Az elhunyt Steinmetz apukának ajánlotta győzelmét a Vasas

2007.05.10. 01:03
A Vasas minimális előnyt szerzett a május huszonharmadiki visszavágóra a Jug Dubrovnikkal szemben a férfi vízilabda Euroliga negyeddöntőjének első mérkőzésén, a Komjádi uszodában, ahol 11-10-re nyert a horvát címvédő ellen. Az elhunyt édesapjukat gyászoló olimpiai bajnok Steinmetz fivérek - Ádám és Barna - egyaránt három gólt dobtak.

Gyászszünet nélkül, de - a Steinmetz fivérek édesapja, Steinmetz János szerda reggeli halála miatt - a friss tragédiától kísérve vágott neki az esti mérkőzésnek a piros-kék együttes, amely az egyenes kieséses szakaszban az egyik legnehezebb ellenféllel, a féltucat idei világbajnokot felvonultató címvédővel került szembe a négy közé jutásért.

Steinmetz Ádám Pazar gólokkal kezdett

Földi László előzetesen verhetőnek ítélte a dubrovnikiakat, nyilván azért is, mert a tavalyi csoportkörben négy góllal (10-6) sikerült legyőzni őket idehaza, igaz, az akkori visszavágón ugyanekkora különbséggel (13-9) maradt alul az angyalföldi együttes.

A szerdai csata Steinmetz Ádám két pompás centergóljával rajtolt, és közben az általa kiharcolt büntetőből Hosnyánszky Norbert is eredményes volt, így gyorsan elhúzott 3-1-re a Vasas. A vendégek kétszer közelebb férkőztek (3-2, 4-3), de az első negyed közepén az ifjabb Steinmetz harmadik góljával megint kettő lett a különbség (5-3).

Öt gól is volt a két csapat között

A második nyolc perc Varga Dániel elrontott büntetőjével indult, de aztán Steinmetz Barnabás lövése "beszédült" a kapuba (6-3), s ugyanő bombázott be egy emberelőnyt (7-4), majd az elpuskázott horvát lehetőségekre válaszul Hosnyánszky nagyszerű elhajlásos lövéssel vette be a vendéghálót. Jött azonban a viszontválasz (8-5).

A nagyszünet után előbb Jug-, aztán Vasas-gól született, utóbbinál Tóth Márton élt az emberelőny adta eséllyel, majd tette ugyanezt látványos akció végén az idősebb Steinmetz fivér, Mátyás Zoltán pedig egy lecsorgó labdát értékesített (11-6). Ekkor azonban megtört a jég, pontosabban a hazai gólszéria, mert két hatásos dubrovniki löket zárta a negyedet (11-8).

Dubrovnik megmutatta, képes felállni a padlóról

Nagyobb bajnak tűnt, hogy a záró játékrész eleje is horvát gólt hozott (11-9), s még inkább, hogy Varga Dániel megúszás után hatalmas ziccert hibázott. A büntetés nem maradt el, egy gólra felzárkózott a Jug (11-10), s mivel ez maradt a végeredmény, a Vasas csak minimális előnnyel utazhat a horvát tengerpartra a két hét múlva esedékes visszavágóra, ahol nem lehetetlen, de rendkívül nehéz feladat lesz az elődöntős szereplés kiharcolása.

"Steinmetz Jánosnak ajánljuk ezt a győzelmet, amit alapvetően az első három harmad fantasztikusan jó játékával szereztünk meg. 11-6-ig elképesztően pólózott a csapat, de hogy milyen jó ez a Dubrovnik, hogy nem véletlenül ő a címvédő, azt mutatja, hogy még ebből a vert helyzetből is fel tudott állni. Most örülnünk kell a győzelemnek, a meccs előtt beértem volna az egygólos sikerrel, és azt mondom, hogy nem lefutott a meccs, igenis ott lehetünk az elődöntőben" - nyilatkozta a találkozó után Földi László, a Vasas vezetőedzője.

Jegyzőkönyv:
Euroliga, negyeddöntő, 1. mérkőzés:
TEVA-VasasPlaket - Jug Dubrovnik (horvát) 11-10 (5-3, 3-2, 3-3, 0-2)
a góldobók: Steinmetz Á., Steinmetz B. 3-3, Hosnyánszky 2, Varga Dániel, Tóth M., Mátyás 1-1, illetve Fatovic, Buslje, Jokovic 2-2, Boskovic, Markovic, Krzic, Smodlaka 1-1

A magyar bajnok Honvéd eközben kétgólos, 11-9-es vereséget szenvedett a görög Olympiakosz otthonában, vagyis jó esélyekkel várja a budapesti visszavágót.