Nem lesz ott az Eb-n a magyar férfi kosárcsapat

2005.09.13. 23:35
A magyar férfi kosárlabda-válogatott vereséget szenvedett Izraeltől az újvidéki Európa-bajnoki pótselejtező utolsó mérkőzésén, s ezzel 1999 óta továbbra sem tudta kvalifikálni magát a kontinenstornára.
Tizennégy ponttal kikapott Izraeltől a pótselejtező utolsó meccsén a magyar férfi kosárlabda-válogatott, így nem jutott ki a pénteken kezdődő Európa-bajnokságra.

Közel voltunk, de mindig hátrányban

A végeredmény ellenére a meccs szoros volt, az elején például sosem volt 4 pontnál nagyobb a különbség. A legutóbbi Eb-n 7. izraelieknél a dobógép Green jeleskedett 6 perc alatt 8 ponttal, míg a magyar együttest ezúttal is Gulyás és Dávid vitték.

Meszlényi Róbert szövetségi kapitány nyilatkozata
"Az ellenfél rengeteg büntetőt dobott, ezzel együtt több gyenge teljesítmény is akadt nálunk. Így nem volt senki, aki átsegítette volna a csapatot a nehéz helyzeteken. Ez a reális kép, rövid volt a felkészülésünk, erőnlétileg nem voltunk a csúcson."

A folytatásban három percig nem volt magyar kosár, 12 pontra nőtt a rivális előnye, miközben a büntetők aránya 11/1 volt oda. Meszlényi Róbert csapata Dénes triplájával kezdte meg a felzárkózást, de egy 8-0-ás rohammal is csak rövid időre tudott közelebb férkőzni a riválishoz. A félidőben 40-34 volt az állás.

Három magyar is kipontozódott

Térfélcsere után 4 percen át mindössze 5 pontot láthatott a közönség, majd néhány vitatott és többnyire az ellenfelet támogató bírói döntés fokozta a hangulatot. Állandósult a kis differencia, Gulyás már 20 pontnál járt, és félóra elteltével 58-54-re állt a meccs.

A záró negyed elején a gyors és eredményes izraeli támadások miatt elúszni látszott a magyar győzelem. A fontos hármasokat dobó Mészáros és Dénes mellett Fodor is kipontozódott.

Az utolsó percre összeomlott a csapat

Remekül küzdő társaik feljöttek ugyan három pontra, a hajrá viszont már a türelmesen és elszántan játszó ellenfélé volt, bár így is nehezen érthető, hogyan kaphattunk a végén egy perc alatt majdnem tíz pontot.

Győzelmével Izrael lesz a szerbia-montenegrói Európa-bajnokság 16., utolsó résztvevője.

A férfi válogatott hat éve nem tud kijutni az Eb-re, idén egyik magyar felnőtt csapat sem kvalifikálta magát a kontinenstornára.

Végeredmény és pontszerzők
Izrael-Magyarország 83-69 (23-17, 17-17, 18-20, 25-15)
Újvidék, 1000 néző
Pontszerzők: Tapiro 18/6, Burstein 17/3, Hagag 17/6, Green 15, Watson 9, Shelef 5, Kozikaro 2, illetve Gulyás 25, Dénes 11/9, Mészáros 11/3, Dávid 10, Németh 7/3, Báder 3, Fodor 2