Írt-e levelet a melbourne-i pólóhős?

2006.12.11. 13:46
Az 1956-os olimpián a szovjetek elleni mérkőzésen kiütött Zádor Ervin azt állítja, nem írt levelet szeptemberben az aranyérmes vízilabda-válogatott köszöntése alkalmából és nem üzente, hogy addig nem tér haza, amíg Magyarországon Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök.

Egyre kuszább a kép, miért nem tért haza a szeptemberi parlamenti fogadásra az '56-ban olimpiai aranyérmes vízilabda-csapat tagja, Zádor Ervin. Zádor volt a szovjetek elleni meccs hőse, az önuralmát elveszítő szovjet Prokopov őt ütötte meg a vízben, az ő vérző fejű képe járta be a világot. A nagy tehetségnek tartott játékos nem tért haza Ausztráliából, mi több: azóta is csak egyszer járt itthon.

Két meghívást is lemondott

Szeptemberre ígérte: hazatér, ám akkor sem jött, mint később a Szabadság, Szerelem című film díszbemutatójára sem érkezett meg.


Kattintson!

A Magyar Nemzetben részletesen megjelent Zádor levele, miért maradt távol. Ezt Kárpáti György juttatta el az újsághoz, ennek aláírója Zádor Ervin volt. Úgy indokolt, addig nem jön, amíg "egy olyan miniszterelnök áll az ország élén, aki éveken át hazudozott." Kárpáti György az Indexnek azt magyarázta, társa értesült a tüntetésekről, és amíg Gyurcsány hatalmon van, addig nem jön.

Melbourne-be várták, de oda sem ment

A Nemzeti Sportnak a forradalom ötvenedik évfordulóján adott interjújában megkerülte a kérdést, miért nem jött haza, csak így vállalta a beszélgetést. Azt ugyanakkor megígérte: Melbourne-ben, a játékok évfordulójára rendezett ünnepségsorozaton részt vesz, és mint kitért rá, már nagyon várja a találkozást a korábbi társaival.

A Kaliforniában élő Zádor azonban az ausztrál városba sem érkezett meg, pedig mindenki várta őt, és előre nem jelezte, hogy nem utazik. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) kinnlévő képviselői próbáltak kapcsolatba lépni vele, de nem érték el telefonon. Így a szobát vissza kellett mondani a neki lefoglalt szobát.

A német újságnak kitárulkozott, a magyarnak nem

Már kint terjedtek a pletykák, Zádor azért nem ment el, mert megbánta, hogy levelet írt, de az is felmerült, hogy a levelet nem ő írta.

Ezt látszik alátámasztani a Frankfurter Allgemeine Zeitung december hatodiki cikke, amelyikben úgy nyilatkozott, nem írt levelet, és azt sem tudja, ki a miniszterelnök, illetve melyik párt van hatalmon Magyarországon. Furcsa, hogy a sportnapilapnak nem beszélt a levélről, a német lapnak viszont kitárulkozott. A FAZ - először a Népszabadságban idézett - cikkében egyúttal azt állította, nincs meg az útlevele, azért nem utazott sehová.

Kárpáti Ausztráliában tartózkodik

A nemrégiben szívműtéten átesett Kárpáti egyelőre Ausztráliában tartózkodik, barátja, Puskás Ferenc temetésére sem tudott hazatérni, mert már előre lefoglalta a repülőjegyet.

Kárpáti még sportminiszteri ténykedése miatt neheztel a miniszterelnökre, mert a Nemzet Sportolója választáson ő három olimpiai aranyérme ellenére sem került be a legjobb tizenkettőbe, de nemcsak emiatt szorgalmazta lemondatását, és csatlakozott a távozását követelőkhöz.

A Teller-levél nem volt hiteles

Három éve, szeptemberben nagy vihart kavart egy Teller-levél, amit a Népszabadság közölt le, és amelyikben az atomfizikus a magyar politikai viszonyokról beszélt. "A jelenlegi ellenzék inkább belső ellenségként, mint politikai ellenzékként viselkedik" - hangzott a legtöbbet idézett mondat belőle. Pár nap alatt kiderült, a levél nem hiteles, az újság pedig bocsánatot kért. A "Zádor-levél" tisztázása biztosan tovább tart majd.