Cseh László lett a rövidpályás úszó-Eb legjobbja

2005.12.12. 11:08
A háromszoros aranyérmes Cseh László lett a legjobb férfi a trieszti kontinenstornán, miután önmagát is meglepve megnyerte százméteres hátúszást is.

Cseh László egészen fantasztikus Eb-t tudhat maga mögött: a Kőbánya SC úszója a befejező napon 100 m háton bizonyult megelőzhetetlennek, ráadásul 51.29 másodperces ideje nem pusztán kontinenselsőséget ért, de országos csúcs is egyben, a szombati, egészen friss, 51.72-es rekordját javította tovább.

A húszéves magyar versenyző a 200 és a 400 m vegyes után harmadik versenyszámában harmadik aranyát érdemelte ki, lenyűgöző teljesítménysorozattal igazolva egyedi klasszisát, s végérvényesen azt is: ő Európa jelenlegi legjobb férfiúszója.

Már a vizsgákra koncentrál

#alt#
Cseh László középen (fotó: epa)
"Na ez az aranyérem tényleg meglepett. Előzetesen úgy gondoltam, meglehet a két vegyesúszó-szám, száz háton pedig bronzot, jobbik esetben ezüstöt nyerek. A rajt nagyon jól kijött, és a fordulókkal sem volt baj, igaz, a benyúlás nem sikerült túl jól, rá kellett tennem még egy delfintempót, de szerencsére ez is belefért. Az is igaz persze, hogy ezúttal a hátúszó-specialistáknak talán nem jött ki annyira a lépés. Nagyon boldog vagyok, igazán jól sikerült ez az Eb, ez az egész év - a három arany mindenesetre erőt ad a folytatáshoz, hiszen a jövő héten több zárthelyi dolgozatot is be kell pótolnom a Műszaki Egyetemen" - értékelt a meglepett Cseh László.

"Boldog vagyok, többet nem is nagyon tudok mondani. Lacika mindent kiadott magából, úgy úszott, ahogy csak a legnagyobbak szoktak" - így Cseh edzője, Turi György.

Hab a tortán

A szövetségi kapitány, Kiss László nagyra értékelte Cseh eredményeit, de szerinte egyszerűen hozta azt, amit tud.

"Lacika bearanyozta a napot és az egész Európa-bajnokságot. A mai teljesítménye volt a hab a tortán, de ha szakmailag nézzük, akkor azt mondhatom, nem történt meglepetés: csak azt vette el, ami őt megilleti. A világbajnokságon is ő volt a legjobb európai hátúszó, nagypályán százon címvédő, miért ne győzhetett volna itt is, a fordulóspecialisták ellen. Egyértelmű, hogy ő úszik a leggyorsabban háton, s mivel most a fordulói is kijöttek, teljesen megérdemelt győzelmet aratott - ráadásul még néhány tized benne is maradt, minthogy a benyúlása nem jött ki teljesen jól. Ami a többieket illeti, a vegyesúszó lányok szereplése kicsit csalódás, elsősorban Hosszú Katinkától vártam volna többet, elvégre neki csak egy picit kellett volna javítania a tavalyi, bécsi eredményén, és simán nyeri a számot. Ha Lacika húszévesen képes javulni vegyesen, akkor Katinkának, aki még inkább fejlődésben van, szintén előre kellett volna lépnie. Boulsevicz Bea a tegnapi szétúszásban elért idejével ma is győzött volna: még nem annyira rutinos, hogy a nyolcas pályán tudja hozni azt, amit egy az egy elleni versenyben kihajt magából az ember. De nincs vész, ha elhiszi, hogy százon is jó - mert az, elvégre a tempói rendkívül jók, csak a fordulókon veszít rendre értékes centiket -, akkor a budapesti Eb-n szép sikereket arathat. Kovács Ági a fénykorában sem számított a rövidpályás menők közé, azaz nem szabad elkeserednie: folytatnia kell a munkát, fegyelmezetten, és akkor nyáron, a Margitszigeten ismét a régi fényében tündökölhet."

A férfiak összetett versenyét Cseh nyerte azáltal, hogy övé a két legjobb időeredmény (a két világcsúcs vegyesen), amiért a LEN-től, az európai szövetségtől nyolcezer eurós jutalmat vehetett át.

Rövidpályás úszó-Európa-bajnokság, Trieszt

Férfiak, 100 m hát, Európa-bajnok: CSEH LÁSZLÓ 51.29 mp
2. Arkagyij Vjacsanyin (Oroszország) 51.47
3. Thomas Rupprath (Németország) 51.50

A 9. rövidpályás Európa-bajnokság éremtáblázata (arany, ezüst, bronz):
Németország 5 4 7
Lengyelország 5 4 2
Hollandia 5 1 2
MAGYARORSZÁG 4 - 1
Olaszország 3 4 6