Besúgókkal harcol a NOB az olimpiai dopping ellen

2006.01.20. 14:25
Világméretű ellenőrzést hirdetett meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke Jacques Rogge a közelgő téli olimpia idejére. Rogge azt is szeretné tudni, mi folyik az öltözőben, és a csalókat minden eszközzel szeretné leleplezni. Négy éve a németből spanyollá lett Johann Mühlegg három olimpiai aranyérmét veszítette el, mert fennakadt a kontrollon.

A csalókat leleplező informátorokat is felhasznál a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) annak érdekében, hogy minél eredményesebbé tegye doppingellenes harcát, amelyet - különös tekintettel a közelgő, február 10. és 26. közötti téli olimpiára - a korábbinál is erőteljesebben folytat.

A legújabb harci eszközök

Minderről Jacques Rogge NOB-elnök beszélt az AP amerikai hírügynökségnek adott nyilatkozatában, az újabb "harci eszközök" közé sorolva azokat a jelentésadókat is, akik a NOB és a meg nem engedett segítséget igénybe vevő sportolók lebuktatására megalakított nemzetközi szervezet, a WADA figyelmét felhívhatják azokra, akik doppinghoz nyúltak.

A zéró toleranciát mindenek felett hirdető Rogge kiterjedt kontrollt és információgyűjtést helyezett kilátásba, mondván, nekik azt is tudniuk kell, "mi történik az öltözőkben".

A magyarok adhatták az ötletet

Egyáltalán nem lehet kizárni, hogy az új módszer kiépítésében az Athénban aranyérmes két magyar nehézatléta "megfogása" adta az ötletet, hiszen a diszkoszvető Fazekas Róbertet valaki egy névtelen levélben feljelentette a verseny előtt. Fazekas a doppingvizsgálaton nem tudott megfelelő mennyiségű vizeletet adni, így került gyanúba a kalapácsvetés bajnoka, nem mellékesen Fazekas klubtársa, jóbarátja, Annus Adrián.

Az eddig teszteredmények
1968, Grenoble - 86 teszt, 0 doppingeset
1972, Szapporo - 211, 1
1976, Innsbruck - 390, 2
1980, Lake Placid - 440, 0
1984, Szarajevo - 424, 1
1988, Calgary - 492, 1
1992, Albertville - 522, 0
1994, Lillehammer - 529, 0
1998, Nagano - 621, 0
2002, Salt Lake City - 700, 7
2006, Torino - 1200, ?

Neki még az olimpia utolsó napján is felajánlották a vizeletadás lehetőségét, de ő akkor sem állt rendelkezésre, és a bíróságon sem tudta igazolni hitelt érdemlően, miért nem vállalta a vizsgálatot, így nem kapta vissza aranyát.

Világméretű kontroll

A hagyományos ellenőrzés keretében 1200 vizsgálatot végeznek a torinói olimpia idején, 71 százalékkal többet, mint legutóbb, a 2002-es, Salt Lake City-i játékokon.

"Lesznek tesztek versenyen és versenyen kívül, az olimpiai faluban és azon kívül, és különböző országokban is, ahol vannak edzőtáborok. Világméretű kontrollról van szó, amely nem csupán Piemonte tartományra és Olaszországra terjed ki" - jelentette ki a NOB első embere.

Ezerkétszáz vizsgálat lesz az olimpián

Torinóban január 31-én kezdődnek az ötkarikás doppingellenőrzések, amikor a városban megnyílik az olimpiai falu, és egészen február 26-ig, a téli játékok záróünnepségéig tartanak. Az 1200 teszt közül 838 vizeletminta-vétel lesz - Salt Lake Cityben ilyen típusú volt mind a 700 -, és 362 a vérvételes vizsgálati anyag darabszáma.

A Rogge-interjúval egyidejűleg az AP részletes "doppinghistóriai" visszatekintést is közölt a NOB statisztikája alapján, amelynek 1968-as, első állomása, akkor a 86 teszt mindegyike negatívnak bizonyult. A folytatásban aztán már többször is fekete árnyalatot kapott a fehér olimpia - emelik ki.

Mühleggtől három aranyat vettek el négy éve

Rogge 2001-es hivatalba lépésekor a "feketelistán" az atlétika, a kerékpár és a súlyemelés mellett a sífutást és a biatlont is megemlítette, mint a legszennyezettebb sportágak egyikét. Véleményét alátámasztotta, hogy a szigorúbb ellenőrzéseknek köszönhetően a 2002-es játékokon több pozitív mintát mutattak ki, amint annak előtte a harmincnégy év alatt összesen.

Négy éve a németből spanyollá lett Johann Mühleggtől vették el mindhárom sífutásban szerzett aranyérmét, de az orosz sífutónő Larissza Lazutyina is hasonlóképpen járt, miatta a váltó is bűnhődött. Az olimpiát megelőző vb-n a finn sífutócsapat tagjait szűrték ki.