Az oroszok otthon tartanák a vb-címet

2007.04.27. 12:39
Ma kezdődik Oroszországban az A csoportos jégkorong világbajnokság. Az ezúttal nagy esélyesnek számító házigazdák mellett további hat csapat is reménykedhet a vb-címben.

Öt NHL-csatár, köztük a sokak által a világ jelenlegi legjobbjának tartott Ovecskin, és a hazai pálya előnye. Ezek a fő érvek, melyek alapján az oroszok és a velük szimpatizálók úgy vélik, véget ér az 1993 óta tartó átok és világbajnok lesz az orosz válogatott a ma kezdődő A csoportos jégkorong világbajnokságon.

Erős oroszok, tartalékos svédek

Ugyanakkor a Moszkvában és Mityiscsiben rendezendő vb-n a házigazdákon kívül további hat csapat pályázik jó eséllyel - és egy kis szerencsével - a világbajnoki címre. Az valóban félelmetes orosz csatárok mellett a hátsó sorban már nincsenek akkora klasszisok mint elől, hiszen csak két játékos, Markov és Goncsar jött az NHL-ből. A kapuban pedig Kosecskin, Jeremenko és Barulin sem egy Tretyak, ennek ellenére, valóban régen volt ilyen nagy esélyük a vb-címre.

A címvédő svédek az NHL rájátszása és a személyes sérelmek miatt több meghatározó játékosukat kénytelenek nélkülözni, így egyetlen NHL-játékos, a Torontoban szereplő Alexander Steen érkezett a tengerentúlról. A legjelentősebb játékosok közül Sundin, Forsberg és Lidström sem lesznek jelen, így komoly meglepetést jelentene esetleges címvédésük.

A csoportok:
A-csoport: Svédország, Lettország, Svájc, Olaszország,
B-csoport: Egyesült Államok, Csehország, Fehéroroszország, Ausztria,
C-csoport: Kanada, Szlovákia, Németország, Norvégia,
D-csoport: Oroszország, Finnország, Ukrajna, Dánia,

A finneknél rengeteg az NHL-játékos

A csehek is a legnagyobb nevek Hásek, Jágr és Straka nélkül érkeznek, ennek ellenére kitudnak állítani két "amerikai" sort, ami alapján nem esélytelenek. A szlovákokról ugyanez már nem mondható el ilyen bátran, de egy-két meglepő eredményre ők is jók lehetnek.

A finnek is többnyire az Amerikában profiskodókra építenek, hiszen náluk szerepel a legtöbb NHL-ben szereplő hokis. Közülük Kapanen, Koivu, Peltonen, Jarkko Ruutu számít a legnagyobb névnek. Ha ők jó napot fognak ki és a többiek közül csatlakozik hozzájuk egy-két játékos, az már okot adhat számukra a reménykedésre.

Esélyes kanadaiak, fiatal amerrikaiak

A két tengerentúli nagyhatalom közül mindkét csapat fiatal ám sikerre éhes játékosokkal érkezik Oroszországba. A kanadaiak a két Staallal meg Nashsel, a rutinos Steven Yzerman vezérletével annak ellenére is esélyesek, hogy sérülés miatt kimaradt a keretből az Ovecskinhez hasonló tehetségű Sidney Crosby.

Az amerikaiak szintén fiatal ám együttessel érkeznek és bár játékosaik mind az NHL-ben szerepelnek, sokan kíváncsiak rá, mire mennek a számukra teljesen idegen környezetben.

A lebonyolítás
A 16 együttes négy négyes csoportban kezdi a küzdelmeket, ahonnan a csoportkör után a négy csoportutolsó körmérkőzést játszik a bentmaradásért. A két első jövőre is A-csoportos lesz, a két kieső pedig a B-csoportban folytatja. Közülük a gyengébben teljesítő lesz jövőre a magyar együttes csoportellenfele.

A csoportok első három helyezettjei magukkal viszik az egymás elleni eredményeiket. Itt két hatos csoport alakul ki, az A és a D csoport tagjai képezik az egyiket, a B és a C jelűek pedig a másik csoportot. Innen az első négy jut tovább, majd a folytatásban egyenes kieséses rendszerben (negyeddöntő, elődöntő) folytatódik a verseny, amely május 13-án zárul a bronzmeccsel és a döntővel.