Mercado nyert, de a francia Desselé a sárga trikó

2006.07.12. 18:05
A Tour az unalmas sprintszakaszok után végre hegyekbe ért, és ez meglátszik a mai eredményeken. A sokszor csak szenvedő Honcsar elvesztette a sárga trikót, mely a hazai szurkolók legnagyobb örömére ismét francia vállra került, Cyril Dessel az összetett új első helyezettje.

10. szakasz - július 12., szerda: Cambo-les-Bains-Pau, 190,5km

Az idei év első komolyabb hegyi szakaszán egy korai, sikertelen kisérlet után a Cofidis versenyzője, a francia Sylvain Chavanel szökött meg a mezőnytől, majd az őt megfogó kisebb, tizennégy fős csoport vette át a vezetést, előnyüket az első komolyabb hegyen, a harmadik kategóriás Col d'Osquich-on több, mint egy percre növelve.

A kiemelt kategóriás Col de Soudet felé haladva aztán a vezető csoportból is elkezdtek kihullani a versenyzők, egy négyes csoportnak (Cyril Dessel (AG2R), Christophe Rinero (Saunier Duval), Juan Miguel Mercado (Agritubel) és Inigo Landaluze (Euskaltel)) sikerült némi előnyre szert tenni. A hegyi részhajrát aztán a francia kerekes nyerte Mercado előtt, és így, több mint kilenc perc előnyre szert téve Dessel - ugyan egyenlőre csak virtuálisan - átvette a sárga trikót az időközben leszakadó Honcsartól.

A lejtmenetben aztán ismét hét fősre bővült az élcsapat, de az utolsó, hegy, az első kategóriás Col de Marie Blanque emelkedőin Dessel és Mercado újra megszöktek, leszakítva a többieket. A baszk Landaluze (Euskatel) megkésett próbálkozása nem vezetett eredményre, sem az emelkedőn, sem a lejtmenetben nem volt képes utólérni az élen álló duót.

A célvonalon először a spanyol Mercado, az eddig nem sokat mutató, az időközben hazazavart Communidad Valencia mellett szabadkártyával induló Agritubel kerékpárosa haladt át elsőnek, de a mögötte másodikként beérkező Dessel (AG2R) nem szomorkodott, megérdemelten vette át összetettben a vezetést.

A sárga trikó megszerzésében érdekelt versenyzők a nyertesek mögött mintegy hét perccel értek csak célba, de úgy tűnik, a vasárnapi időfutam után egyértelmű esélyesnek kikiáltott phonakos Landis, és az időközben a T-Mobile első emberévé előlépett Andreas Klöden nem nagyon izgul emiatt, talán igazuk is van, hiszen holnap hegyibefutó lesz, előtte pedig a rettegett Tourmalet mellett három első kategóriás hegyen bizonyíthatnak a versenyzők.

Eredmények:
1 Juan Miguel Mercado (Agritubel) 4.49.10
2 Cyril Dessel (AG2R-Prevoyance)
3 Inigo Landaluze (Euskaltel-Euskadi)
4 Cristian Moreni (Cofidis)
5 Christophe Rinero (Saunier Duval)