Aján: Politikai kampány folyik ellenem

2005.10.27. 18:36
A MOB múlt héten elmozdított főtitkára szerint elmozdítása egy májusban indított politikai kampány része. Aján Tamás szerint ő egyedüliként derített fényt a magyar sportolók athéni doppingvizsgálatokkal kapcsolatos csalásaira.

Majdnem egy héttel azután, hogy megvonták tőle a bízalmat, szólalt meg először érdemben Aján Tamás. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) (volt) főtitkára nyilatkozott már azóta, hogy az elnökség múlt pénteken egyhangúlag, 15-0 arányban megvonta a bizalmat tőle, de most fogalmazta meg véleményét az ott történtekről a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) elnöke, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) egyik vezetője. A főtitkár indulhat november 26-án a posztért, de ezt nem javasolja neki az elnökség, ő maga úgy nyilatkozott, nem látja ennek értelmét.

Aján egyedül maradt

Aján Tamás (fotó: MOB)
Aján Tamás (fotó: MOB)

"A MOB elnökségének azon határozata, hogy elmozdítson a főtitkári székből, egy májusban indult politikai kampány szerves részét képezte. Az IWF elnökeként, NOB-tagként és a WADA vezetőségi tagjaként a doppingellenes küzdelem egyik vezéregyénisége vagyok. Egyúttal a MOB egyetlen vezetője, aki fényt derített a magyar sportolók athéni doppingvizsgálatokkal kapcsolatos csalásaira és ragaszkodott elmarasztalásukhoz. A MOB elnöksége nem támogatta ezt a törekvésemet, sőt ezt ellenem fordítva ürügyként használta fel politikai céljai eléréséhez" - áll kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Nyomásgyakorlás, zsarolás, lemondás

Ajánnak azt követően kellett beszámolnia a MOB elnökségi ülésén, hogy az elmúlt hetekben kirobbant újabb súlyemelőügyekben többször elhangzott a neve. A Magyar Súlyemelő-szövetség (MSSZ) azóta lemondott elnöke, Komáromi Lajos azt állította, hogy Aján nyomására, az IWF-elnöknek legjobban megfelelő verziót adja elő az athéni doppingbotrányokról az ezüstérmétől megfosztott Gyurkovics Ferenc társaságában. Utóbbi azt is állította, hogy "egy magas rangú sportvezető" megfenyegette, hanem mondja azt, hogy idegen vizelettel bukott le a játékokon, akkor a következő mintája is pozitív lesz, így visszaesőként véget ér karrierje, örökre eltiltják.

Az idegen vizeletes verzió

Aján Tamás vesztét az okozta, hogy tavasszal előállt az idegen vizeletes verzióval: azt állította, az Athénban megbukott versenyzők (Gyurkovics mellett Kovács Zoltán és Kecskés Zoltán) idegen vizeletet használtak és a kimutatott oxandrolon potencianövelő szerben található, amit a helyettük vizelő csapatkísérő használt. Utóbb azonban kiderült, potencianövelő nem tartalmazza a gyenge, doppingszernek kevéssé hatékony, de tiltott oxandrolont.

Schmittre utalt

Aján Tamás mostani nyilatkozatával egyértelműen a Schmitt Pál MOB-elnököt, a Fidesz alelnökét sejteti az események mögött. Schmitt maga döntött a múlt heti elnökségi ülés napirendjének megváltoztatásáról, a főtitkár meghallgatásáról. Aján Tamás és az elnök köztudottan nem ápolnak baráti viszonyt, és a főtitkár legutóbbi - szoros verseny utáni - újraválasztásakor egyértelmű volt, szavazatait többek között a közgyűlés szocialista résztvevőinek - Baráth Etele, Szekeres Imre - köszönhette.

Pénteken még a jogi hátteret okolta

Az elnökségi ülés után az athéni doppingbotrányokba a legfelsőbb sportvezetés tagjai közül elsőként belebukó Aján azt mondta: "Magyarországon sajnálatosan nincsen meg az a jogi háttér, hogy bizonyítani lehessen bármit. Tehát pletyka marad az, amire azt mondtam, hogy tudom."

MOB: Nem felel a valóságnak Aján közleménye
Aján közleménye után a Magyar Olimpiai Bizottság is közleményt adott ki.

"A közös álláspont, az egyhangú leszavazás kialakulásában politikai szempontok egyáltalán nem kaphattak és nem kaphatnak szerepet, mert a MOB deklaráltan politikamentes szervezet, és mint ilyen, dr. Aján Tamás tevékenységét semlegesnek minősítette, amelyet - valamennyi MOB-taghoz hasonlóan - a sportérdekek vezérelték.

A főtitkár a MOB elnökségi ülésén és az azt követő sajtótájékoztatón is megerősítette: visszavonta korábbi állítását, mely szerint mindent tud az athéni doppingvétségekről. Mindez egyáltalán nem felel meg közleménye azon részének, hogy egyedüliként derített fényt a magyar sportolók athéni csalásaira - hiszen az ügyek tisztázására, sajnálatos módon, a mai napig nem került sor.

Ami a felelősségre vonás egyedüli szorgalmazását, illetve annak állítólagos elvetését illeti, köztudott, a MOB elnöksége 2004. október tizenötödiki ülésén egyhangú határozatban szólította fel a súlyemelő-szövetséget, hogy a sportolókkal szemben folytassa le a fegyelmi eljárást, valamint vizsgálja ki a közreműködő edzők és orvosok szerepét is. (Az atlétikai-szövetség ekkor már eltiltotta az érintett versenyzőket.)

Ugyanakkor érthetetlen, hogy miközben a főtitkár közleményében úgy fogalmaz, "a NOB és a WADA tagjaként, valamint az IWF elnökeként a doppingellenes küzdelem vezéregyénisége", addig itthon lemondott a Hazai Doppingellenes Koordinációs Bizottságban viselt tisztségéről" - közli a MOB.