Újabb magyar a világ tetején

2007.05.23. 11:40
Szerdán hajnali 3-kor Jelinkó Attila és Mingma Serpa felértek a világ legmagasabb csúcsára, a Mount Everestre.

A 2002-ben sikeres Erőss Zsolt után újabb magyar ért fel szerda hajnalban a világ legmagasabb pontjára, a 8848 méter magas Mount Everestre, vagy ahogyan a nepáliak hívják, a Csomolungmára.

Jelinkó Attila amatőr hegymászó, a Magyar Everest Expedíció 2007 tagja kedden este indította a csúcstámadást az ausztrál John Paul Adlerrel, az expedíció vezetőjével együtt, és kilebc óra alatt ért fel a csúcsra. Jelinkó oxigénmaszkban teljesítette a távot, néhány percet töltött el a világ tetején, majd megkezdte az ereszkedést.

Az expedíció hivatalos honlapján megjelent beszámoló szerint a magyar hegymászó még ma a 6500 méteren fekvő második táborig akar eljutni nepáli segítőjével, Mingma Serpával.

Adler valószínűleg nem tart vele, ő a 4. táborban - 7900 méter magasságban - éjszakázik Lakpa Serpával együtt, mert mindketten hóvakságtól szenvednek. A hóról visszaverődő napfény miatt begyulladó szemet pihentetni kell, de az ausztrál és nepáli társa minden bizonnyal holnap már útra kelhet.

Jelinkó Attila a második magyar a Mount Everesten, helyi nevén Csomolungmán. Az első Erőss Zsolt volt, aki 2002-ben mászott fel a Himalája csúcsára.