Magyarország 2006-ban úszó Eb-t rendezne

2006.07.27. 16:32
A Magyar Úszó Szövetség szombaton Berlinben hivatalosan is bejelentette, hogy Magyarország 2006-ban Európa-bajnokságot rendezne, s otthont adna a 2005-ös ifjúsági Eb-nek is.
A Magyar Úszó Szövetség hivatalosan is bejelentette, megrendezné a négy év múlva sorra kerülő kontinensviadalt, egy évvel korábban pedig az ifi Eb-t. Korábban arról volt szó, hogy Budapest 2004-ben lenne az ifjúsági Eb házigazdája. A 2006-os kontinensbajnokság helyszínét decemberben jelölik ki. A rendezésért folyó versenyben a legnagyobb vetélytárs Hollandia. Az eset érdekessége, hogy Magyarország volt a kitalálója az úszó Európa-bajnokságnak, és ennek éppen 2006-ban lenne 80 éve.

- Az volt az érzésünk, hogy nagyobb az esélyünk 2006-ra, ha 2005-re vállaljuk az ifjúsági Eb-t - közölte Jánosi György sportminiszter újságírókkal beszélgetve.

Új uszoda épülne Budapesten

A kontinensviadalra új fedett uszoda épülne Budapesten, a létesítmény a jelenlegi számítások szerint 5-6 milliárd forintba kerülne. A 2005-ös ifjúsági versenynek még a margitszigeti Hajós Alfréd uszoda adna otthont.

A sportminiszter hangsúlyozta, hogy berlini tárgyalásaira kormánygaranciák, többek között az új uszoda felépítésére vonatkozó kezességvállalás birtokában, kész anyaggal érkezett, amelyet átadott a LEN vezetőinek. Arra a felvetésre, mi lesz, ha Budapest mégsem kapja meg a 2006-os verseny rendezési jogát, Jánosi György úgy válaszolt, hogy az országban amúgy is kevés az uszoda, fejleszteni mindenképpen kell.

Három érv mellettünk

A sportminiszter szerint három érv mindenképpen a 2006-os Eb magyarországi megrendezése mellett szól: 1. Magyarország és a nemzetközi úszósport gazdagodna egy világszínvonalú uszodával, 2. az Eb a várhatóan 2004-ben bekövetkező magyar EU-csatlakozás utáni időszak egyik első kiemelkedő eseménye lenne, 3. idén 75 éves a LEN, s a jubileumi évben méltó döntés lenne, ha Magyarország, az első Eb házigazdája kapná meg a négy év múlva sorra kerülő kontinensviadal rendezésének jogát.

A miniszter - aki Gyárfás Tamásnak, a magyar szövetség elnökének, illetve a nagy tapasztalattal és ismeretséggel rendelkező Salamon Ferencnek, a LEN vízilabda-bizottsági tagjának a társaságában tárgyalt a sportág európai vezérkarával - berlini látogatását arra is felhasználta, hogy erősödjenek a kapcsolatok a német partnerminisztériummal.