Jolán
2 °C
4 °C

Nagy csatákkal indul az idei Triatlon Tour

2007.05.25. 16:43
Elsőként Balatonfüreden csapnak össze a Triatlon Tour idei mezőnyének résztvevői. A nőknél izgalmas verseny ígérkezik, mert a duatlonos Csomor Erika is megmérkőzik a hazai élmezőnnyel.

Szombaton a tavaly életre hívott Triatlon Tour-sorozat idei első állomásaként rendezik meg Balatonfüreden a rövidtávú ob-t, amely egyben válogató lesz a felnőtt és az U23-as Európa-bajnokságra. Lehmann Tibor szövetségi kapitány az elmúlt évek legizgalmasabb versenyére számít, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a nőknél rajthoz áll a duatlonosok közül a múlt hétvégi győri vb-n bronzérmes Csomor Erika, valamint Brassay Réka is, míg a férfiaknál Lipták Tamás több év után ismét kimagasló formában van, így komoly veszélyt jelenthet a címvédő Kuttor Csabára.

Csomor bravúrra készül

A budaörsi világklasszis Győrben bizonyította, hogy nagyszerű formának örvend, és noha úszásban egyértelműen gyengébb a triatlonos élmezőnynél, kerékpározásban és futásban viszont valószínűleg jobb teljesítményre képes, így könnyen előfordulhat, megtréfálja a favoritnak tartott Szabó Zitát és a címvédő Walkó Andreát.

"A cél megvan: szeretném megvédeni a címem. Erika indulása viszont alaposan felboríthatja az eredeti elképzeléseket, ugyanis nem valószínű, hogy a tavalyi taktika beválhat. Egy biztos, a 1,5 kilométeres úszásban jelentős előnyre kell szert tenni, de ezúttal a kerékpározásnál sem szabad majd pihenni, nehogy túlságosan lecsökkenjen az előny, ugyanakkor arra is figyelni kell, hogy maradjon elég erő a futásra" - elmélkedett a versenyről a tavalyi bajnok.

A pálya Csomornak kedvez

Hozzátette egyúttal, Csomor részvételével mindenképpen izgalmas verseny várható, mivel a gyengébb úszóknak is lehetőséget kínál a felzárkózásra, mint például az egy éve harmadik Koch Renátának. A 2006 mellett 1995-ben is aranyérmes Walkó amúgy úgy véli, Szabó Zita és Csomor Erika lehetnek a legnagyobb riválisok, de érdemes lesz odafigyelni Brassay Rékára és a jól úszó Vanek Margitra is.

Csomor nem is titkoltan készül a triatlonosok megtréfálására, noha a szombati verseny után fájt a sarka és vérhólyag is volt a lábán: "a futással és a bringával nincs gond, de úszásban is javultam, ezért úgy érzem, eséllyel veszem fel a harcot a fiatalokkal. A pálya is nekem kedvez, mivel kerékpáron több emelkedőt is meg kell mászni, márpedig nekem kifejezetten fekszik a nehéz pálya, sőt az úszás után elég jó kis sort alkothatunk esetleg Rékával és a tavaly második, ugyanakkor inkább hosszútávon remeklő Harsányi Zsuzsival".

Kuttor címvédésre vágyakozik

A férfiaknál Kuttor Csaba még címvédő társánál is határozottabban válaszolt arra a kérdésre, hogy mit vár a szombati viadaltól: "címvédés lesz." A főrivális a régi önmagát idéző Lipták Tamás lesz és talán Pocsai Balázs szólhat bele ebbe a küzdelembe, ő abszolút sötét ló, mert bármikor kiszaladhat neki egy jó eredmény" - beszélt vetélytársairól Kuttor.

Taktikájával kapcsolatban elmondta, hogy semmit nem tervez előre, és majd aszerint alakítja, hogy kikkel kerül egy csoportba a bringázás alatt. Azt viszont megjegyezte, alaposan "ráfeküdt" a futásra, bár hozzátette, ez egyelőre nem jött ki belőle rövidtávon, de szerinte ennek éppen itt az ideje.

Hárman indulhatnak az Európa-bajnokságon

Lehmann Tibor szövetségi kapitány az érdekelt versenyzők véleményével egyetértve a férfiaknál Kuttor és Lipták nagy párharcára számít, ugyanakkor nem mulasztotta el megjegyezni, hogy a Fecskovics Attila, Vanek Ákos, Török Dániel, Pocsai Balázs, Bajai Péter, Nógrádi Tamás alkotta fiatalok közül szinte bárkinek "kiszaladhat" egy jó eredmény, ezért kifejezetten akciódús kerékpározásra számít, hiszen ennek a pálya is kedvez a sok emelkedőjével. A gyengébbik nem küzdelmében ő is úgy látja, hogy alaposan felboríthatja a papírformát Csomor Erika, bár azért Walkót és Szabót tartja nagy favoritnak, de éppen a többszörös világbajnok duatlonos indulása plusz lehetőséget kínál Brassay Rékának és a gyengébb úszó Koch Renátának is.

A június 30-i, koppenhágai felnőtt Eb-n jelen állás szerint 3-3 férfi és nő képviselheti Magyarországot, akik az ob alapján kerülnek kijelölésre. Azaz a részvételi jogért az első háromban kell végezni, ugyanakkor nyomós ok - például a kapitány által említett defekt - esetén egy helyen változtathat, vagy akkor indulhat más, ha valaki nem vállalja a szereplést, ami éppen Csomor Erikánál állhat fenn. A 23 éven aluliak július 21-i, finnországi (Kuopio) Eb-jén 5 férfi és 3 nő indulhat, s őket szintén az ob-n mutatott teljesítmény alapján jelöli ki a szakvezető.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?