Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Sarapova nyerte a női egyest a US Openen

2006.09.10. 11:16
Marija Sarapova diadalával zárult az amerikai nyílt tenisz bajnokság döntője. Az egész tornán remekül játszó orosz teniszező a döntőben a belga Justine Henin-Hardenne-t verte két játszmában. Sarapova pályafutása második Grand Slam-diadalát aratta.

Az orosz Marija Sarapova nyerte a női egyest az év utolsó tenisz Grand Slam-tornáján, a New York-i US Openen, miután a döntőben 1 óra 30 perc alatt, két játszmában nyert a belga Justine Henin-Hardenne ellen.

Az első szett elején mindkét teniszező sokat hibázott: Sarapovának két lehetősége is volt arra, hogy elnyerje riválisa adogatójátékát, ám a belga klasszis sikerrel hárított. Ettől aztán Henin-Hardenne annyira megnyugodott, hogy a folytatásban azonnal brékelte ellenfelét (2:0). Az orosz azonban azonnal válaszolt, kőkemény ütésekkel visszavette, amit elveszített, aztán kiegyenlített (2:2).

Marija Sarapova névjegykártyája:
Született: 1987. április 19., Nyjagan (Oroszország)
Testmagasság/testsúly: 1,83 m, 59 kg
Ütőfogása: jobbkezes
Jelenlegi világranglista-helyezése egyesben: 4.
Legjobb világranglista-helyezése egyesben: 1. (2005. augusztus 22.)
Tornagyőzelmei egyesben: 13, ebből 2 Grand Slam (Wimbledon: 2004, US Open: 2006)

Kezdődhetett minden elölről: mindketten nyertek két-két gémet (4:4), majd Henin-Hardenne ismét hibák sorozatát követte el és az orosz az első játszmáért adogathatott. Kíméletlenül ki is használta a lehetőségét, egy gyilkos erejű szervával már az első szettlabdáját értékesítette, s 44 perc alatt nyerte az első játszmát.

A folytatásban egészen 3:3-ig fej-fej mellett haladt a két teniszező. Mindketten nagyon magas színvonalon játszottak, szinte alig hibáztak. Többnyire Sarapova támadott, ám Henin-Hardenne elképesztően jól védekezett: a hátfájással küszködő belga egyik oldalról a másikra szaladgált és hihetetlen biztonsággal nyeste-pörgette vissza a labdákat.

A hetedik - egyes teniszezők szerint sorsdöntő - gémben az elődöntőben is remeklő Sarapova elnyerte a belga szervajátékát, nullra seperte be sajátját (5:3) és már csak egy gém választotta el második GS-diadalától. Henin-Hardenne mentette ami még menthető volt: szépített. Ám ez kevés volt, Sarapova a mérkőzésért adogathatott: két meccslabdához jutott és már az elsőt értékesítette.

Eredmény, női egyes, döntő:
Marija Sarapova (orosz, 3.)-Justine Henin-Hardenne (belga, 2.) 6:4, 6:4

Út a győzelemig:
1. forduló: Krajicek (holland) 6:3, 6:0 2. forduló: Loit (francia) 6:0, 6:1 3. forduló: Lihovceva (orosz, 32.) 6:3, 6:2 nyolcaddöntő: Li Na (Li Na, kínai, 24.) 6:4, 6:2 negyeddöntő: Golovin (francia, 27.) 7:6, 7:6 elődöntő: Mauresmo (francia, 1.) 6:0, 4:6, 6:0 döntő: Henin-Hardenne (belga, 2.) 6:4, 6:4

Aztán az orosz boldogságában térdre borult, úgy köszönte meg az égieknek sikerét, kezet fogott szomorkás riválisával, majd felszaladt a lelátóra, hogy megölelje a papáját. Sarapova - noha töbnyire mindig ott van a nagy versenyek véghajrájában -, mindössze második GS-győzelmét gyűjtötte be: az elsőt 2004-ben Wimbledonban aratta.

Navratilova győzelemmel búcsúzott
Pályafutása lezárásaként megnyerte 59. Grand Slam-címét Martina Navratilova, a tenisz nagyasszonya, ugyanis Bob Bryannel az oldalán legyőzte a cseh Kveta Peschke, Martin Damm kettőst a vegyes párosok versenyének döntőjében az amerikai nyílt bajnokságon.

Az októberben 50. születésnapját ünneplő Navratilova - aki 1994-ben egyszer már visszavonult, majd 2000-ben mégis visszatért a pályára - korábban bejelentette: a New York-i viadal után végleg befejezi karrierjét.

Eredményvegyes páros, döntő:
Martina Navratilova, Bob Bryan (amerikai, 5.)-Kveta Peschke, Martin Damm (cseh) 6:2, 6:3