Schmitt: Legfelülről szervezkednek ellenem

2006.07.19. 15:42
A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke szerint az ellene indított támadás mögött az áll, hogy "politikai feladatként kiadták", hogy elmozdítsák őt a helyéről. Schmitt Pál, aki a Fidesz alelnöke is, úgy véli, a finom zsarolástól sem riadnak vissza az ellene szervezkedők. Hajlandó magát újra megmérettetni egy választáson, amikor szerinte a bojkottot hirdető tíz elnökségi tagból kerül majd ki kihívója.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) múlt pénteki elnökségi ülése előtt egy nappal tizennyolcból tíz tag bejelentette: távolmarad a kitűzött üléstől, mert sajnálatosnak, megalapozatlannak és sértőnek találták az elnök, Schmitt Pál egyik nyilatkozatát, amelyikben madárijesztőnek nevezte azokat, akik aláírásokat gyűjtenek ellene. Az elnök a csonka ülést ennek ellenére összehívta, és ezek után vasárnap A szólás szabadsága című tévéműsorban Gyenesei Istvánnal vitázott.

Eljutott a tudatáig a testnedvezés

A műsor nagy visszhangot keltett, mert Gyenesei ebben a férfi testnedvvel hozta összefüggésbe őt, a Fidesz alelnökét. "Sem a felvétel előtt, sem utána nem beszéltem Gyenesei úrral, és miután elhangzott az ominózus mondat, akkor sem kívántam rá reagálni, pedig eljutott a tudatomig" - mondta az Indexnek Schmitt, majd hozzátette, ez a megnyilvánulása a parlamentbe függetlenként bejutott képviselőt minősíti.

"Azt gondolom: aki azt mondja magáról, hogy egész Somogy megye büszke rá, annak sokkal fennköltebb stílusban kellene fogalmaznia, nem pedig képtelenségeket összehordania."

El kell mozdítani, aki nem azonosul

A MOB elnökségi tagja, korábbi alelnöke, Vass Károly úgy nyilatkozott, hogy mélyponton van a magyar olimpiai mozgalom. Erre Schmitt úgy reagált, hogy ezt korántsem érzi, de attól tényleg mélypontra kerülhet, hogy állandó, újból és újból erősödő támadásokat kell átélnie.

"Már megszoktam, hogy engem kritizálnak, de azt nem tudom elfogadni, hogy néhány elnökségi tagnak ez a legfőbb feladata, nem pedig az, amivel megbízta a közgyűlés. A legfőbb dolgukat, a szponzorok felkutatását, szakmai koncepciók kialakítását nem végzik el, ehelyett támadnak, ráadásként ezt nem szemtől szemben teszik meg. Az elnökségi tagságért tülekedőkre mindez nem vet jó fényt. Szerintem egyértelmű a cél, mindenkit el kell mozdítani a helyéről, aki nem azonosul a jelenlegi kormányzattal. Politikai feladatként kiadták, hogy engem is mozdítsanak el."

A nemtelen eszközökre nem készült fel

Elárulta, erre a támadásra is felkészült - "kapok majd szépen az újabb választás előtt" -, arra viszont nem, hogy nemtelen eszközöket is bevetnek ellene.

Úgy érzi, neki el kell viselnie a támadásokat, bírálatokat, de az érthetetlen, hogy a több mint száztíz éves múltra visszatekintő testület munkáját ellehetetlenítik, egyszersmind az olimpiai család együttélését akadályozzák. "Ez vihet mélypontra, mert félidőben vagyunk a pekingi olimpia előtt, és nagyon sok fontos dolgot kellene átbeszélnünk a sikeres szereplés érdekében, amire ezúttal nem kerülhetett sor."

Új sportág Magyarországon

Az ellene összegyűjtött aláírásokat eddig nem látta, pillanatnyilag nem biztos benne, hogy ezek valóban léteznek. Szerinte előbb-utóbb majd elő kell állnia annak az ívekkel, aki a helyére tör. Úgy véli, hogy a bojkottáló tízekből egy lesz az, aki ezt elé teszi, és az a személy lesz majd az is, aki az ő szerepkörét szeretné betölteni.

"A legkülönbözőbb módszerekkel, finom zsarolástól sem visszariadva, a legfelső szintről hangolják ellenem a tagságot, az államirányításban fontos pozíciót betöltő emberek szervezkednem ellenem. A magyar sportban új irányzat lett, fogalmazzunk úgy, hogy sportág, hogy ellenem küzdjenek. Pedig higgyék el, nem jár nagy hatalommal a tisztség, nem is ebből élek, mert társadalmi munkában végzem a feladatomat."

Németországban, Svájcban, Hollandiában lehet politikus

Schmitt ugyanakkor nem zárkózik el attól, hogy az esetlegesen őszre összehívott közgyűlésen újra megméresse magát a tagság előtt, azt azonban furcsállja, hogy egy éven belül már harmadszor kell ezt megtennie. Meglátása szerint az ügynek nemzetközi súlya is van, "kifelé" ugyanis politikai diszkriminációt hordoz.

"Nagy-Britanniában, Svájcban, Szlovéniában, Hollandiában, de Németországban is politikus tölti be az olimpiai bizottság elnöki tisztségét, és úgy tűnik, ezeken a helyeken ez lehetséges."

Ellene - mellette
A tíz tag, akik közül Schmitt szerint kikerülhet kihívója, és akik:
Aján Tamás (a MOB tiszteletbeli főtitkára)
Bakonyi Tibor, Császári Attila, Gyárfás Tamás (alenökök)
Csötönyi Sándor, Faragó Judit, Hegedűs Csaba, Markovits László, Sinka László, Vass Károly (tagok)

Huszonkét olimpiai bajnok írta alá első körben azt a nyilatkozatot, amelyben tudatják, hogy kiállnak az elnök mellett:
Ambrus Miklós, Balczó András, Buzánszky Jenő, Csollány Szilveszter, Csongrádi László, Dömötör Zoltán, Grosics Gyula, Igaly Diána, Ihász Kálmán, Kárpáti György, Konrád Ferenc, Konrád János, Kovács Antal, Kovács István, Kovácsi Aladár, Kósz Zoltán, Kulcsár Győző, Polyák Imre, Steinmetz Barnabás, Szondy István, Varga János és Zsivótzky Gyula írt alá, közülük hatan a MOB tagjai, Konrád János és Zsivótzky Gyula az elnökség tagja.

Hétfőn az öttusázók, az Európa-bajnokság közben csatlakoztak hozzájuk:
Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány és mesteredző, Kulcsár Antal szövetségi kapitány és mesteredző, Benedek Gábor, Fábián László, Martinek János és Németh Ferenc olimpiai bajnokok, Maracskó Tibor és Tasnády Károly világbajnokok, valamint Benedek Ferenc és Rátonyi Gábor mesteredzők is kiálltak a kezdeményezés mellett.

Érdekesség, a szövetség elnöke, Császári Attila a másik oldalon áll.