A világbajnok meglepő sakkvaksága

2007.02.23. 14:42
A Mexikóban kezdődő, de a spanyolországi Linaresben befejeződő sakk szupertornán négy forduló után meglepetésre a norvég Magnus Carlsen vezet, aki a leghátrább rangsorolt a világranglistán. Az első helyéhez jelentősen hozzájárul, hogy a Veszelin Topalov elleni partiját feladta a bolgár exvilágbajnok, jóllehet könnyedén menthetett volna fél pontot. A tizenhét éves Carlsen el is magyarázta Topalovnak, hogyan kellett volna játszania.

A világbajnoki címét októberben elveszítő bolgár sakkozó, Veszelin Topalov az évet nyitó hollandiai szupertornán sokáig egyedül vezetett, végül hármas holtversenyben lett a legjobb. A linaresi tornán esélyesnek tartották, de eddig valós tudása alatt játszik, négy forduló alatt mindössze másfél pontot gyűjtött össze, és az utolsó helyen áll.

Topalov nem fél a vereségtől, most mégis kikapott

Topalov a negyedik körben ciki vereséget szenvedett, hiszen a norvég Carlsen ellen ugyan az állása biztos döntetlenre jogosította, hirtelen feladta az ötvennegyedik lépésben. Topalov mindig a végletekig játssza ki a partijait, és büszkén mondta, az különbözteti őt meg a riválisaitól, hogy nem fél a vereségtől, ezért is mer bátran kockáztatni.

A bolgár nagymester nyilvánvaló, egylépéses nyerést hagyott ki a Kramnyik elleni vb-döntőn, a mostani "sakkvaksága" azonban alighanem még ennél is fájóbb számára, különösen, mert Carlsen a feladása után megmutatta neki, milyen könnyedén hozhatta volna döntetlenre a játszmát.

A levezetés

A leggyengébben rangsorolt, de a versenyben vezető játékos levezette, ha vezérrel sakkot ad d5-ről, majd az e-gyalogot eggyel előrébb lépteti, akkor örökös sakkal fél pontot szerezhetett volna a semmi helyett. A vezérrel ugyanis g8-on magától értetődő természetességgel zárhatja el a "sarokból" érkező sakkot. Topalov ezek után kaphatott a fejéhez, hogy ezt a viszonylag egyszerű mentést csúnyán elnézte.

Az orosz Kramnyiknak a legújabb fejlesztésű számítógép elleni november végi meccsen volt megdöbbentő sakkvaksága, nem vette észre, hogy mattban áll, nyugodtan felállt, ivott a vizéből, és elindult vécére, amikor az egyik felügyelő szólt neki, már ne menjen ki, mert vége a partinak.

Feladni sose késő

"Feladni sose késő" - idézett egy régi anekdotát Kállai Gábor nemzetközi nagymester, akit meglepett, hogy a nyilvánvaló döntetlent nem észlelte a bolgár klasszis.

Egyelőre nem tudni, mennyire viselte meg Topalovot, hogy a nemzetközi sakkvilágban egyre többen kérik, vizsgálják ki, kap-e tiltott segítséget a menedzserétől, Szilvio Danajlovtól. Arra gyanakodnak ugyanis, hogy kézjelekkel, különböző testtartásokkal jelzi neki a segítője, melyik a helyes lépés. Emellett több mint furcsa, hogy Danajlov a partik többségénél mereven nézi Topalovot, soha nem figyel a kivetítőre.

Kramnyik is a támadások kereszttüzében

Topalovék ellenben Kramnyikot vádolták meg csalással, hogy indokolatlanul sokszor megy ki vécére, és biztosak voltak benne, hogy a mellékhelyiségben utasításokat kap. A botrány után a meccs folytatódott, és Kramnyik a rájátszásban felülkerekedett.