Ismét az MTV-é a foci-vb

2007.05.16. 14:36
Egymilliós nézettséget vár a jövő heti BL-döntőtől az idén ötvenéves Telesport. Szerdán a régi kollégákat is idézték, de már azt is bejelentették, a Magyar Televízióhoz visszakerülő futball-világbajnokság összes mérkőzését élőben közvetítik 2010-ben. A következő nagy verseny, a jövő évi pekingi olimpia versenyeit hajnal háromtól közvetítik majd.

A Magyar Televízió közvetíti 2010-ben a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseit - jelentette be sajtótájékoztatón Rudi Zoltán, az MTV elnöke. A vb közvetítési jogaival az európai rádiós és televíziós szervezet (EBU) rendelkezik, így az MTV mint EBU-tag juthat hozzá a magyarországi közvetítési joghoz. A két fél közötti megállapodás véglegesítéséhez még szükséges a kuratórium elnökségének engedélye, a testület azonban már korábban jelezte: támogatja az erre vonatkozó tervet.

Műkorcsolya-Eb-vel kezdtek

A bejelentés a Telesport 50. születésnapja alkalmából hangzott el, ahol a múltról, a jelenről és a jövőről egyformán szóltak. Rudi Zoltán hangsúlyozta, hogy a köztelevízió életében mindig is fontos téma volt a sport, s reményei szerint ez a következő ötven évben sem változik. "Nálunk ez nem üzleti vállalkozás, mi alapvetően nem üzleti szemmel nézzük a sportot, mi a teljesítmény, az érték szempontjából közelítünk felé."


Schulek Csaba Telesport-főszerkesztő, Rudi Zoltán MTV-elnök és Vitray Tamás
(fotó: MTV)

A hőskort, azaz az indulást Vitray Tamás idézte fel, megemlítve az első olimpiai közvetítést, amikor 1960-ban, Rómából Radnai Jánossal együtt kommentálták a versenyeket. Az 1957 júniusában sugárzott első Képes Híradóban már mondtak sporthíreket, 1958 januárjában az MTV első sportközvetítése a pozsonyi műkorcsolya-Európa-bajnokság volt, s első tematikus műsora a Telesport lett.

Mérei, Gundel és egymilliós BL-döntő

Schulek Csaba, a Telesport főszerkesztője két visszatérő kollégát mutatott be mint új munkatársakat: Mérei Andreát és Gundel Takács Gábort. Az RTL-től érkezett Mérei a sporton kívül a kereskedelmi televízióban tanultak alapján a reklámszerzésben is szerepet játszik majd, míg a Tv2-t elhagyó Gundel külsős sportosként, nem sportstátuszban kaphat szerepet az elkövetkezendő években.

A május 23-i, athéni Liverpool-Milan Bajnokok Ligája-finálét várhatóan több mint egymillióan követik majd nyomon a képernyő előtt, legalábbis erre utal a BL-közvetítések átlagosan 830 ezres nézettsége. Az eddigi legnépszerűbb meccset, a Real Madrid-Bayern München nyolcaddöntő 906 ezren nézték meg.

Új műsorok és olimpia

A Telesport hamarosan két új műsorral jelentkezik: az Ötkarikás történetek június 9-től minden szombaton, 18 órától idézi fel a nyári olimpiák történéseit, a Válaszd a mozgást! pedig naponta tíz percben próbál segíteni az egészséges életmód kialakításában.

A távolabbi jövővel kapcsolatban Schulek elmondta, a 2008-as pekingi olimpiáról hatórás adásban fognak beszámolni, a jelentős időeltolódás miatt hajnali három és délután négy óra között, este pedig napi összefoglalót sugároznak majd.