Tombol az úszóvilág a reggeli döntők miatt

2006.10.27. 15:13
Többnyire erős ellenérzésekkel fogadta a világ úszótársadalma a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) csütörtökön bejelentett döntését, hogy a 2008-as pekingi olimpián a versenyszámot követő napon helyi idő szerint a reggel rendezik meg az úszódöntőket. Több világklasszis közös nyílt levélben tiltakozott a NOB-tagoknál a sportolói szempontból hátrányosnak ítélt változtatás miatt.

Ami a tévének és a tévénézőknek megfelelő, nem biztos, hogy a sportolók tetszését is elnyeri. Így van ez most a NOB legújabb döntésével is, amely értelmében a 2008-as pekingi játékokon az úszódöntőket délelőttönként rendezik majd. Így ugyanis az amerikai tévénézők este nézhetik élőben a versenyeket. Márpedig a legnagyobb tévés partnernek, az NBC-nek nagyobb szava van a programot illetően, mint magának a sportágnak. A magyar felháborodás után az úszás legnagyobb alakjai nylt levében fejezték ki ellenérzésüket.

Ragaszkodnak a korábbi rendszerhez

Az olimpiai, világ- és kontinensbajnoki címek seregével rendelkező versenyzők - köztük az ausztrál Ian Thorpe, Grant Hackett, a dél-afrikai Roland Schoeman, a lengyel Otylia Jedrzejczak, az orosz Arkagyij Vjatcsanyin, a japán Kitadzsima Koszuke, a francia Laure Manaudou és a holland Pieter van den Hoogenband, vagy éppen a négyszeres vb-ezüstérmes osztrák Markus Rogan - leszögezték: aggasztja őket a piaci szempontok eluralkodása, ők sportszerű versenyeket, nagyszerű eredményeket akarnak Pekingben is, ezért ragaszkodnak az esti döntőkhöz, a korábbi jól bevált lebonyolítási rendhez.

Ebben az időpontban lehet általános tapasztalatuk szerint a legjobban úszni, és bár megértik az amerikai piacnak, az anyagi-kereskedelmi szempontoknak a jelentőségét, ám mégiscsak a sport, a versenyzők érdekei a legfontosabbak.

A szövetség rábólintott

A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) közleményben jelezte, hogy elfogadja a NOB döntését. Ugyanakkor a FINA emlékeztet rá, hogy egyértelműen az esti döntők megrendezése tűnik előnyösnek, ahogy ezt a nagy nemzetközi versenyek tapasztalatai is mutatják. A nemzetközi szövetség 194 tagországa, az úszók és az edzők az új helyzetben azon fognak dolgozni, hogy a legjobb eredmények szülessenek Pekingben - áll az állásfoglalásban.

A NOB - tűnik ki a "reggelizést" elítélő nemzetközi visszhangból - mindenesetre fejet hajtott a "magasabb érdek", a pénz hatalma előtt, s a legfajsúlyosabb érvnek mégiscsak az bizonyult, hogy a kevesebb, mint két év múlva esedékes ötkarikás játékok észak-amerikai közvetítési jogát kizárólagosan megvásárló NBC tévétársaság a 2000-es, a 2004-es és a 2008-as olimpiákért összesen 3,55 milliárd dollárt, ezen belül a pekingiért 894 milliót fizetett a NOB-nak.

Az amerikaiaknak nagyon tetszik

Az úszófinálék áttolása miatt különösen élesen bírálta az alkuban résztvevőket Kína, Nagy-Britannia és Ausztrália sportági szövetsége, ugyanakkor az Egyesült Államok - persze teljesen érthető okból - támogatásáról biztosította az időpontmódosítást, hiszen így a döntők amerikai szempontból a televíziós csúcsidőben, az esti órákban, élőben kerülhetnek képernyőre.

"Ez óriási lehetőség számunkra, hiszen Amerikában csaknem egymilliárd potenciális tévénézővel számolhatunk a 2008-as játékok első kilenc napja alatt" - mondta ki nyíltan az USA úszószövetségének igazgatója, Chuck Wielgus.

A kínai úszók vezetőedzője, Csang Ja-tung (Zhang Yadong) viszont azt hangoztatta, hogy őket, a vendéglátókat hátrányos helyzetbe hozza a NOB-döntés, amely szemben áll a fair play, a sportszerűség szellemével.

Nálunk négykor

"Ez egy unfair verseny lesz így - fogalmazott Csang. - A következő évben újra kell terveznünk az összes hazai viadalunkat, hogy az olimpiai döntőkéhez igazítsuk az időpontokat."

A pekingi NOB-menetrend alapján az úszó- és tornadöntők délelőtt 10 órakor rajtolnak, amikor Európában - a közép-európai órajárás szerint - hajnali 4 óra lesz, míg az atlétikai döntők kezdési időpontja 19 óra (Európában 13 óra). Az úszás elődöntőit előző nap 18:30 (12:30) órától rendezik meg, az atlétikai selejtezőkre délelőtt 9 (hajnali 3) órától kerül sor.