Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Perrel fenyegetik Gyárfás Tamást

2006.07.27. 17:20
A fővárosi önkormányzat illetékes bizottsága rendkívüli ülésén kiadta a szükséges engedélyt közterület-használatához a margitszigeti úszó Eb-re. A múlt héten a testület nem tudott végleges döntést hozni, és most is számos ellenzője akadt a döntésnek. A városképvédelmi bizottság több tagja is úgy véli, az építtetők rájuk akarják hárítani a felelősséget az építkezés csúszása miatt.

Engedélyt adott keddi rendkívüli ülésén a fővárosi önkormányzat városképvédelmi bizottsága a margitszigeti úszó Európa-bajnokság rendezéséhez szükséges építmények több mint 11 ezer négyzetméternyi közterület-használatához.

Már megy a sárdobálás a csúszás miatt

A testület Horváth Gyula (MSZP) alelnök előterjesztésében tárgyalt újból a kérdésről, miután múlt szerdán a kormánypárti és az ellenzéki képviselők szavazategyenlősége miatt nem hoztak végleges döntést.

Ezúttal a kormánypárti többség szavazataival döntöttek az engedély megadásáról; a képviselők ugyanakkor egyhangúlag "tűrhetetlen, felháborító" dolognak tartották, hogy az EB szervezői "a testület nyakába kívánják varrni az el nem végzett munkájukból fakadó felelősséget".

Építési engedély, az építkezés végén

Egyetértettek Ráday Mihály érvelésével, aki abszurd helyzetnek minősítette, hogy egy építkezés végén kér valaki engedélyt az adott munkához. Horváth Gyula szerint egy szakbizottságtól jogosan várható el, hogy döntése előtt mérlegelje a körülményeket.

Törvénysértések, sértegetések

Endrédy István (MKDSZ) bizottsági elnök szerint a jó cél ellenére bizonyítható törvénysértések történtek. Véleménye szerint szégyen a jogállamiságra, "ha lehet ebben az országban elmegyógyintézetbe valónak minősíteni azt, aki jogszabálysértést tesz szóvá".

Marsi Péter Pál (MIÉP) emlékeztetett rá, hogy ez ügyben számos politikai döntés miatt alakult ki a jelenlegi helyzet. A Fővárosi Közgyűlés például az aggályok ellenére támogatta azt, hogy a Lágymányos helyett a Margitszigeten legyen az úszó EB. Politikai döntésnek tartotta azt is, hogy a beruházásra ígért pénzt jelentősen lefaragták. Mint mondta, mindezek miatt a szavazásnál csak tartózkodni lehetett.

Beperelhetik Gyárfást

Kammerman Csaba (MKDSZ) éles szavakkal utasította vissza az EB fő szervezőjének, Gyárfás Tamásnak a bizottságra tett sértő szavait. Hangsúlyozta, hogy amikor törvényeket, előírásokat nem tartanak be az építők, nincs például építési engedély, fákat vágnak ki, rombolják a zöld területet, a bizottságnak kötelessége felhívni a figyelmet a környezet pusztítására. Kilátásba helyezte, hogy a múlt heti hasonló nyilatkozata esetén beperlik Gyárfás Tamást. Az EB fő szervezője akkor ugyanis kétségbe vonta azon képviselők elmeállapotát, akik nem szavazták meg a közterület-használati engedélyt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!