Erzsébet
1 °C
4 °C

A világbajnok meglepő sakkvaksága

2007.02.23. 14:42
A Mexikóban kezdődő, de a spanyolországi Linaresben befejeződő sakk szupertornán négy forduló után meglepetésre a norvég Magnus Carlsen vezet, aki a leghátrább rangsorolt a világranglistán. Az első helyéhez jelentősen hozzájárul, hogy a Veszelin Topalov elleni partiját feladta a bolgár exvilágbajnok, jóllehet könnyedén menthetett volna fél pontot. A tizenhét éves Carlsen el is magyarázta Topalovnak, hogyan kellett volna játszania.

A világbajnoki címét októberben elveszítő bolgár sakkozó, Veszelin Topalov az évet nyitó hollandiai szupertornán sokáig egyedül vezetett, végül hármas holtversenyben lett a legjobb. A linaresi tornán esélyesnek tartották, de eddig valós tudása alatt játszik, négy forduló alatt mindössze másfél pontot gyűjtött össze, és az utolsó helyen áll.

Topalov nem fél a vereségtől, most mégis kikapott

Topalov a negyedik körben ciki vereséget szenvedett, hiszen a norvég Carlsen ellen ugyan az állása biztos döntetlenre jogosította, hirtelen feladta az ötvennegyedik lépésben. Topalov mindig a végletekig játssza ki a partijait, és büszkén mondta, az különbözteti őt meg a riválisaitól, hogy nem fél a vereségtől, ezért is mer bátran kockáztatni.

A bolgár nagymester nyilvánvaló, egylépéses nyerést hagyott ki a Kramnyik elleni vb-döntőn, a mostani "sakkvaksága" azonban alighanem még ennél is fájóbb számára, különösen, mert Carlsen a feladása után megmutatta neki, milyen könnyedén hozhatta volna döntetlenre a játszmát.

A levezetés

A leggyengébben rangsorolt, de a versenyben vezető játékos levezette, ha vezérrel sakkot ad d5-ről, majd az e-gyalogot eggyel előrébb lépteti, akkor örökös sakkal fél pontot szerezhetett volna a semmi helyett. A vezérrel ugyanis g8-on magától értetődő természetességgel zárhatja el a "sarokból" érkező sakkot. Topalov ezek után kaphatott a fejéhez, hogy ezt a viszonylag egyszerű mentést csúnyán elnézte.

Az orosz Kramnyiknak a legújabb fejlesztésű számítógép elleni november végi meccsen volt megdöbbentő sakkvaksága, nem vette észre, hogy mattban áll, nyugodtan felállt, ivott a vizéből, és elindult vécére, amikor az egyik felügyelő szólt neki, már ne menjen ki, mert vége a partinak.

Feladni sose késő

"Feladni sose késő" - idézett egy régi anekdotát Kállai Gábor nemzetközi nagymester, akit meglepett, hogy a nyilvánvaló döntetlent nem észlelte a bolgár klasszis.

Egyelőre nem tudni, mennyire viselte meg Topalovot, hogy a nemzetközi sakkvilágban egyre többen kérik, vizsgálják ki, kap-e tiltott segítséget a menedzserétől, Szilvio Danajlovtól. Arra gyanakodnak ugyanis, hogy kézjelekkel, különböző testtartásokkal jelzi neki a segítője, melyik a helyes lépés. Emellett több mint furcsa, hogy Danajlov a partik többségénél mereven nézi Topalovot, soha nem figyel a kivetítőre.

Kramnyik is a támadások kereszttüzében

Topalovék ellenben Kramnyikot vádolták meg csalással, hogy indokolatlanul sokszor megy ki vécére, és biztosak voltak benne, hogy a mellékhelyiségben utasításokat kap. A botrány után a meccs folytatódott, és Kramnyik a rájátszásban felülkerekedett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?