyar válogatott megőrizte veretlenségét a pótselejtező sorozatban. A slusszpoén stílszerűen a meccs hőséé, Gulyásé lett, aki a dudaszó pillanatában még félpályáról bevágott egy hármast.

Meszlényi Róbert szövetségi kapitány: "a svédek frissebben mozogtak, nálunk az egész napos portugáliai hazaút után lassabbak voltak a lábak. Az utolsó percekre elfáradt az ellenfél, aminek remek győzelem lett a vége." A magyarok a harmadik fordulóban, hétfőn 18 órától a portugál válogatottat fogadják Székesfehérváron.

Jegyzőkönyv:
C csoport, 2. forduló:
Magyarország-Svédország 75-68 (22-15, 15-21, 16-17, 22-15)
Körcsarnok, 1000 néző, v: Radovic (horvát), Bretagne (francia), Harrison (angol)
Pontszerzők: Gulyás 28/3, Dávid 16/3, Németh 11/9, Dénes 7/3, Mészáros 7/3, Sitku 3/3, Kálmán 2, Fodor 1, illetve Levin 22/12, Kjellbom 12, Copeland 11/3, J. Larsson 6/6, Norville 6, Ringström 5, Nnamaka 3, Akyüz 3/3