Visszaállítaná a sportminisztériumot a Fidesz

2006.03.10. 17:58
A sportfogadásból eredő bevételeket is a sportra fordítaná a Fidesz, ha újra kormányra kerülne. Az ellenzéki párt bemutatta sportprogramját.

Májustól újra sportminisztériumot ígér a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség, ha az áprilisi választások után kormányra kerül. "Gyurcsány Ferenc még sportminiszterként úgy fogalmazott, a sportminisztérium megszüntetése végzetes károsodást okozna a magyar sportban, majd pár héttel később megszüntette a minisztériumot" - mondta Szalay Ferenc, az ellenzéki párt parlamenti képviselője, a Fidesz sportprogramjának szóvivője azon a sajtótájékoztatón, melyen bemutatták a program honlapját és vázolták sportterveiket.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a Fidesz-kormány utolsó évéhez képest hétmilliárd forinttal kevesebb pénz jut sportcélokra idén, higy a szocialisták száz új tornatermet és tanuszodákat ígértek, de helyette csak a példátlan athéni doppingbotrány következett. Szalay azt is elmondta, hogy miközben Magyarország pályázik a 2012-es labdarúgó-Eb megrendezésére, sosem látott káosz uralkodik a hazai futballban és kiszálltak a nagy támogatók az utánpótlásnevelő Bozsik-programból. Szalay röviden vázolta, változtatásra van szükség a magyar sportban. Többcsatornás finanszírozási rendszerrel garantálnának többletforrást, például a sportfogadásból eredő pénzek bevonásával.

A Fidesz Nemzeti Sportlétesítmény-fejlesztési Programot indítana, visszaállítná a megszüntetett diáksport normatívát, és megteremtené a mindennapos testnevelés feltételeit is.

Az tájékoztató végén Szalay Ferencnek szegezte kérdéseit két olimpiai bajnok, Buzánszky Jenő és Czene Attila is. Az Aranycsapat legendás jobbhátvédje az iskolai testnevelést éppen a program elképzeléseivel ellentétesen fejlesztené, míg Atlanta úszóbajnoka az élsportolók finanszírozásának szabályozásáról tett érdekes javaslatot.