A MOB is foglalkozik a súlyemelő-botrányokkal

2005.10.06. 17:48
A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke lépett a súlyemelők athéni doppingügyeivel kapcsolatban kitörört Komáromi-Gyurkokics-Aján botrányban: a MOB elnöksége a főtitkár érintettsége miatt tárgyalja az elmúlt hetek botrányos történéseit.

Először és utoljára - hangoztatta Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnöke és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára, amikor megszólalt annak kapcsán, hogy a hazai súlyemelő szövetség azóta lemondott elnöke és az Athénban dopping miatt ezüstérmétől megfosztott Gyurkovics Ferenc egy titkosan felvett beszélgetésben többször is megemlítették. A súlyemelőt a posztjáról fenyegetések miatt távozó Komáromi Lajos arról győzködte, álljanak ki és mondják el, mi történt a játékokon - úgy, hogy a "tálalás" Aján Tamást is tisztázza. Úgy tűnik Ajánnak mégiscsak meg kell szólalnia újra a számára kínossá vált ügyben.

Schmitt Pál, a MOB elnöke ugyanis úgy látja, hogy a MOB sem mehet el szó nélkül amellett, ami az utóbbi napokban a magyar súlyemelősportban történik. A MOB vezetője ezért úgy döntött, hogy - élve jogával - megváltoztatja az elnökség október 21-ei ülésének napirendjét.

Tekintettel arra, hogy a sajtóban megjelent írások egyik fő érintettje Aján Tamás, Schmitt Pál felkérte a tisztviselőt, adjon részletes tájékoztatást az ügyről, a saját szerepéről az elnökség tagjainak. A MOB közleményében az áll, hogy utóbbiak közül többen is jelezték: szükségesnek látják a helyzet tisztázását.

A MOB-ot ismerők állítják: Schmitt és Aján között nem újkeletűek a nézet- és szemléletbeli különbségek. A két sportvezető köztudottan nem ápol egymással baráti viszonyt, de nyíltan nem konfrontálódtak eddig. A MOB legutóbbi, májusi tisztújításakor is inkább Schmittnek látszottak kedvezni az erőviszonyok: az elnököt 99:39 arányban erősítették meg posztján, egyedüli jelöltként, Ajánnak 79:58-ra Kamuti Jenőt kellett legyőznie a hosszabbításért.