Magyarország-Szlovénia 1-4

2007.04.16. 22:55
A magyar hokiválogatott a litvánok elleni biztos vasárnapi siker után a főesélyes és házigazda szlovénokkal szemben az első negyedórában gyenge és figyelmetlen játékot mutatott, és háromgólos hátrányba került. A tavaly még A-csoportos szlovén gárda gyorsabb és koncentráltabb volt az elején, ez döntőnek bizonyult, és nagy lépést tett a feljutást felé a divízió I-es világbajnokságon.

A magyar jégkorong-válogatott imponáló játékkal mutatkozott be a szlovéniai divízió I-es világbajnokság nyitónapján, 6-1-re verte a litvánokat. Ladányi és Kovács egyaránt két gólig jutott, de Ocskay és Horváth is elhelyezett egyet-egyet a litván kapuban. A siker értékét növeli, hogy a litvánok hétfőn 3-2-re legyőzték a japánok ellen győztes briteket.

A házigazda szlovénok is fölényes sikerrel mutatkoztak be, 10-1-re verték a románokat. A szlovénok tavaly kissé saját flegmaságuknak is köszönhették, hogy búcsút intettek az A-csoportnak, de értelemszerűen az azonnali visszajutást tűzték ki célul.

A szlovénok esélyesebbek voltak, de a legerősebb gárdájukat is verte már meg Pat Cortina csapata, mégpedig decemberben, Bledben. A kanadai származású kapitány ezúttal is maximális koncentrációt kért csapatától, illetve, hogy csakis saját magukkal, saját játékukkal foglalkozzanak, és nem tartotta kizártnak, hogy sikerülhet a nagy bravúr. A szlovénok az NHL-ben szereplő Anze Kopitarban bíztak nagyon, igaz az első két soruk is roppant erős volt. A Tivoli csarnokban hatezer őrjöngő néző várta a két csapatot.

ELSŐ HARMAD: A magyarok kapuvassal nyitottak, a szlovánok két góllal válaszoltak

A magyar kapuban a Malmöben légióskodó Szuper Levente kezdett, fél perc sem telt el, amikor Kovács Csaba egy visszatett korongot a kapuvasra bombázott, de onnan kifelé vágódott a korong. Ennek nagy jelentősége volt, mert a magyarok azzal a taktikával futottak ki a jégre, hogy mindenképpen ők szeretnék ütni az első gólt.

A harmadik percben Razingar azonban büntetett, Szuper lábai közt a kapuba csúsztatta a korongot. Egy perc sem telt el, amikor a hosszú oldalon előrelopakodó Varl kapásból vágta a hálóba a pakkot. A hatodik perc kezdetén emberhátrányba került a magyar csapat, és ugyan nagyon beszorult, Szuper védéseinek köszönhetően maradt az állás.

Alighogy fellélegezhetett a magyar gárda, újra hátrányba került, de megúszta, Szuper ismét hatalmas lövést fogott a kesztyűjébe. Ezek után ki is szabadult valamelyest a társulat, Palkovics lövése jelezte ezt.

A tizennegyedik perc magyar hátránnyal kezdődött, Sillét küldték ki két percre, és ezt már nem tudta kivédekezni a válogatott. Muric fél méterről használta ki a lehetőséget. A harmad magyar emberelőnnyel zárult, de komoly helyzet nem alakult ki. A szlovénok gyorsan döntésre vitték a dolgot, amitől Cortina tartott, nem volt maximális csapata koncentrációja. A hazaiak azt is el tudták viselni, hogy az első soruk egyik csatára, a német légiós, Ivo Jan kidőlt a sorból. Az első játékrészben úgy látszott, osztálykülönbség van a két ország között.

MÁSODIK HARMAD: Peterdi másodszorra beütötte a becsületgólt

A második húsz perc is úgy kezdődött, ahogy az előző befejeződött. A szlovénok valósággal lerohanták a magyarokat, nem hagyták gondolkodni őket, gyorsaságban és erőben érezhető volt a fölényük. A negyedik percre kettős hátrányba kerültünk, de csak pár másodpercig, mert Rodmant is kiszórta a cseh bíró. Így négy szlovén rohamozott, és három magyar védekezett ellene. A csapat kibírta a nagy nyomást, Peterdi pedig ahogy visszajött a büntetőpadról, egy pontos felszabadítás után ziccerben léphetett ki, és a hatodik percben - másodszorra - begyötörte a korongot a kapuba.

Ezek után átmenetileg kiegyenlítettebb lett a játék, a magyar csapat erejét felemésztette a védekezés, annál is inkább, mert gyakorta hátrányban volt. Polincic kiállítása után a mieink esélyt kaptak a felzárkózásra, Ladányi és Horváth is nagy bombákat eresztett meg, de Hocevar valamennyiszer a helyén volt. A játékrész utolsó jelenete Peterdi fellökése volt, így a záróharmad magyar emberelőnnyel kezdődhet.

HARMADIK HARMAD: A negyediket a kék vonalról lőtték a szlovénok

A befejező húsz percet Kopitar helyzete nyitotta, aztán végre felállt a magyar csapat, tökéletesen kijátszott egy helyzetet, Ocskay azonban kihagyta a ziccert, centikkel mellélőtt. Ladányi közel ekkora helyzetbe került egy indítás után, Hocevar azonban lekapta a korongot a feje mellől, majd Szélig lövésénél is a helyén volt. Ekkor volt igazáén esély arra, hogy egy gól legyen a két csapat közti különbség. Aztán Szélig kiállítása után Sotlar a kék vonalról hatalmas gól lőtt Szuper feje mellé. (1-4)

A folytatásban újra adódtak magyar helyzetek, de mivel kimaradtak, nem forgott veszélyben a szlovén vezetés, egyszersmind a győzelem. A magyarok így is jó eséllyel pályáznak a második helyre, kivált, ha Gröschl és Tokaji sérülése nem súlyos. Gröschl fejét a korcsolya éle vágta szét, míg utóbbi a vállát fájlalta.

Jegyzőkönyv:
Szlovénia-Magyarország 4-1 (3-0, 0-1, 1-0)
gól: Razingar (3.), Varl (4.), Muric (16.), Sotlar (45.), illetve Peterdi (26.)
Litvánia - Nagy-Britannia 3-2 (0-1, 1-1, 2-0)
Japán-Románia 6-5 (2-1, 2-1, 1-3, 1-0), hosszabbítás után

Az állás:
1. Szlovénia 6 pont
2. Magyarország 3 (7-5)
3. Nagy-Britannia 3 (6-6)
4. Litvánia 3 (4-8)
5. Japán 2
6. Románia 1
(A 60 perc alatt elért győzelemért 3, vereségért 0, a hosszabbításos sikerért 2, az ilyen vereségért pedig 1 pont jár)
Kedden szünnap következik, a szerdai program: Litvánia-Japán 13 ó Magyarország-Románia 16:30 ó Szlovénia - Nagy-Britannia 20 ó