Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mercado nyert, de a francia Desselé a sárga trikó

2006.07.12. 18:05
A Tour az unalmas sprintszakaszok után végre hegyekbe ért, és ez meglátszik a mai eredményeken. A sokszor csak szenvedő Honcsar elvesztette a sárga trikót, mely a hazai szurkolók legnagyobb örömére ismét francia vállra került, Cyril Dessel az összetett új első helyezettje.

10. szakasz - július 12., szerda: Cambo-les-Bains-Pau, 190,5km

Az idei év első komolyabb hegyi szakaszán egy korai, sikertelen kisérlet után a Cofidis versenyzője, a francia Sylvain Chavanel szökött meg a mezőnytől, majd az őt megfogó kisebb, tizennégy fős csoport vette át a vezetést, előnyüket az első komolyabb hegyen, a harmadik kategóriás Col d'Osquich-on több, mint egy percre növelve.

A kiemelt kategóriás Col de Soudet felé haladva aztán a vezető csoportból is elkezdtek kihullani a versenyzők, egy négyes csoportnak (Cyril Dessel (AG2R), Christophe Rinero (Saunier Duval), Juan Miguel Mercado (Agritubel) és Inigo Landaluze (Euskaltel)) sikerült némi előnyre szert tenni. A hegyi részhajrát aztán a francia kerekes nyerte Mercado előtt, és így, több mint kilenc perc előnyre szert téve Dessel - ugyan egyenlőre csak virtuálisan - átvette a sárga trikót az időközben leszakadó Honcsartól.

A lejtmenetben aztán ismét hét fősre bővült az élcsapat, de az utolsó, hegy, az első kategóriás Col de Marie Blanque emelkedőin Dessel és Mercado újra megszöktek, leszakítva a többieket. A baszk Landaluze (Euskatel) megkésett próbálkozása nem vezetett eredményre, sem az emelkedőn, sem a lejtmenetben nem volt képes utólérni az élen álló duót.

A célvonalon először a spanyol Mercado, az eddig nem sokat mutató, az időközben hazazavart Communidad Valencia mellett szabadkártyával induló Agritubel kerékpárosa haladt át elsőnek, de a mögötte másodikként beérkező Dessel (AG2R) nem szomorkodott, megérdemelten vette át összetettben a vezetést.

A sárga trikó megszerzésében érdekelt versenyzők a nyertesek mögött mintegy hét perccel értek csak célba, de úgy tűnik, a vasárnapi időfutam után egyértelmű esélyesnek kikiáltott phonakos Landis, és az időközben a T-Mobile első emberévé előlépett Andreas Klöden nem nagyon izgul emiatt, talán igazuk is van, hiszen holnap hegyibefutó lesz, előtte pedig a rettegett Tourmalet mellett három első kategóriás hegyen bizonyíthatnak a versenyzők.

Eredmények:
1 Juan Miguel Mercado (Agritubel) 4.49.10
2 Cyril Dessel (AG2R-Prevoyance)
3 Inigo Landaluze (Euskaltel-Euskadi)
4 Cristian Moreni (Cofidis)
5 Christophe Rinero (Saunier Duval)