Nevetséges és veszélyes a londoni olimpia logója

2007.06.06. 17:18
Világszerte 2,5 millióan lehetnének veszélyben a 2012-es londoni olimpia hétfőn bemutatott logója miatt, mert az egyik reklámfilm másodpercenkénti húsz színváltása epilepsziás rohamot okozhat. Nagy-Britannia szörnyülködik és gúnyolódik a 400 ezer fontért tervezett embléma miatt, az orvosok aggódnak, az érintettek tömegesen tiltakoznak. A videómegosztókat ellepték a vicces verziók, a BBC honlapja alternatív logókat rajzoltatott az olvasókkal.

Epilepsziás rohamot okozhat a 2012-es olimpia logója, illetve az ehhez készített kisfilm, derült ki, miután a bemutatását követő órákban tizenketten jelezték, előjöttek betegségük tünetei, amikor látták a neten vagy a tévében.

Lord Sebastian Coe, a szervezőbizottság elnöke a hétfői bemutatón büszkén mondta, nem a szokásos unalmas vállalati emblémát készítették, hanem valami mozgalmasat, kifejezőt, ami megmarad az emberekben. Két nap telt el, és be akarják tiltatni, a gopetition.com oldalon már több mint 42 ezren írták alá a logót ellenző petíciót.

Orvosszakértők állapították meg ugyanis, valóban kiválthatja az epilepszia egyik fajtáját, vagyis ártalmas lehet az egészségre. Ráadasul főleg a tizenéveseket veszélyeztetheti, azt a korosztályt, akihez stílusban leginkább illhet és akik közül a legtöbben megnézhetik.

A filmben másodpercenként hússzor váltakoznak felvillanó formák és színek, de a betegekre már a négy váltás is ártalmas. Az egész úgy néz ki, mintha egy nyolcvanas évekbeli amerikai gagyi sorozat bevezetője lenne, amint arra rá is érzett valaki, és a youtube-on a Saved by the bell című amerikai széria intrójával ötvözte. A végén az ábrák nem 2012-vé, hanem egy szóvá állnak össze: shit, azaz szar.

Kínos, hogy a klip és az ábra elkészítése, illetve tervezése 400 ezer fontjába került Londonnak, és egy magát profinak valló cég alkotása. Még drágább lesz viszont, mert Nagy-Britanniában 23 ezer fényérzékeny epilepsziás beteget, a világon pedig 2,5 milliót veszélyeztet a film, azaz meg kell változtatni, legrosszabb esetben teljesen újat tervezni.

"A logó árthat a fotoérzékeny epilepsziásoknak. A helyzet nagyon komoly" - mondta a The Sun című bulvárlapnak az Epilepsy Action nevű szervezet szóvivője, Ingrid Burns.

Az egyik legjobb epilepszia szakértő, Graham Harding professzor szókimondóbb volt. "Nem is értem, hogyan csúszhatott át a film az összes ellenőrzésen. Ezreket sodorhat bajba, ez nem vicc, a klipet ki kell javítani."

Így is lesz, az szervezőbizottság szóvivője azt nyilatkozta, a panaszok után azonnal levették a kisfilmet az olimpia hivatalos weboldaláról, megvágják, és az eredeti változatot soha többé nem teszik elérhetővé.

Ezt viszont már bebukták, a youtube-on és más videómegosztó oldalakon is elérhető, szabadon terjed a világban, bárki láthatja. Akár az eredetit, akár az abból alakított cikiző változatokat, amik viccesek, de ugyanolyan veszélyesek.

A komolyabb gondok mellett szinte már fel sem tűnik, hogy maga a logó érthetetlen és értelmezhetetlen, ráadásul négyszázezer font nélkül is el lehet készíteni kevesebb, mint nyolc perc alatt.

Első pillantásra egy nagy elszúrt négyzet, jobban megnézve látszik, hogy egy 20-as szám alatta a 12-essel, ahogy angolul mondják az évszámot, twenty-twelve. Coék nem határozták meg, mit jelképez, ezért csak találgatni lehet. A nulla lehet London város felülnézeti képe, az alsó kettes Nagy-Britannia a szigetországgal és Észak-Írországgal a sarkában. Az egyes mintha nyilat formázna, ami Britanniára mutat, a bal felső kettes szám meg - egy kettes szám, jócskán eldeformálva.

Jobban jártak volna a rendezők, ha abból a többtucat interneten beküldött tervből válogatnak, amit az olvasók juttattak el a BBC-nek. Van néhány ötletes, sok vicces, még több fikázó és persze néhány űbergagyi, de legalább ingyen és veszély nélkül.