Berki Krisztián Európa-bajnok lólengésben

2007.04.29. 13:37
Két évvel debreceni sikere után ismét Európa legjobb tornásza lett Berki Krisztián. A magyar versenyző lólengésben esélyeshez méltón versenyzett, és biztosan szerezte meg az első helyet. Berki még nem olimpiai résztvevő, a kvótát a stuttgarti világbajnokságon szerezheti meg.

A 2005-ben Debrecenben már Európa-bajnoki címet szerző Berki Krisztián idén - okulva a tavalyi hullámvölgyből - új gyakorlattal állt elő, olyannal, amelyikkel világbajnoki címet is nyerhet, egyszersmind biztosíthatja helyét a pekingi olimpián.

Egyszer rontott mindössze idén

Az új gyakorlatban olyan elemeket helyezett el, amit rajta kívül senki sem hajt végre a világon, így az övé az egyik legerősebb, ebből adódóan az amszterdami szerenkénti Európa-bajnokságra is favoritként érkezett. Az idei Világkupákon általában végre tudta hajtani a mozdulatsort - egyszer rontott mindössze -, Mariborban és Cottbusban is nyert.

A pénteki selejtezőben is magasra értékelték erőfeszítéseit, és az első helyen, a legjobb pontszámmal - 16.125 - jutott döntőbe, több mint öt tizeddel előzte meg az orosz Krjukovot és a brit Smith-t. Mint mondta, a melegítésnél már érezte, hogy jó formában van, öröme pedig teljes volt, mert a bírók különösen jól értékelték.

Magabiztos gyakorlat, nagy fölény

Berki a vasárnap kora délutáni döntőben is kifogástalanul tornázott, igaz nem kapott olyan magas pontszámot - 15.800 -, mint két nappal korábban, de első helye nem forgott veszélyben. Kivált, mert a már említett két riválisa rontott, így a második a brit Daniel Keatings lett, harmadik pedig az egyéni összetett selejtezőiben is harmadik Flavius Koczi, Romániából. Előbbit 15,450 ezredre, utóbbit 15,325-re értékelték, vagyis megközelíteni sem tudták a magyar versenyzőt.

Ugrásban Korcsmáros Enikő a hetedik helyen végzett.