Quickstepes versenyző nyerte a pénteki szakaszt

2006.07.21. 19:21
A versenyt korábban feladó Tom Boonen felvezetőembere, Matteo Tosatto ért legelőször célba. Az összetett eredmény nem változott, mindenki a szombati időfutamra készül.
18. szakasz, július 21. péntek: Morzine - Mâcon, 197 km

Miután a Quickstep versenyzői közül korábban Tom Boonen és Jose Rujano is feladta a versenyt, Boonen felvezetőembere, Matteo Tosatto pénteken megmentette a csapat becsületét Maconben. Tosatto egészen a szakasz elején szökött meg tizennégy másik emberrel, köztük Cristian Morenivel (Cofidis) és Ronny Scholzcal (Gerolsteiner), akik másodikként és harmadikként értek célba végül.

A peloton nem törődött az üldözésükkel, inkább úgy döntött, laza napot tart a szombati, mindent eldöntő 57 kilométeres egyéni időfutam előtt, így 8 perccel a szökevények után értek be. Összetettben nem változott a helyzet: továbbra is Oscar Pereiro (Caisse d'Epargne) vezet, mögötte 12 másodperccel áll Carlos Sastre (CSC), a phonakos Floyd Landis pedig csütörtöki bámulatos dühből-hajrájával 30 másodpercre faragta le lemaradását.

McEwené lehet a zöld trikó

Az ötödik és kilencedik szakasz győztese, a rabobankos Oscar Freire már nem indult a pénteki szakaszon: csütörtökön ő ért be utoljára, és valószínűleg az sem motiválta a verseny folytatásában, hogy vasárnap megszületett első gyermeke, Marco. Miután a pontversenyben második helyen álló Freire feladta, Robbie McEwen (Davitamon-Lotto) gyakorlatilag megnyerte a zöld trikót, mivel nyolcvan ponttal vezet Erik Zabel (Milram) előtt, és már csak három szakasz van hátra.

Ullrichot kirúgták

A Spanyolországban korábban kirobbant doppingbotrány legújabb fejleményeként a T-Mobile csapat pénteken nyílvánosságra hozta, hogy július 20-i hatállyal felbontották az egykori Tour-győztes, az idei versenyről hazazavart Jan Ullrich és társa, Oscar Sevilla szerződését, mert nem tisztázták magukat megnyugatóan a csapat által megadott időpontig. Ullrich saját oldalán azt írja, hogy számára elfogadhatatlan a döntés, és hozzáteszi: "szégyellhetnék magukat. Annyi év közös munkával a hátunk mögött, azok után amit a csapatért tettem, úgy bánnak velem, mintha egy faxszám lennék."