Tom Boonenen kifogtak a hegyek

2006.07.18. 19:28
A franciák nem lehetnek túl boldogok: bár Lance Armstrong befejezte profi pályafutását, kedden ismét amerikaié lett a Tour sárga trikója, ugyanis megint Floyd Landis vezet összetettben. A kerékpárverseny legnehezebb napját a luxemburgi Schleck (CSC) nyerte, a világbajnok Tom Boonen pedig feladta a versenyt.

A hétfői pihenőnap után következett a Tour legnehezebb, alpesi szakasza, melynek a 785 méterrel a tengerszint felett fekvő Gapból induló 187 kilométere során három csúcsot is meg kellett mászniuk a versenyzőknek. A 2360 méteres Col d'Izoard és az 1850 méter magas L'Alpe d'Huez is kiemelt kategórás hegynek számít 7 illetve 7,9 százalékos emelkedésével, a közbeeső, 2058 méter magas Col du Lautaret kicsit lankásabb, 4,4 százalékos emelkedőjével "csak" a kettes kategóriába esik.

A start utáni lankás részen több szökést is megfogott a peloton, mígnem a 28. kilométernél egy 25 emberből álló nagy csapatnak sikerült meglépnie. Hincapie, Martinez, Schleck, Voigt, Zabriskie, Mazzoleni, Arrieta, Wegmann, Flecha, Merckx, Cunego, Vila, Arroyo, Garcia-Acosta, Charteau, Landaluze, Chavanel, De la Fuente, Lobato, Eisel, Vaugrenard, Albasini, Garzelli, Pineau és Knees alkotta a csapatot, mely nem jelentett különösebb veszélyt az összetettre, hiszen a szökevények közül a legjobb, a luxemburgi Schleck is csak a tizedik helyen állt a rajt előtt a sárga trikóért folyó versenyben.

Hegymászás

Az első hegyi pontokat Stefano Garzelli (Liquigas) nyerte, aki először ért fel a legendás Col d'Izoardra, 1 perc 10 másodperccel a második De la Fuente (Saunier Duval) előtt. A szökevények 15 fősre fogyott csoportja lefelé sem bírta utolérni, ám Garzelli Briancon után bevárta őket. Csapatuk a 110 kilométernél levő frissítőállomás előtt két fővel gyarapodott, Flecha és Wegmann is beérte őket. Egy kisebb, nyolcfős csapat ekkor 3 perc 5 másodperccel járt mögöttük, a peloton pedig 4 perc 50 másodperccel.

A Col du Lautaret emelkedőjén először Patxi Vila (Lampre-Fondital) próbált megszökni, de a pöttyös trikó megszerzésére törekvő De la Fuente (Saunier-Duval) elkapta, és végül ő is nyerte meg a második hegyi sprintet. A harmadik csúcson, a L'Alpe d'Huez hegyi befutóján drámai csata után Schleck (CSC) győzedelmeskedett, megnyerve ezzel a szakaszt. Meglepetésre a második helyet az egykori Giro-győztes "kis herceg", az olasz Damiano Cunego (Lampre-Fondital) szerezte meg. A sárga trikó ismét a phonakos Landisé, aki ismét csapata jelentős segítsége nélkül nyújtott kiegyensúlyozott teljesítményt, és negyedikként érkezett célba.

Boonen feladta

A hegyek tovább tizedelték a mezőnyt: a világbajnok Tom Boonen (Quick-Step-Innergetic) hatvan kilométerrel a cél előtt, a Col du Lautaret emelkedőjén feladta a versenyt. Mint mondta, már a Col d'Izoard lejtőjén úgy érezte, nem kap levegőt, ezért lassított, de a helyzet később sem javult. A belga világbajnok idén még nem nyert szakaszt, összetettben viszont három napon át vezette a versenyt.

Nem fejezte be a szakaszt Beat Zberg (Gerolsteiner), Bram De Groot (Rabobank) és a milramos Andrij Grivko sem. A július másodikán elindult 176 kerékpáros közül így már csak 152-en vannak versenyben.