Tovább tart a vécécsata a sakk-vb döntőjében

2006.09.30. 20:24
Folynak a tárgyalások arról, folytatódik-e a sakkvilágbajnoki döntő az oroszországi Elisztában. A vécébotrány után most 3-2 az állás Vlagyimir Kramnyik javára, de az orosz csak úgy folytatná, ha visszaállítanák 3-1 az állást és lejátszanák az általa bojkottált ötödiket.

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) kalmük elnöke, Kirszan Iljumdzsinov péntek éjszaka úgy döntött, egyelőre nem játsszák le a szombatra kiírt hatodik játszmát Elisztában. Az Oroszországhoz tartozó Kalmükföld fővárosában most arról tárgyalnak, hogyan folytatódjon az orosz Vlagyimir Kramnyik és a bolgár Veszelin Topalov páros találkozója a világbajnoki döntőben.

Patthelyzet

Patthelyzet alakult ugyanis ki, miután az ötödik partira nem állt ki Kramnyik. Az oroszt ugyanis eltiltották a számára kialakított vécétől, miután ellenfele csapata kifogásolta, hogy túl sokat ment a mellékhelyiségbe és a pihenőszobába. A negyedik játszma alatt ezt ötvenszer tette meg Kramnyik. Topalovék szerint ez gyanús volt.

A FIDE-elnök péntek éjszaka érkezett vissza Elisztába és rögtön megbeszéléseket kezdett. Ekkor döntött úgy, hogy egyelőre meghatározatlan időpontig elhalasztják az újabb partit.

Karmnyik vissza akarja kapni a vécét

Kramnyik menedzsere, Carsten Hensel szombaton nyílt levélben is közölte érveiket. Az orosz és menedzsmentje arra hivatkozik, hogy a döntő feltételeit rögzítő szerződés egyik klauzulája világosan fogalmaz a helyiségekről. Emellett Topalovék szintén a szerződéssel ellentétesen, a meghatározott időn kívül jelezték kifogásaikat a vécézéssel kapcsolatban.

Világossá tették, Kramnyik hajlandó folytatni a párosmeccset, de csak 3-1-es állásról, az ötödik partiról. Továbbá elnézést követelnek Szilvio Danajlovtól, Topalov menedzserétől, annak szerintük sértő megjegyzései, gyanúsítgatásai miatt.

A FIDE-elnök szerint is félbeszakadhat a meccs

Szombaton Iljumdzsinov azt nyilatkozta, a legfontosabb, hogy folytatódjon a meccs, első feladatként annak tisztázását nevezte meg, hogy mennyi legyen az állás. Csak ezután érdekes, hogy mi lesz Kramnyik vécéjével. A FIDE-elnök azt mondta, szombaton meg kell állapodniuk a feleknek, de legkésőbb vasárnap délig dönteni kell. Iljumdzsinov világossá tette, ha ez nem történik meg, akkor véget szakad a döntő.

Sokmillió sakkbarátért

Beismerte, hogy nincs eszköze a folytatás kikényszerítésére. Politikai kérdésnek nevezte, ami kialakult Elisztában és most már politikai döntést kell hozniuk a feleknek, amivel arra utalhatott, hogy a szabályok alkalmazása már nem elegendő a helyzet rendezéséhez. Bár azt is hozzátette, ha van döntés, megtalálják hozzá a keretet is. Iljumdzsinov azzal is belátta tehetetlenségét, hogy azzal érvelt: az egész világ figyel Elisztára, sakkrajongók millióiért is játszanak a felek, nem csak magukért, ezt vegyék figyelembe, amikor döntenek. "A sakkbarátok nem a jogászkodásra kíváncsiak, hanem szebbnél szebb játszmákat akarnak látni."