Szovjetunió visszatér

2007.05.03. 08:35
Oroszország ezt a versenyt már csak a maga hibájából veszítheti el – sietik el a következtetés levonását azok, akik a moszkvai jégkorong-világbajnokság első csoportkörében mutatott játék alapján okoskodnak. Nem kérdés, hogy a három meccsen huszonkét gólt szerzett házigazda válogatott időnként a szovjet idők legendás csapatainak stílusát-teljesítményét idézte – zseniális cselek, elképesztő passzok, kombinatív csatárjáték, gólok egymás hegyén-hátán, és, igen, olykor kaotikus védekezés –, ám egy két és fél hetes méredzkedés ötödik napja után fix végkifejletet jósolni marhaság.

Eddig kétségkívül az oroszok a sztárok a vb-n. Az külön érdekesség, hogy közülük is a legkevésbé sem azok, akiket annyira vártak a drukkerek a tengerentúlról. Jevgenyij Malkin, az év NHL-újonca cím várományosa szenved, a negyedik sorba rakott Alekszandr Ovecskin egy góllal és két assziszttal szerénykedik, Ilja Kovalcsuk még nem talált – igaz, ő legalább él a jégen, és követhetetlenül cikázik a védők közt –, a nashville-i Alekszandr Radulovot észre sem venni. Talán Frolov hozza csak, amit követel tőle a haza. Ehhez képest a kazanyi sor viszi a csapatot: Zaripovnak hét, Zinovjevnek nyolc, Alekszej Morozovnak tíz pontja van a kanadai táblán, utóbbi öt gólt ütött, az ukránok ellen mesterhármast ért el. Egyszersmind ők is az első három a lajstromban.

A kazanyi sor és a luganói svéd

Innen indulnak, E-csoport

1. Svédország 6 pont (13-1) 2. Oroszország 6 (14-5) 3. Finnország 3 (10-7) 4. Svájc 3 (2-7) 5. Olaszország 0 (2-9) 6. Dánia 0 (3-15)

Ez a fejlemény több dolgot látszik bizonyítani. Egyrészt azt, hogy Vjacseszlav Bikov főtrénernek igaza volt, amikor az AK Barsz Kazany összeszokott csatártrióját – illetve belső ötösét – nem bolygatta meg, hanem első sornak jelölte. A világbajnokságok e szakaszában ugyanis az innen-onnan az utolsó pillanatban összeszedett csapatok tagjai az összeszokással vannak elfogalva. Vagyis az oroszok fórja történetesen az, hogy van egy soruk, amelynek nem kell ilyesmivel tökörésznie. Van más is: az, hogy bár az orosz extraliga még messze van attól, hogy közvetlenül az NHL mellé zárkózzon, a világ második legerősebb bajnokságának már simán tekinthető. Ott a tudás és a pénz.

A hazaiakhoz hasonlóan – sőt még egyértelműbben – meggyőző teljesítményt nyújtottak még a svédek. Az a válogatott, amely az olimpiai és a világbajnoki címet is védi – s amelyet a torna előtt sokan lesajnáltak, mivel mindössze egyetlen NHL-es hokissal kezdte a moszkvai sorozatot. Itt kell megyjegyezni, a keret fele tagja volt annak a svéd válogatottnak, amelyet néhány hete Budapesten le bírt győzni Magyarország. A svédek legeredményesebbje a pakkot a svájci Luganóban hajkurászó Dick Tarnström, hét ponttal. A címvédő huszonegy gólt vágott – eggyel kevesebbet, mint az oroszok – de könnyebb dolga volt, mivel nagycsapatból hagyományosan hét van, így mellé csak a most harmatos Svájc került második legjobbnak, azt el is páholta 6-0-ára szerdán.

Felvenni a fonalat

Innen indulnak, F-csoport

1. Csehország 6 (12-5) 2. Kanada 6 (8-6) 3. Szlovákia 3 (9-6) 4. Egyesült Államok 3 (8-5) 5. Németország 0 (3-8) 6. Fehéroroszország 0 (3-13)

A többi nagy hozza, amit szokott: a Rick Nashsel – talán ő az egyetlen tengerentúli szuperklasszis, aki máris villog – és a két Staallal felálló Kanada és az Egyesült Államokkal szoros meccsbe keveredett Csehország százszázalékos még, de simán jutott tovább az erős kerettel érkezett Szlovákia – egyik vezére a dettó otthon játszó slovanos, a Trifon Ivanov-kultuszt újrateremtő Marek Uram – és Finnország is. A java azonban csak ezút következik, és a későbbiekben sokat számíthat, hogy a legnagyobb istenek valóban képesek lesznek-e felvenni a fonalat.

A középdöntőben kétszer hat csapat csatázik tovább, a legjobb négyek közül végül az elsők a negyedikekkel, a másodikak a harmadikokkal negyeddöntőznek jövő szerdától. Épp a dicsért oroszok és svédek kerültek a nehezebb ágra, az E-csoportba. Vagyis a középdöntőben ugyan nekik lesznek könnyebb ellenfeleik – egymást nem számítva –, csakhogy ez azt jelenti, hogy az első helyre kapaszkodóval is klasszis jön szembe már a négy közé jutásért. Evidens, a másik ágon egymás közt osztja el a négy továbbjutó pozíciót Csehország, Kanada, az USA és Szlovákia, a fehéroroszoknak és a németeknek ebbe sok beleszólásuk nem lehet. Szemben az E-csoporttal, amúgy, ahol végső soron a dánok akár meg is lephetik a svájciakat. Középdöntők tehát mától, a Svájc–Finnország, az USA–Szlovákia, a Svédország–Dánia és a Csehország–Németország meccsekkel.

Jönnek az ukránok?

Érdemes pillantást vetni az alsóházra is, ahová Ausztria, Norvégia, Lettország és Ukrajna kényszerült. Már csak azért is, mert a tökutolsó lesz kénytelen jövőre a Divízió 1 magyar csoportjában küszködni a visszakerülésért. Magam Ukrajnát vártam erre a helyre a torna előtt – annak ellenére középszerűek mindig, hogy 2006-ban Rigában középdöntősök voltak –, és úgy néz ki, megvan erre az esély. A generációváltással bíbelődő lettek csoportbeli negyedik helye hatalmas meglepetés – egyben a vb eddigi egyetlen meglepetése –, úgyhogy alighanem az osztrák–ukrán–norvég trióból kerül majd ki a két lúzer. De akárki hajtsa végül a sereget, nem lesz könnyű dolgunk vele 2008 áprilisában.

Az összes eddigi eredmény
USA–Ausztria 6-2 Ukrajna–Finnország 0-5 Fehéroroszország–Csehország 2-8 Oroszország–Dánia 9-1 Svájc–Lettország 2-1 Németország–Kanada 2-3 Svédország–Olaszország 7-1 Szlovákia–Norvágia 3-0 Csehország–Ausztria 6-1 Finnország–Dánia 6-2 USA–Fehéroroszország 5-1 Oroszország–Ukrajna 8-1 Szlovákia–Németország 5-1 Svájc–Olaszország 2-1 Lettország–Svédország 2-8 Kanada–Norvégia 4-2 Dánia–Ukrajna 4-3 Ausztria–Fehéroroszország 2-5 Csehország–USA 4-3 Finnország–Oroszország 4-5 Norvégia–Németország 3-5 Olaszország–Lettország 4-3 (hu.) Svédország–Svájc 6-0 Kanada–Szlovákia 5-4