Első magyar érem: Cseh megszorítani sem tudta Phelpst

2007.03.29. 14:06
Egyéni, egyúttal Európa-csúccsal harmadik lett Cseh László a melbourne-i úszó-világbajnokság 200 méteres vegyes számában. Michael Phelps világrekorddal nyert, honfitársa, Ryan Lochte lett a második, Kerékjártó a hatodik. Gyurta hetedik idővel döntős, pénteken az érmekért vele is számolni kell.

Magyar szempontból a melbourne-i úszó világbajnokság eddigi legnagyobb várakozása a csütörtöki versenynapot kísérte, hiszen végre két magyar döntősért - Cseh László, Kerékjártó Tamás - is szoríthattunk. Emellett a kétszáz méteres mellúszásban a tizenhét éves Gyurta Dániel igazolhatta, tényleg jó formában van, és miután magyar idő szerint éjjel bejutott az elődöntőbe, a fináléért úszhatott.

Világrekord, könnyedén

Rögtön az első úszódöntő a 200 vegyes volt, Cseh László a negyedik legjobb idővel került a be, vagyis a hatos pályára szólították. Kerékjártó Tamást pedig a kettesre, vagyis ő az ötödik időt érte el. Kerékjártó életében először úszhat vb-döntőben, és az elődöntőben életében először jutott két percen belülre. (1:59,51)


Csehnek esélye sem volt Phepls ellen (fotó: AFP)

A nagy esélyes persze ezúttal is az amerikai Michael Phelps volt, akinek a győzelmére már alig lehetett pénzt érőn fogadni, arra azonban igen, világrekordot úszik-e vagy sem.

A harmadik helyet magabiztosan szerezte meg

Ennek megfelelően a pillangó után elsőként is fordult, Cseh azonban csak ötödikként, háton azonban feljött a harmadik helyre. Akkor azonban már érezni lehetett, hogy maximum ezt a helyezést tarthatja meg - ezt a feladatot magabiztosan teljesítette is -, mert mindkét riválisa, Phelps mellett a másik amerikai, Ryan Lochte, nagy előnyt szerzett előtte. Phelps végül szédületes világcsúcsot döntött, két századdal 1:55-ön belülre került. (Darnyi Tamás évekig ostromolta a kétperces álomhatárt.)

Cseh végül Európa-csúccsal, 1:56,92-vel csapott a célba, ezzel megszerezte a magyar küldöttség első érmét. Mellen és gyorson már tartotta magát, az első százon azonban gyengébben úszott.

Négyszázon talán megfoghatja

"Örülök a bronzérmemnek - mondta kissé lihegve Cseh néhány perccel a célbaérést követően. Sokat beszélgettünk az edzőmmel, mi a legjobb taktika. Elsősorban Lochtéra koncentráltam, igyekeztem a saját tempómban úszni, nem figyelni másra. Nem foglalkoztam azzal, mennyivel vannak előttem, mellen hosszú, nagy tempókkal haladtam, kizárólag a saját ritmusomat követtem. Az idővel elégedett vagyok, az eredmény mutatja, a formám jó, és már most eltökélt vagyok, hogy az olimpiára még összeszedettebben készüljek majd fel" - idézte őt a MOB honlapja.

Később egy francia újságíró megkérdezte tőle, van-e a földön olyan, aki megfoghatja Michael Phelpst. Laci határozottan válaszolt: "Százon és kétszázon senki. Négyszázon talán nekem sikerül. Talán." A francia mosolyogva megjegyezte: "Épp ideje lenne."

A huszonhét éves, Amerikában készülő Kerékjártó a hatodik lett.

A klasszikus távon, a százméteres gyorsúszásban ritkán látható szoros verseny alakult ki, az első hat helyezett között mindössze két tized különbség volt. A győzelmet holtversenyben az olasz Filippo Magnini szerezte meg a kanadai Brent Haydennel karöltve, és századra azonos idővel. A holland Pieter van den Hoogenband csak hatodik lett, így ezen a világbajnokjságon sem szerzi meg első aranyát, pedig háromszoros olimpiai bajnok. A nők 200 pillangóján ausztrál siker született, Jessicah Schipper a végére elfáradt, ám így is megtartotta vezető helyét.

Gyurta javult, hetedik idővel döntős

Magyar idő szerint kevéssel dél után szólították Gyurta Dánielt a rajtkőre, akin kissé látszott a feszültség, és nem is rajtolt jól. Aztán megpróbált tapadni a balján úszó japán Kitadzsimára, aki szédületes iramot diktált, belül volt bőven a világrekord részidején még szátötvennél is, aztán végül elfáradt.


Gyurta Dániel

Gyurta százötvennél is csak ötödik volt, és a végén ugyan hajrázott, nem tudott előrelépni. Összességében így is a hetedik helyen biztosította a helyét a pénteki döntőben, és a délelőtti idejéhez képest még javult három tizedet. (2:12.31)

Az érem így sem reménytelen, kivált, mert a címvédő amerikai Brendan Hansen a százas győzelme után betegség miatt visszalépett. Igaz Gyurta dobogós helyezéséhez mindenképpen 2:12 alatt kell úsznia, különben nincs esély rá, erre talán képes is lehet. A szakevzetők azt várják tőle, hogy megközelíti az athéni olimpián ezüstérmes idejét, a 2:10.75-öt, vagy azon belülre kerül. ha ezt teljesítené, akkor még az első helyért is harcban lehetne.

A szenvedés után a helyezés nem izgatja Gyurtát

Gyurta így értékelt a MOB honlapján: Az a fontos, hogy megvan a döntő, a többit meglátjuk holnap. Kitadzsimát szerintem aligha lehet megelőzni, ahhoz 2:09-et kellene úsznom, ez pedig most még nem megy. A 2:11 a célom, a helyezés egyelőre nem izgat, azok után, amin az előző években átmentem, a mostani döntőnek is nagyon örülök. Persze, jó lenne érmet nyerni, ám ehhez extra kellene. Az a fontos, hogy kezdek megint ráérezni a nagy versenyek ritmusára, végre ismét ott leszek egy döntőben - így Pekingben már jóval nagyobb versenyre késztethetem Kitadzsimát."

A nap zárásaként az amerikai Vaziri beállította saját világcsúcsát ötven háton, majd a 4x200-as gyorsvátlóban az amerikaiak lelépték a tavaly Budapesten világrekordot felállító németeket, három másodperccel verték őket, és még a rekordot is elvették tőlük. Coughlin és Hoff a második aranyát nyerte.

Jegyzőkönyv:
FÉRFIAK: 100 m gyors, világbajnok: Filippo Magnini (Olaszország) és Brent Hayden (Kanada) 48.43-48.43 mp 3. Eamon Sullivan (Ausztrália) 48.47
200 m vegyes, világbajnok: Michael Phelps (Egyesült Államok) 1:54.98 perc - világcsúcs (régi: 1:55.84, Phelps, 2006.08.20, Victoria) 2. Ryan Lochte (Egyesült Államok) 1:56.19 3. CSEH LÁSZLÓ 1:56.92 - Európa-csúcs ...6. KERÉKJÁRTÓ TAMÁS 1:59.57

NŐK:
50 m hát, világbajnok:
Leila Vaziri (Egyesült Államok) 28.16 - világcsúcs-beállítás 2. Aljakszandra Heraszimenija (Fehéroroszország) 28.46 3. Tayliah Zimmer (Ausztrália) 28.50
4x200 m gyorsváltó, világbajnok: Egyesült Államok (Natalie Coughlin, Dana Vollmer, Lacey Nymeyer, Katie Hoff) 7:50.09 p - világcsúcs (régi: 7:50.82 p, Németország, 2006.08.03., Budapest) 2. Németország (Meike Freitag, Britta Steffen, Petra Dallmann, Annika Lurz) 7:53.82 3. Franciaország (Alena Popchanka, Sophie Huber, Aurore Mongel, Laure Manaudou) 7:55.96
200 m pillangó, világbajnok: Jessicah Schipper (Ausztrália) 2:06.39 p 2. Kimberly Vandenberg (Egyesült Államok) 2:06.71 3. Otylia Jedzejczak (Lengyelország) 2:06.90